De wereld telt vandaag meer dan 170 huizen van gastvrijheid, een initiatief van de Catholic Workers-beweging die begon met Dorothy Day (1897-1980). Aan de hand van de onlangs in het Nederlands verschenen biografie van Jim Forest schetst Tertio nr. 1.099 van 3/3/’20 een portret van deze fascinerende vrouw die consequent de Bergrede als richtsnoer hanteerde en voor wie liefdadigheid nooit losstond van de strijd voor rechtvaardigheid.
In bijna 400 rijk geïllustreerde bladzijden die geen moment vervelen, neemt Jim Forest zijn lezers mee langs het turbulente levenspad van Dorothy Day, een vrijgevochten journaliste met radicale politieke opvattingen en een onstuitbaar religieus verlangen dat haar langzaam maar onweerstaanbaar naar het katholieke geloof voert. Door in de journalistiek te gaan, treedt ze zoals haar drie broers in de voetsporen van haar vader, met wie het overigens niet botert: hij is een opvliegende, harde man die zich geheel niet kan vinden in het linkse gedachtegoed dat zijn dochter steeds meer omarmt door de vele boeken die ze al vanaf haar tienertijd leest over de klassenstrijd en de uitbuiting van de arbeiders, en waardoor ze erg gevoelig is voor het lijden van de armen. (“Tot aan het eind van zijn leven beschouwde hij Dorothy als ‘de gek van de familie’”, schrijft Forest.)
Een journalistieke opdracht in 1932 betekent een keerpunt in haar leven: een reportage over de door communisten georganiseerde Hongermars van zowat 600 werkloze mannen en vrouwen vanaf de New Yorkse Union Square naar Washington DC. “Dorothy was geschokt door het contrast tussen wat ze met eigen ogen zag en de berichtgeving in de kranten”, noteert Forest. De kranten waarschuwden voor het communistische gevaar terwijl in werkelijkheid ongewapende mensen werden geslagen, beledigd en bestookt met traangas. Day voelt zich nutteloos: “Ze had een religieuze overtuiging en een sociaal geweten, maar geen gemeenschap waar ze met allebei terecht kon”, aldus haar biograaf. Tegenover katholieken voelt ze zich vanwege haar sociale bewogenheid een buitenstaander, en veel van haar socialistische vrienden vinden haar een verraadster vanwege haar geloof.
In de kerk van Our Lady of Lourdes in Staten Island, New York, vlakbij het kerkje waar Dorothy Day op 28 december 1927 katholiek gedoopt werd, bevindt zich een glasraam dat haar afbeeldt. Mogelijk zal het in de toekomst vervangen worden door een exemplaar waarop een aureool haar hoofd siert, want de stemmen om Day heilig te verklaren, klinken steeds luider sinds het verzoek tot haar canonisatie werd goedgekeurd door de bevoegde Congregatie in Rome.
Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be