Onthaal in de centrumkerken | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Johannes De Doper - Gent

Parochie Heilige Johannes De Doper - Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Secretariaat Nieuwsbrief LITURGIE: samen vieren VERKONDIGING: samen leerling zijn GEMEENSCHAP: samen Kerk vormen Een kind laten dopen Eerste communie Het vormsel Huwen voor de kerk DIACONIE: samen inzet website van de Sint-Baafskathedraal Het geloof beter leren kennen Dekenaat Gent

Onthaal in de centrumkerken

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 25 april 2017 - 9:49
Afdrukken
Een parochiaan, een bezoeker uit de omgeving, een toerist: zij kijken uit naar een open kerkdeur in ons stadscentrum. Wie zorgt daar voor?

Sint-Niklaaskerk: elke dag van 10.00 tot 17.00 uur (op maandag van 14.00  tot 17.00 uur).

Sint-Michielskerk: vanaf 1 april tot 30 september elke weekdag van 14.00 tot 17.00 uur. Elke zondag van 10.00 tot 13.00 uur.

Sint-Jacobskerk: 1 april tot 30 september elke vrijdag en woensdagvoormiddag.

De Sint-Baafskathedraal: van 1 april tot en met 31 oktober: 8.30 uur tot 18.00 uur. Van 1 november tot en met 31 maart:  8.30 uur tot 17.00 uur. 

 

De onthaalwerking is gestart in de Sint-Niklaaskerk in het jaar 1992. In het jaar 1994 kwamen de Sint-Michielskerk en de Sint-Jacobskerk er bij. Een paar jaar later ontstond in de Sint-Baafskathedraal een eigen onthaalwerking. Vier monumentale kerken met een eigen accent in de gastvrije onthaalwerking, maar met een gelijklopende intentie: mensen met verschillende verwachtingen te laten verpozen, verstillen, bewonderen, bidden.

Elk kerkgebouw verbindt met het verleden, richt de blik naar het hogere, de Hogere.

Elk monumentaal kerkgebouw straalt sacraliteit uit, confronteert de aandachtige bezoeker met zichzelf: wie ben ik als kleine mens binnen dit indrukwekkend Godshuis, dat sporen draagt van een zo rijk verleden? De bezoekers voelen aan dat christenen er samen komen voor de eucharistie, dat de gelovigen er komen herbronnen. Een aangestoken kaarsje verlengt het gebed van dank, van nood, van vertwijfeling van de voorbijganger, die even halt heeft gehouden. In het gastenboek en het intentieboek laten de bezoekers een reactie achter, die zij willen delen met hen, die achter komen.

Elke onthaalkerk heeft een eigenheid, die zich heeft ontwikkeld in de voorbije jaren.

De Sint-Niklaaskerk wordt elke dag van het jaar door vrijwilligers open gehouden van 10.00 tot 17.00 uur (op maandag van 14.00  tot 17.00 uur). Er is op elke weekdag de ochtendeucharistie om 8.00 uur en op woensdagmiddag om 12.15 uur het middaggebed. Op zondag en hoogdagen om 10.00 uur is er de eucharistieviering: in principe met gregoriaanse gezangen, op de tweede zondag van de maand met Nederlandse gezangen. Een aantal keren per jaar wordt deze zondagseucharistie rechtstreeks uitgezonden op radio 1. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden, die vanuit een gelovige en kunstvolle blik zijn opgezet. Het schip van de kerk wordt door de vzw Vrienden van de Sint-Niklaaskerk ter beschikking gesteld voor diverse evenementen, die niet in tegenspraak zijn met de eigenheid van het gebouw.

 

De Sint-Michielskerk is vanaf 1 april tot 30 september elke weekdag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. Vrijwillige onthalers verwelkomen de bezoekers, die de deur op het Sint-Michielsplein geopend zien: een uitnodiging tot een bezoek van korte of langere duur. Ook op zondag is de kerk geopend van 10.00 tot 13.00 uur. In de Sint-Michielskerk heeft de eucharistie op de vooravond van de zondag en de hoogdagen plaats. Ook doopsels, uitvaarten en huwelijken worden er gevierd. Koren en muzikanten zijn er regelmatig te gast. De Gentse feestweek biedt telkens een gevarieerd muzikaal programma en een tentoonstelling, onder de bezielende leiding van de culturele vereniging pastoor Dufour.

 

De Sint-Jacobskerk is in principe van 1 april tot 30 september elke vrijdag en woensdagvoormiddag geopend. De vrijwillige onthaalwerking doet haar best om haar opdracht in te vullen, maar ziet dringend uit naar nieuwe medewerkers. De vzw Jacobus zet zich in om in de loop van het jaar en vooral tijdens de Gentse feestweek een gevarieerd muzikaal programma en tentoonstellingen op te zetten. Op zondag is er om 18.00 uur de wekelijkse eucharistie en elke vrijdagmorgen om 9.00 uur is er de gebedsdienst in het hoogkoor. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen er plaats vinden.

 

De Sint-Baafskathedraal steekt boven alle andere kerken uit: als bisschopskerk en kapittelkerk, als de parochiekerk van de parochie in Gent Centrum, als monumentale kerk. Ook hier biedt een ploeg van vrijwillige onthalers vanaf 1 april tot 30 oktober een meerwaarde. In de kathedraal wordt elke dag om 11.00 uur eucharistie gevierd. Op maandag en vrijdag is er om 8.45 uur een bijkomende eucharistie met ochtendofficie van het Sint-Baafskapittel. Ook hier is er grote belangstelling voor de talloze orgelconcerten en optredens van gastkoren in de loop van het jaar en gelegenheidstentoonstellingen.

 

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Johannes De Doper - Gent

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook