VN-Dag van Menselijke Broederlijkheid, naar een universeel ideaal | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
TAU

TAU

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Digitale bezinningen Website TAU
Paus Franciscus en grootimam Ahmed el-Tayeb ondertekenen het document 'Menselijke broederlijkheid. Voor wereldvrede en samenleven' op 4 februari 2019 in Abu Dhabi © Vatican News on Facebook

VN-Dag van Menselijke Broederlijkheid, naar een universeel ideaal

Babs Mertens

Babs Mertens

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021 - 13:14
Afdrukken
4 februari 2021 vieren we de eerste Internationale Dag van de Menselijke Broederlijkheid en die laat TAU niet ongemerkt voorbijgaan. Deel je verhaal!

Il fratello, de kleine broeder, is een van de bijnamen van Franciscus van Assisi. Dat is wat hij wilde zijn als mindere broeder in zijn tijd: de broeder van álle mensen, meer nog, van alle schepselen. Het broederschap is de bijzondere genade die God aan de heilige Franciscus gaf, zei een Syrische monnik en priester me onlangs. In zijn encycliek Fratelli Tutti spreekt paus Franciscus het verlangen uit naar de wedergeboorte van een universeel ideaal van broederlijkheid.

Wijder wordende cirkels van broederschap

Broeders en zusters kies je niet, ze worden je gegeven. Dat ondervond Franciscus zelf, in zijn testament schrijft hij: “En nadat de Heer mij enkele broeders gegeven had, toonde niemand mij wat ik moest doen, maar de Allerhoogste zelf heeft mij geopenbaard dat ik moest leven volgens het model van het heilig evangelie.” Franciscus voelt zich verbonden met andere mensen eenvoudigweg omdat iedereen kind en schepsel is van de Almachtige Vader.

Broeders kies je niet uit, en je hoeft ze ook niet te beoordelen.

Opmerkelijk bij het broederschap van Franciscus van Assisi is dat het uit steeds wijder wordende cirkels bestaat, zoals Gerard Pieter Freeman, bijzonder hoogleraar franciscaanse spiritualiteit, het beschreef. Franciscus beperkte zich niet tot de binnenste cirkel van medebroeders die dagelijks met hem naar het evangelie leefden. Daarrond waren de andere franciscaanse kringen, zoals Clara en haar zusters, de derde orde van leken en vervolgens alle mensen binnen de kerk.

Maar ook daar hield het niet op voor Franciscus. In zijn leefregel schreef hij in een speciaal hoofdstuk voor de broeders die onder de Saracenen, zoals moslims in die tijd genoemd werden, gingen leven, dat ze “geen woordenstrijd of conflicten aangaan, maar ieder menselijk schepsel onderdanig zijn omwille van God”. Ook moslims waren broeders voor Franciscus met wie hij in vrede wilde leven. En hij ging nóg verder: ook de dieren voor wie hij preekte, beschouwde hij als zijn broeders en zijn zusters, maar ook de zon, de maan, de sterren, ... Het Zonnelied, maar ook het verhaal van Franciscus en de wolf mogen daarvan getuigen zijn. 

Franciscus van Assisi omhelsde de hele schepping in een alles overschrijdende band van broederlijkheid.

Tekst gaat verder onder het filmpje, waarin kapucijn Kenny Brack het verhaal van Franciscus en broeder Wolf vertelt. 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Onvervreemdbare waardigheid van elke mens

Naar deze visie van menselijk en universeel broederschap, en uiteindelijk broederlijkheid, verwijst ook paus Franciscus in zijn encycliek Fratelli Tutti. “Het is mijn oprechte verlangen dat wij door de erkenning van de waardigheid van elke mens bij zouden kunnen dragen aan de wedergeboorte van een universeel ideaal van broederlijkheid.”

Pas als we de onvervreemdbare waardigheid van élke mens kunnen erkennen, wordt het mogelijk hen als broeders en zusters te omarmen.

In zijn wijsheidspreuken moedigt Franciscus als geestelijke leider zijn broeders aan de broederliefde zuiver te houden. Om het met de woorden van André Jansen in zijn recent verschenen boek over de wijsheidspreuken te zeggen: Het mag voor de broederliefde geen verschil maken of je broeder je iets terug kan doen, of hij fysiek nabij is of niet.

De band van broederlijkheid is onvoorwaardelijk en de waarde van elke broeder is verankerd in de waardigheid die élke mens heeft in de ogen van God, want:

'Zoveel als een mens is in de ogen van God, zoveel is hij en meer niet.' Wijsheidspreuk 19

Maar ook niet minder! Ook de arme, de uitgeslotene, de zieke, de andersgelovige mens, ... vindt zijn of haar onaantastbare waardigheid in God.

 

Van broederschap naar broederlijkheid

Universele broederlijkheid - Franciscus van Assisi

Beeld van universele broederschap van Franciscus van Assisi bij kluizenarij de Carceri © Barbara Mertens

Ook al zijn we allen broeders, een houding van broederlijkheid moet worden ontwikkeld. Hoe komt broederlijkheid tot stand?, vraagt paus Franciscus zich af in zijn encycliek. Het is niet voldoende de individuele vrijheid van elke mens te garanderen of een wettelijk kader te bieden om naar gelijkheid tussen mensen te streven om tot broederlijkheid te komen. Broederlijkheid moet bewust en zorgvuldig gecultiveerd worden opdat vrijheid en gelijkheid niet zouden ontaarden tot lege begrippen die niet meer op de liefde gericht zijn. (FT 103 & 104)

De broederlijkheid, zoals ze hier geschreven wordt, doet mij denken aan de heilige Clara van Assisi die in haar leefregel haar zusters aanmaant ervoor te zorgen om "uit te kijken voor alle hoogmoed, ijdele roem, afgunst, hebzucht, zorg en beslommering van deze wereld, laster en gemor, tweedracht en verdeeldheid. En zij moeten er altijd voor zorgen om onder elkaar de eenheid van de onderlinge liefde te bewaren. (RegCl 10, 6-7)

Liefde is een werkwoord, net zoals broederlijkheid of zusterlijkheid.

We kunnen maar tot zuivere broederliefde komen als we zorgvuldig omgaan met onze onderlinge banden én ook in onszelf op zoek gaan naar alle barrières die de liefde in de weg staan. Echte broederlijkheid vraagt erom innerlijk meer vrij te worden, zodat we zonder angst de waardigheid van de ander liefdevol kunnen omarmen en waarderen.

  • Voor de 'Internationale Dag van de Menselijke Broederlijkheid' op 4 februari 2021 is TAU op zoek naar uit het leven gegrepen verhalen van broederlijkheid. Heb jij een verhaal dat je graag deelt? Bezorg het dan vóór 3 februari aan Barbara.
  • Vanaf zondag 31 januari kan je elke dag een verhaal van broederlijkheid uit de franciscaanse traditie lezen op de website en facebookpagina van TAU.

Gepubliceerd door

TAU

Meer

Allen Broeders
Artikel
franciscaanse beweging
franciscaanse spiritualiteit

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Video van de paus
readmore

Pausvideo: religieuze vervolging is onaanvaardbaar - januari

icon-icon-inspiratie
Wies samen met haar collega Risa
readmore

Engelen op de weg ~ Broederlijkheid in woord en daad

icon-icon-artikel
Paus Franciscus onthulde het beeld Angels Unawares van Timothy Schmalz © Vatican Media
readmore

De wereld staat in brand, red de wereld

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook