Leer bidden zoals de heilige Franciscus van Sales | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-academie

Kerknet-academie

  • Startpagina
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • simon.dhertefelt@gmail.com
    • Formulieren
    • Zoeken
    • 20ste-eeuwse godzoekers Geloof In Beeld Spirituele meesters reeks 1 Spirituele meesters reeks 2 Bidden zoals de heiligen Heilige vrouwen Bidden met de Bijbel Nieuwe testament in schilderijen Kennismaken met heiligen Maria in ons persoonlijke leven Stuur je verzoekjes of reactie Audiomeditaties
Leer bidden zoals de heilige Franciscus van Sales © Sim D'Hertefelt

Leer bidden zoals de heilige Franciscus van Sales

Sim D'Hertefelt

Sim D'Hertefelt

icon-icon-cursus
Gepubliceerd op maandag 24 januari 2022 - 7:00
Afdrukken
Hij was als een van de eersten overtuigd dat ook gewone mensen een intens spiritueel leven kunnen leiden. Proef van zijn methode van innerlijk gebed.

Bidden en heiligheid gaan samen. Alle heiligen waren biddende mensen en als we bidden, dan zijn we op weg om heilig te worden. Willen we leren bidden, dan hebben we dus groot gelijk om bij de heiligen in de leer te gaan. Niet om hen te kopiëren. Maar wel om gaandeweg God te durven aanspreken met onze eigen unieke stem. Elke heilige toont hoe persoonlijk de intieme relatie met God en de weg daarnaartoe is. We leren bidden zoals de heiligen, om te leren bidden zoals we zelf zijn. Want ‘heilig worden is helemaal jezelf worden’ (Paus Franciscus. Christus Vivit, 162.). 

Leer bidden zoals de heiligen startpagina

Sint-Franciscus van Sales, Inleiding tot het devote leven © Illustratie: Sim D'Hertefelt

Over Franciscus van Sales

Franciscus van Sales (1567-1622) is een 16de-eeuws theoloog, bisschop, mysticus, geestelijk begeleider, schrijver, stichter, heilige en kerkleraar. Ontdek meer over zijn leven en werk.

Hij was een van de eersten om te zeggen dat je diep met God verbonden kan leven zonder in het klooster te gaan, maar gewoon in de stad, met een huishouden of aan het hof. 

In zijn Inleiding tot het devote leven (1609) vertelt hij hoe dat in zijn werk gaat, bijvoorbeeld door concreet uit te leggen hoe gewone mensen een biddend leven kunnen leiden. Hij spreekt met veel realisme en uit eigen ervaring. 

Hieronder kan je —wat vereenvoudigd— proeven van zijn methode van innerlijk gebed. Sint-Franciscus zegt er zelf nog over: 

‘Later zul je er wel meer over lezen en leren, terwijl je er natuurlijk het meest van opsteekt door het te doen. Want al doende leert men.’ 

Innerlijk gebed volgens Franciscus van Sales

Sint-Franciscus van Sales, Inleiding tot het devote leven © Illustratie: Sim D'Hertefelt

Besteed elke morgen een half uur tot een uur aan innerlijk gebed. Je zal zelf wel ondervinden dat de ochtend daarvoor het meest geschikte moment is. Je geest is dan beweeglijker en frisser dan na een lange en drukke dag. 

Vind een rustige plaats waar je niet gestoord wordt, in een kerk of kapel, een gebedshoekje in je huis, waar het maar mogelijk is. 

Misschien heb je nog nooit gehoord van innerlijk gebed. Er zijn in onze tijd maar weinig mensen die hier verstand van hebben. Ik wil je graag mijn methode uitleggen. Maar hou je er niet halsstarrig aan vast. Het is belangrijker dat je God en jezelf alle kansen en vrijheid geeft. Als God je hart op sleeptouw neemt na de eerste stap, volg dan vooral de beweging van je gevoel!

  1. Roep in jezelf een levendig besef op van Gods aanwezigheid. Zoals de vogels in de lucht, zo beweeg jij je in God. In Hem ben jij in je element. Hij is hier-en-nu bij jou in de kamer aanwezig. Hij is bovendien werkelijk tegenwoordig in je geest en in je hart. Hij is het die jou levend maakt. Hij is het hart van je hart en de geest van je geest. Hij schenkt al Zijn aandacht en liefde aan de mensen, dus zeker aan mensen die bidden. Als je het moeilijk vindt om dit te beseffen, gebruik dan je lichaam door een kruisteken te maken of te knielen. Of stel je in je fantasie de menselijkheid van Jezus voor. Of bid bij een kruisbeeld in je huis of bij het Heilig Sacrament in een kerk. 
  2. Spreek God aan met enkele korte vurige gebeden. Spreek je overgave uit, roep Gods hulp in. Doe dat met je eigen woorden of gebruik een van de vele schietgebeden uit de psalmen. 
  3. Kies een onderwerp voor je meditatie, als je dat wilt. Deze stap is optioneel, je hoeft hem niet elke keer te doen. Wel bijvoorbeeld als je geest maar blijft fladderen naar je werk of dagelijkse zorgen. Lees bijvoorbeeld de evangelietekst van de dag en gebruik je fantasie om in deze scène aanwezig te komen. Of lees een korte tekst over het gebed en merk op wat je daarin raakt. Of kies een levensvraag of geloofsgeheim om je aandacht op te richten. Kijk bij jezelf welke beelden en vergelijkingen dit oproept. Maar sloof je niet uit om veel te verzinnen! Het gaat erom dat je geest niet rondfladdert. 
  4. Sprokkel gedachten over je onderwerp. Deze stap hangt samen met de vorige en is dus optioneel. Als je mediteert over een onderwerp, komen er heel natuurlijk gedachten naar boven. Laat ze rustig aanspoelen in je aandacht. Als je verlichting en vreugde vindt in de eerste gedachte, zoek dan niet verder maar blijf bij de eerste. Het gaat er niet om veel te denken, maar veel te beminnen. Daarin schuilt het verschil tussen studie en meditatie. 
  5. Neem een praktisch besluit. Je moet niet tevreden zijn met gevoelens in het algemeen. Het gaat erom ze te doorvoelen en ze te laten uitmonden in goede voornemens en daden. Welke concrete, haalbare stappen kan jij vandaag zetten om je gevoelens om te zetten in de werkelijkheid van je leven? 
  6. Rond je gebedstijd mooi af. Dank God voor wat Hij je gegeven heeft. Offer je gebed, je dag en je inzet aan God. Vraag Zijn hulp om je voornemens te realiseren. Sluit af met een gekend gebed, bijvoorbeeld de geloofsbelijdenis, een Onzevader, een Weesgegroet, een Eer aan de Vader (pdf)... 

Laat me je tot slot nog een paar tips meegeven. 

  • Onthoud je goede voornemen en enkele punten die je uit je gebed wil meenemen. Draag ze mee tijdens je dag. Als je dat wil, kan je ze opschrijven. Maar doe dat pas na je gebed. Waak erover dat je gebed geen jagen wordt naar mooie gedachten. Het gaat erom in Gods aanwezigheid te verblijven. 
  • Wen eraan om na je gebedstijd een zachte overgang te maken naar de activiteiten van je dag. Bewaar zolang als je dat kan het gevoel van je gebedstijd tijdens je werk. 
  • Het komt voor dat je aan de meditatie geen plezier beleeft. Je voelt alleen dorheid, leegte, zelfs verlatenheid. Maak je vooral niet ongerust. Dat komt voor en hoort bij Gods pedagogie. Probeer rustig of je dorheid verdreven wordt door traag een gekend gebed te bidden, door een vurig schietgebed van overgave of smeking, door een korte tekst over het gebed te lezen, door een kruisteken te maken of te knielen, door het kruis aan te raken… Helpt dat niet, jaag je dan niet op. Het gaat er niet om mooie gevoelens of gedachten te hebben, maar wel om liefdevol en trouw in Gods aanwezigheid te verblijven. Het zou kunnen dat God je in deze toestand brengt om je te leiden naar een andere, meer eenvoudige en contemplatieve, manier van bidden. 
  • Geef je verlangen naar God en je relatie met Hem tijdens je dag gestalte met schietgebeden. Bied Hem duizend keer je hart, je ziel en je inspanningen aan. Smeek Hem dikwijls om bijstand, reik Hem als een kind je hand, verwonder je erover hoe heel de schepping spreekt van Gods liefde… Deze oefening is onmisbaar voor elk geestelijke leven, zegt Franciscus van Sales. In geval van nood kan ze alle andere gebeden vervangen. 
Sint-Franciscus van Sales, Inleiding tot het devote leven © Illustratie: Sim D'Hertefelt

Leer bidden zoals de heiligen startpagina


logo_vlaanderen.png

Vlaanderen verbeelding werkt

Gepubliceerd door

Kerknet-academie

Meer

Spiritualiteit
Cursus
heiligen
Franciscus van Sales
Spirituele Meesters
Bidden

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

In de leer bij 6 spirituele meesters [REEKS 2] © Sim D'Hertefelt
readmore

Naar het hart van je leven met 5 spirituele meesters - REEKS 2

icon-icon-cursus
Leer bidden zoals de heilige Dominicus © Illustratie: Sim D'Hertefelt
readmore

Leer bidden zoals de heilige Dominicus

icon-icon-cursus
Godly Play ruimte en kasten in Luisterend Oord © Luisterend Oord
readmore

Prachtige romaanse kerk herbergt een nieuwe Godly Play ruimte

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook