Stel je zelf voor in maximaal drie zinnen.
Ik ben 66 jaar, geboren in Nederland maar vanaf mijn 11e getogen in Leuven. Ik heb 11 fantastische kinderen en bijna 10 kleinkinderen. Ik ben germaniste van oorsprong maar heb ook een Drama Studies opleiding in Dublin gedaan. Ik ben jaren directeur geweest van de Steinerschool in Lier (vandaar dat ik uiteindelijk in Lier ben komen wonen) en geef er nu als gepensioneerde nog een paar uur les. Via de zondagsviering ben ik in het parochiewerk gerold.
Voor wat ben je verantwoordelijk in de pastorale eenheid?
Ik probeer het reilen en zeilen van de parochie zowat in goede banen te leiden nu Ludwien en Tony naar Nevele verhuisd zijn. We hebben in de parochie een goed team waar ik op kan steunen en waarin elk zijn verantwoordelijkheid neemt en dat is superfijn werken. Ik ben ook voorganger in uitvaarten. In de pastorale eenheid ben ik samen met Marc verantwoordelijk voor de diaconie. Zo ben ik in contact gekomen met Mondiale Werken en neem ik daar soms een begeleiding van een eindwerk of het nakijken – op taalgebied – van een stageverslag op.
Wat drijft je? Wat is je roeping?
Wat mij drijft is vooral de wil om een kerk neer te zetten die kort bij de mensen staat en tegelijkertijd die verticale lijn niet uit het oog verliest. Een kerk die alleen maar naar omhoog kijkt en de mensen naast zich vergeet werkt niet, maar een kerk die alleen naast zich kijkt en de connectie met 'hier boven' vergeet, werkt ook niet. Soms komen die ogenschijnlijk in conflict met elkaar, maar dan is het zoeken naar die weg die beiden verbindt net zo boeiend. Het ene voedt het andere en ik probeer vanuit die drive te werken. Ik zeg wel probeer, want ik weet dat dikwijls faal.
Beschrijf een moment in je leven dat je je dichtbij God voelde.
Op veel momenten: de geboorte van de kinderen, het zien ondergaan van de zon in de Stille Oceaan, maar vooral bij het sterven van twee mensen die mij zeer nauw aan het hart lagen: een heel dierbare vriend – een echte soulmate – en een paar jaar later mijn zoon. In beide gevallen moest ik over het 'nu' stappen om dat te verwerken en dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel je vervalt in een depressie en in diepe diep rouw, ofwel je gaat de andere kant uit en dan kom je - zeker de eerste dagen - zeer dicht bij God uit en leert leven uit de nabijheid van Hem en hen. Vooral bij die vriend kreeg ik de gelegenheid – omdat ik me om geen praktische beslommeringen die bij een uitvaart komen kijken moest bekommeren – om heel dicht bij hem, ook al was de fysische afstand zo'n 950 km, de overgang naar 'de overkant' te maken en dan kom je God tegen.
Van welke muziek raak je ontroerd?
Ik ben geen fan van harde rockmuziek, maar eerder van klassieke muziek, ook al is Wagner voor mij op de meeste momenten toch te zwaar. Toch kan een ballade mij ook soms ontroeren. Ik heb ooit besloten om naar Lier te verhuizen door een bepaald liedje constant tegen te komen op de radio en toen voelde dat ik daar iets mee moest doen. Soms heeft een liedje ook een connectie en ontroert het daardoor. De eerste – en een tijdje de enige – CD van mijn dochter was 'the Final Countdown' en omdat we alleen een cd-speler in de auto hadden, werd dat liedje dus van en naar school elke dag meebrullend gedraaid tot het letterlijk mijn keel uithing. Als ik dat nu hoor brengt me dat automatisch terug naar die automomenten waar we met zijn allen zaten te zingen en dat ontroert ook. Ook de liedjes die gespeeld werden op Constantijns begrafenis (liedjes die hij graag hoorde) ontroeren nog steeds als ik ze op de radio tegen kom of ik ze een klas hoor zingen op school. Of een liedje als 'The Parting Glass' of 'May the road rise against you' dat we zongen aan het open graf van mijn goede vriend in Ierland triggert elke keer die ontroering.
Wat zijn uw interesses buiten de kerk?
Uiteraard mijn kinderen en kleinkinderen, maar ook de school ligt mij nog nauw aan het hart. Ik lees graag en ben ook geïnteresseerd in theater, alhoewel ik daar te weinig aan toe kom de laatste jaren. Ik ontdek ook graag nieuwe stekjes en dat hoeft daarom niet ver van huis te zijn. Ik ben ook nieuwsgierig en kan me soms vastbijten om van soms 'onnozele' dingen het fijne te weten te komen. Zo vind ik het bijv. boeiend om te weten te komen waar bepaalde straatnamen of namen van delen van een stad vandaan komen. Mijn huidige queeste op dat gebied is de vraag waarom Koningshooikt 'Jut' genoemd wordt.
Aan wie ben je het meeste dankbaarheid verschuldigd?
Aan mijn ouders, alhoewel wij nogal strikt opgevoed werden. Aan mijn kinderen want die leerden mij dat wat ik plande en voor had, meestal toch weer overhoop gehaald kon worden (en mijn kleinkinderen doen nu net hetzelfde!), aan collega’s waar ik zoveel van leerde, aan mijn leerlingen die mij leerden soms echt te vertragen en opnieuw te beginnen, aan mijn teamleden in de parochie en parochiale eenheid en heel speciaal aan mijn zeer dierbare vriend kunstschilder uit Ierland die mij leerde dat schaduw even belangrijk is dan licht in het leven en dat een donker schilderspalet in je leven toch een kleurrijk schilderij kon opleveren en dat kwetsbaarheid zo belangrijk is. Hij heeft mijn leven – op mijn 50ste – daardoor wel een andere wending gegeven omdat ik opgevoed was in een sfeer van 'geen onzin, rug recht en verder'.
Welke boek moet iedereen in zijn leven gelezen hebben? Welk boek ligt op je nachtkastje?
Parcival, zonder twijfel. De weg van Parcival is een van helend zoeken zoals een jongere op zoek gaat naar wie hij is en zoals wij als volwassenen steeds opnieuw moeten in vraag stellen waar we staan. Momenteel ligt 'Duizend schitterende zonnen' op mijn nachtkastje. Nadat ik 'de Vliegeraar' las verleden jaar, wilde ik toch ook dit boek lezen.
Wat is je lievelingseten?
Ik eet heel veel dingen graag en vind het ook leuk om nieuwe dingen te proeven, maar ik ben geen goede kok. In een restaurant ga ik soms voor iets wat ik totaal niet weet wat het is en laat me dan verrassen. Maar ik kan ook genieten van konijn met pruimen op grootmoeders wijze.
Welk Bijbelvers spreekt je aan?
'Wie de hand aan de ploeg slaat en omziet naar wat achter hem ligt is ongeschikt voor het Rijk Gods'. Dat betekent niet dat we het verleden moeten vergeten, want dat is een deel van ons, maar we mogen er niet in verdrinken. We mogen het meenemen, eruit leren en de ballast achterlaten onderweg.
Op welke manier kan jij je ontspannen.
Door met de kleinkinderen bezig te zijn (ook al kan dat fysisch inspannend zijn), een wandeling langs de Maas of de Oosterschelde te maken, een bezoek aan een museum, een rivier volgen van bron tot monding, een kopje koffie op een terrasje met anderen of zelfs alleen. Er zijn veel dingen waardoor ik alles kan loslaten.
Wat is voor jou schoon?
In eerste instantie komt bij mij dan 'juiste verhoudingen' op. Een gebouw, een schilderij, een muziekstuk, een landschap waar de juiste verhoudingen terug te vinden zijn spreekt me aan. Ook een mens die de juiste balans heeft tussen innerlijk en uiterlijk is mooi. Toch kan iets wat 'buiten verhouding' is, ook 'mooi' zijn, net omdat het niet perfect is. Schoonheid is niet 'iets' maar is meer de manier waarop je kijkt, denk ik. Op een dag dat je slecht gezind bent is niets mooi, maar als je met andere ogen kijkt kan zelfs een net nieuw aangelegde straat mooi zijn.