DUIDING BIJ LEZING VAN DE VIJFDE ZONDAG–6 APRIL
Jezus betreedt de tempel en onderricht heel de gemeenschap. Hij richt zich tot iedereen. Hij legt de tien geboden uit, ze zijn het hart van de Thora, ze bevinden zich in de tempel.
VIJFDE ZONDAG
Als twaalfjarige jongen in de tempel stonden de leraren nog versteld van zijn inzicht en zijn antwoorden. Nu zijn ze het niet met hem eens. Zij gaan de confrontatie aan en brengen een overspelige vrouw tot bij hem. Zal Jezus de Wet van Mozes toepassen? Zal hij zeggen dat ze mag gestenigd worden? Maar Jezus keert de rollen om. Hij houdt hen een spiegel voor. Zijn zij niet de overspeligen? Zij verlieten de weg van de ware God door goden van macht en geld te dienen. Armen en weduwen bleven in de kou. De tien geboden werden vergeten, werden niet gedaan.
Voor Jezus is “Ik zal er zijn” de naam van de God-Bevrijder. Deze roept mensen altijd op om op een totaal nieuwe manier over God te denken. Doe meer dan analyseren. Sta op uit een verstard en gevangen denken. Ga een weg van leven met veerkracht en creativiteit. Het verhaal over de overspelige vrouw is hiervan een prachtige illustratie. Zowel de vrouw als de schriftgeleerden krijgen een nieuwe kans, een nieuw leven.
Als nieuw leven ontluikt, is het door geen enkele macht te stoppen. Boeren in Burkina Faso zijn niet op hun door pesticiden vervuilde grond blijven zitten. Zij zochten en produceren biologische alternatieven. Broederlijk Delen promoot en ondersteunt deze kleine producenten. Hun biologische en ecologische landbouwpraktijken dragen bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen, door het verminderen van watervervuiling en het verhogen van de bodemvruchtbaarheid.
Laat ons ervan overtuigd zijn dat ons Broederlijk Delen als water is dat de woestijn vruchtbaar kan maken, dan zullen we ook daar ooit samen succes oogsten!
DUIDING BIJ LEZING VAN DE VIERDE ZONDAG–30 MAART
Na de tocht door de woestijn, zet het volk vaste voet op een vruchtbaar land. Het rantsoen van onderweg is verleden tijd en zij kunnen nu eten van wat de akker voortbrengt. Dat beloofde Land is een plek waar genoeg is voor iedereen, waar je een eigen plek mag vinden, waar vrede en veiligheid heersen. De smaad van Egypte van hen is afgewend, zegt Jozua. Maar het bijbels verhaal leert ons ook dat bevrijding een moeilijk proces is van vallen en opstaan; telkens wanneer het volk Gods wetten vergeet, vervalt het in een nieuwe slavernij. Jezus beleeft Gods wet vanuit het hart, van binnenuit en brengt ze in praktijk. Zijn vrijmoedig omgaan met alle mensen stuit vaak op verzet; vandaar dat Hij de parabel van de barmhartige Vader vertelt. De jongste zoon eiste zijn erfdeel op en verbraste het. De oudste bleef thuis en hield zich aan de regels. Maar als zijn jongere broer terugkomt en hartelijk ontvangen wordt, wil hij niet mee aan tafel. De vader wil beide zonen aan tafel; bevrijding kan maar gevierd als iedereen erbij mag zijn. Herkennen wij dit in onze wereld? De houding van de jongste zoon die opeist en verbrast, kan ons doen denken aan corrupte regimes in heel de wereld maar eveneens aan het welvarende Europa of Amerika. In de oudste zoon die denkt in orde te zijn maar neerkijkt op zijn broer, zie je misschien de ‘internationale gemeenschap’ die overal oordeelt over wie brokken maakt, maar hen nadien wel in de kou laat staan. De tafel waar beiden naast elkaar kunnen zitten, moet nog geïnstalleerd worden … Oeganda kan hiervan meespreken. Pesticiden die in Europa verboden zijn om te gebruiken, worden uitgevoerd naar Afrika, onder andere naar Oeganda. In Kitagwenda werd de herbicide Weedmaster (glyfosaat) gratis uitgedeeld aan de boeren, met rampzalige gevolgen voor de bodem en de koffieproductie. Toen de boeren dit beseften, stapten ze af van deze chemicaliën. Met steun van COSIL, een partner van Broederlijk Delen, konden ze overschakelen naar ecologische landbouw. Moge een succesverhaal als dit, ons blijven inspireren en motiveren om verder te werken. Samen Broederlijk Delen, samen oogsten we succes!
DUIDING BIJ LEZING VAN DE DERDE ZONDAG–23 MAART
'Ik zal er zijn’ is de naam van God. Een belofte die hoop geeft en de toekomst opent. Een stem die ons oproept tot verzet tegen onrecht en ons zendt naar het centrum van de macht. Dit gebeurt niet éénmaal, maar voortdurend. God openbaart zich hier in een dialoog met Mozes. Samen schrijven zij een verhaal van bevrijding. Elke generatie moet deze tekst over mensen bevrijden, opnieuw lezen en begrijpen in de context van haar eigen tijd en cultuur.
Broederlijk Delen doet dit bv. als ze in haar huidige campagne de hypocrisie van Europa aanklaagt.
Het is goed dat Europa in zijn wetgeving het milieu en de gezondheid van zijn burgers beschermt. Maar dit geeft Europa echter geen vrijgeleide om pesticiden die het zelf verboden heeft, in het Zuiden te dumpen. Ook mensen in het Globale Zuiden hebben recht op een gezond leven. Voor de boeren in Oeganda was dit de reden om volledig van chemicaliën af te stappen. Met de steun van (COSIL) een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, schakelen zij over op biologische alternatieven en ecologische landbouw. Een betere productiviteit en hechtere samenwerking zijn mooi meegenomen.
Maar de God-Bevrijder, kan dus niet zonder mensen. Dat blijkt ook uit het verhaal van de vijgenboom (Jeruzalem) in de wijngaard (Israël). De vijgenboom draagt geen vruchten meer. Het leven is bedreigd. Er wordt een totale ommekeer gevraagd van iedereen, van het volk én haar politieke leiders. De vijgenboom lijkt dood. Hij staat symbool voor de mens wiens hart vol is van verlangen naar macht en bezit. Wie luistert er dan nog naar Gods 10 geboden? Maar de tuinier krijgt uitstel. Dit uitstel is de tijd om naar Gods woord te luisteren en ernaar te handelen.
Laten we de schuld niet afwentelen op de ander. Laten wij onze grond van egoïsme aanpakken, de platgetreden paden van “wat brengt het op” omspitten.
God die is ‘Ik zal er zijn’ daagt ons uit steeds nieuwe “vruchten” voort te brengen, nieuwe kansen te creëren. Wij samen, want samen oogsten we succes!
DUIDING BIJ LEZING VAN DE TWEEDE ZONDAG–16 MAART
Abraham trok weg uit zijn land met een belofte van God. Hij krijgt een land, een groot nageslacht, Gods zegen en door zijn toedoen zullen alle geslachten op aarde gezegend worden. Tot nog toe is daar weinig van gebeurd: in Kanaän moet hij rekening houden met andere volkeren en zijn vrouw Sara heeft hem nog geen zoon gebaard. Toch verzekert God Abraham dat hij als een schild is. Hij leidt hem naar buiten en doet hem naar de hemel kijken. “Tel de sterren, als ge kunt. Zo talrijk wordt uw nageslacht.” “Abraham vertrouwt erop”! Hij stelt zijn zekerheid in degene die de belofte heeft uitgesproken. De veelheid van de sterren zijn voor hem een teken van Gods kracht. Het evangelie plaatst Jezus in dialoog met Mozes en Elia. Ze praten met elkaar over zijn uittocht. Even valt er licht op de berg, over de uittocht die Jezus gaan moet. In gebed zet Jezus zich in het spoor van de profeten, die niet wijken als het moeilijk werd. Heel even zien de leerlingen bij het wakker worden iets van dit licht. Onze God is een trouwe God: Hij houdt zich aan zijn beloftes. Kwetsbare mensen zoals de boeren in Burundi mogen op zijn zegen rekenen als zij zich moeten weren tegen pesticiden die hun opgedrongen worden en die zowel de bodem als de eigen gezondheid in gevaar brengen. Ook van hen, net zoals bij Abraham, wordt geloof en vertrouwen gevraagd zonder de toekomst te zien. ‘Gerechtig zijn’, eerbied hebben voor de aarde, denken aan de komende generaties, vraagt een moedige houding. De Burundese landbouw krijgt steun van Inades-Formation, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, die erin geslaagd is om biologische alternatieven te ontwikkelen voor giftige pesticiden. En overtuigde de Burundese overheid om deze te propageren bij de boerenbevolking. Kunnen wij medestanders zijn en Europese regeringsleiders tot verantwoordelijkheid roepen om de export van verboden pesticiden stop te zetten? Laten we de hand aan de ploeg slaan en hoop zaaien voor een betere wereld waar elke mens toekomst vindt. Samen oogsten we succes !
DUIDING BIJ LEZING VAN DE EERSTE ZONDAG–9 MAART
Hoe zou jij het vinden mocht je minder goede gezondheidszorgen krijgen dan je buurman of buurvrouw? Je kan je het wellicht niet voorstellen, maar toch bestaat zo’n dubbele standaard. Zo is het gebruik van kankerverwekkende en hormoonverstorende pesticides in Europa verboden, maar ze mogen wel uitgevoerd worden naar landen buiten de Europese Unie. Dat druist in tegen elk gevoel van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Het verhaal van de pesticides is niet uniek. Overal waar winst en groeimogelijkheden van grote bedrijven primeren, worden de rechten van mensen geschonden. Om een duurzame samenleving zonder ongelijkheid mogelijk te maken, zullen bedrijven moeten opereren met respect voor mens en natuur. Die verandering is een werk van lange adem. Voorlopig mogen we trots zijn op het Belgisch verbod op de uitvoer van deze pesticides, o.a. onder druk van Broederlijk Delen. Nu willen we streven naar Europees verbod op de uitvoer van pesticides die hier bij ons verboden zijn. Broederlijk delen zet sterk in op milieu-vriendelijke landbouw. Die ecologische landbouw met mengteelten en biologische gewasbescherming is doorheen de jaren verrijkt met moderne inzichten. Broederlijk Delen nodigt uit om mee campagne te voeren en deel te nemen aan de 25%-revolutie. Samen blijven we streven naar een duurzame samenleving waar delen en herverdelen centraal staan. De lezingen van vandaag helpen om ons te verdiepen in die opdracht. Zo hoorden we dat het gelovige volk van God het Beloofde Land erft. Dankbaar en respectvol voor het land met zijn vruchten en rijkdommen, offeren ze aan God vruchten van de nieuwe oogst. Dankbaarheid en respect moeten bij ons dikwijls wijken voor andere goden: grond, water, lucht worden vergiftigd door pesticides uit pure machts- en bezitsdrang, uit winstbejag. Ook Jezus weet van het bestaan van die afgoden. Maar Hij vindt de kracht om enkel voor de Ene, ware God te buigen. Stil je honger door van deze steen brood te maken, stelt de duivel voor. Dit klinkt Jezus bekend in de oren. Hij herinnert zich hoe zijn volk, door hongersnood gedreven, in Egypte stenen moest bakken voor grote bouwprojecten. Slavernij en onderdrukking werden hun deel. Ja, het volk bakte stenen voor brood. Maar Jezus buigt niet voor de farao. De duivel biedt Jezus het Romeins Rijk aan. Jezus buigt ook niet voor de keizer van Rome. Voor de derde verleiding speelt de duivel in op het eergevoel en hij citeert daarbij zelfs de Heilige Geschriften, met een eigen interpretatie weliswaar. Het woord van de Ene in dienst van de macht? Dat kan niet, Jezus buigt enkel voor de Ene God, die kiest om recht te doen aan vreemdeling, weduwe en wees. Hij dient het leven. Het leven dienen kunnen ook wij. We doen mee met Broederlijk Delen: iedereen heeft recht op toegang tot gezond en voldoende voedsel tegen een betaalbare prijs, zonder de planeet uit te putten en de grondstoffen van de toekomst te gebruiken. Samen doen we het tij keren, samen oogsten we succes!