Het werk van Broeder Marc Beetens in MARUMBA | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie Brakel-Lierde

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Agenda Eucharistievieringen en intenties Jokri Brakel-Lierde Doopsel
      Voorbereiding doopselAanmelden doopsel
      Uitvaart Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekencommunie en Ziekenzalving Kinderwoorddienst Verenigingen in onze Parochie Jaaragenda Welzijnsschakel Dekenaat Zottegem Heilige Bartolomeusparochie Geraardsbergen Heilige Livinusparochie Herzele-Houtem PAROCHIEPLOEG Brakel-Lierde

Het werk van Broeder Marc Beetens in MARUMBA

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 7 februari 2016 - 21:17
Afdrukken

Brakelaar Marc Beetens, broeder van liefde en missionaris, is op vakantie hier bij ons! Een ideale gelegenheid om hem eventjes aan het woord te laten tijdens een predikatie en om hem vanuit onze parochie wat steun mee te geven.

Het werk van broeder Marc:
Locatie Marumba maakt deel uit van Kasulu, district in de Kigoma regio in Tanzania en bevindt zich op een 60-tal km van de grens met Burundi. Marumba is gelegen in heuvelachtig landelijk gebied. Het dorp spreidt zich uit over verschillende heuvels en is gelegen op bijna 2000 meter boven zeeniveau. Marumba telt rond de 12.000 inwoners.
Missie en visie:  MARUMBA SDPC staat voor St. Dymphna Psychiatric Center waar zowel residentieel als ambulatoire zorg wordt verstrekt aan mensen die geconfronteerd worden met geestelijke gezondheidsproblemen. Ook patiënten met epilepsie kunnen er terecht voor behandeling.
SDPC Marumba verleent hulp of advies aan iedereen die zich in het center aanbiedt. Iedereen is welkom en wordt in de mate van het mogelijke geholpen. Ras, kleur, stam, godsdienst, inkomen of wat dan ook kan nooit aanleiding geven tot discriminatie. We beschouwen iedereen die zich hier aanbiedt als gelijkwaardig aan onszelf. Vanuit ons christen zijn beschouwen we iedereen als een kind van de God waarin we geloven en op wie we ons vertrouwen stellen. We werken vanuit de Vincentiaanse Spiritualiteit d.w.z. steeds meer. We kunnen tevreden zijn wanneer iets werd gerealiseerd maar moeten terzelfdertijd al denken hoe we nog beter, kwaliteitsvoller, mensgerichter en liefdevoller ons apostolaat kunnen uitvoeren. Het is dagelijks op weg gaan met en voor mensen, op hun eigen ritme, niet te snel en niet te traag.
SDPC Marumba focust zowel op korte termijn visie als op lange termijn visie. Op korte termijn trachten we zo snel als mogelijk mensen met psychiatrische problemen te stabiliseren. Bij mensen met epilepsie trachten we de aanvallen te reduceren tot het minimum of indien mogelijk hen aanvalvrij te maken. Mensen met acute of chronische psychische problemen kunnen indien nodig opgenomen worden in het center, dat een capaciteit heeft van 28 bedden. We proberen de opnametijd zo beperkt mogelijk te houden om enerzijds mensen niet te lang uit hun vertrouwde milieu weg te houden en anderzijds om de onkosten beperkt te houden. Tijdens hun opname wordt samen met het familielid dat verplicht bij hen verblijft reeds aan hun rehabilitatie gewerkt. Het familielid wordt aangeleerd hoe om te gaan met een psychiatrische patiënt en supervisie te doen op het correct gebruik van zijn of haar medicatie.
Op langere termijn wil SDPC Marumba naast het psychiatrisch centrum ook workshops en specifieke rehabilitatie programma’s voor chronisch psychiatrische patiënten opzetten. Ook willen we verder blijven vechten tegen het zware taboe dat nog steeds rust op al wat met geestelijke problemen te maken heeft. We willen verder blijven werk maken van de sensibilisatie van de bevolking om onwetendheid om te buigen naar solidariteit.

Steun van Brakel:
Ook hier bij ons raken wereldproblemen, zoals armoede, onrecht, conflicten en vluchtelingen ons. Als warme en solidaire gemeente dragen we graag ons steentje bij,
voor een rechtvaardige wereld, met eerlijke relaties tussen het Noorden en het Zuiden. Daarom is er vorig jaar BRAVO opgericht, de Brakelse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, dit door enkele middenveldorganisaties, waaronder ook de VZW parochiale werken. Uit ons dekenaat zetelt Eric Van Steenberge in deze raad. Deze raad komt enkele keren per jaar samen om de gemeente te adviseren over noodhulp (bv. naar aanleiding van de aardbeving in Nepal), subsidies voor activiteiten in Brakel en subsidies voor projecten in het zuiden. Vanuit de VZW parochiale werken werd vorig jaar een subsidie aangevraagd voor het werk van Broeder Marc in Tanzania, in aanvulling met de opbrengst van ons solidariteitsmaal. Na voorstelling van het project op de algemene vergadering, werd uiteindelijk de subsidieaanvraag goedgekeurd en hebben wij een bedrag van 1050 euro overhandigd voor de nieuwe ergotherapieruimte in Marumba, een project dat nu ver afgewerkt is.

In Brakel is er lang een missiegroep aan het werk geweest. Zij hebben nog een spaarpot van 2.180,85 euro dat zij ook integraal schenken aan het werk van broeder Marc.
 

Broeder Marc tijdens de predicatie
Eric schenkt in naam van BRAVO
Deken Luc kondigt gift van missieanimatiegroep aan
Een bewogen missionaris dankt
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie Brakel-Lierde

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook