Na een laatste bezoek aan de tentoonstelling zakte het gezelschap af naar zaal Rustica voor een cultureel-culinaire ontmoeting met Colombia.
Broederlijk Delen organiseerde deze ontmoeting samen met Gezinsbond Zwalm, Horebeke, "In de rand" (= ELst, Zegelsem, Michelbeke), de parochies Elst en Nederbrakel en met steun van het gemeentebestuur. Broederlijk Delen zet dit jaar de strijd van de Colombiaanse boer centraal. Zij kunnen overleven op hun stukje grond door diverse gewassen te telen en er zelfs wat van te verkopen.
Grote organisaties zetten boeren ertoe aan om hun land te verkopen maar met het handvol geld kunnen zijn slechts kort overleven in de stad en vervallen snel in armoede. Wie niet wil verkopen wordt gepest ot hij het opgeeft. Dan komen er honderden hectaren monocultuur als maïs, koffie en zelfs naaldhout. De plaatselijke bevolking vindt daarin ook geen enkele tewerkstelling. Op andere plaatsen wordt grond opgeëist voor open mijnbouw. En dan is er nog de niet aflatende strijd van de drugsmaffia en de corruptie van leger en politie.
Er zijn tal van kleine organistaies ontstaan die de boeren geweldloos verdedigen door hen te organiseren en hun rechten duidelijk te maken. Ook via kunst leren zij hun cultuur te waarderen en voor zichzelf op te komen. Zij worden hierin door Broederlijk Delen gesteund.
Wij kregen muziek te horen gebracht door "ILLYA", met op de guitaar Guillermo Garcia, dwarsfluit door Anneleen en zang door Camille.
Er was een intervieuw met kunstenaar Jafeth Gomez afgenomen door Sari Stoops van Broederlijk Delen en voor de vertaling zorgde Alessandra.
Daarna werden we vergast op Colombiaanse gerechtjes: chips met groentenbeleg en zoete gebakken banaan en een glas Wereldwinkel wijn.
Geruime tijd nog werd er druk nagepraat met een glaasje (of een paar) want deze keer mocht er gerust eentje meer gedronken worden voor het goede doel.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.