God is begaan met mensen
God is geen onverschillige God. Hij hoort de schreeuw van de verdrukte mens. God wordt geraakt tot in zijn diepste wezen, door de ellende van zijn volk. Hij staat aan de kant van de verdrukte mens en wil bevrijdend tussenkomen.
ln Jezus komt God ons nabij
Tweeduizend jaar geleden daalde God af in Jezus van Nazareth. Nog nooit in de geschiedenis werd zo duidelijk wie God is.
ln Jezus kwam God ons heel nabij: bedroefden schonk Hij troost, zondaars vergeving, vertwijfelden hoop, zieken gezondheid, vernederden waardigheid en uitgestotenen een ereplaats.
Jezus bouwt aan Gods droom: een wereld zonder onrecht, zonder uitsluiting, een wereld waar elke mens tot zijn recht komt, ook de kwetsbare mens.
Onze roeping als christen
Christenen laten zich raken door de liefde van God en gaan gaandeweg steeds meer op Hem lijken. Daarom engageren ze zich met iedereen die zich inzet voor een betere wereld, waarin we elkaar omarmen en onze bezittingen met elkaar delen. Een wereld zonder angst, zelfzucht of onverschilligheid.
Ook wij worden vandaag door God geroepen om te getuigen van Gods liefde en mee te werken aan een wereld zonder uitsluiting.
Kwetsbare mensen dienen is God dienen.
EEN PRAKTIJKVOORBEELD: hoe het verschil maken bij armoede?
Vaak zijn het kleine dingen die een groot verschil maken. Neem nu armoede. Mensen leven in armoede omwille van een te laag inkomen om fatsoenlijk te leven. De samenleving moet door structurele en duurzame maatregelen dat inkomen optrekken. Als kerk strijden wij mee voor een meer solidaire en rechtvaardige samenleving.
Ook jij als christen kan het verschil maken.
Over dat HOE vonden we in een brochure van het dekenaat Aalst een lijstje met zeer eenvoudige TIPS. In al hun eenvoud slaan ze echter de ‘nagel op de kop’. Graag nemen we ze over, ter inspiratie.
- Sluit vriendschap met een persoon of een gezin in armoede.
Zoek gaandeweg uit wat je voor elkaar kan betekenen. Zoek naar een evenwaardige balans in de vorm van het 'geven'.
- Moedig je kinderen aan om vriendschap te sluiten met een kind dat opgroeit in armoede.
Kinderen lukken daar doorgaans veel beter in dan volwassenen (zolang ze onbevooroordeeld zijn).
- Nodig eens een persoon of gezin in armoede bij je thuis uit op de koffie,
zonder te verwachten dat ze je nadien terug vragen.
als je met mensen in armoede omgaat. De barre omstandigheden hebben hen moe en angstig gemaakt, waardoor ze niet onmiddellijk staan te springen als iemand hen de hand reikt.
als ze eens de mist ingaan of een fout maken. Mensen in armoede krijgen meestal niet zoveel krediet als 'begoede mensen'.
- Probeer hen te betrekken bij dingen die jezelf doet.
Pols hen interesses en nodig hen uit om eens met je mee te gaan (joggen, zingen, dansen, wandelen, buurtfeesten, volkstuinen, gratis activiteiten).
- Doe geen dingen zonder daar eerst met het gezin in armoede over te praten
(zoals eten kopen, kledij geven, enz.). Overstelp hen ook niet ongevraagd met al je 'afdankertjes' of overbodige spullen.
- Wijs mensen de weg naar de juiste hulpverlening,
als je merkt dat ze de weg niet kennen. Ga de eerste keer met hen mee om de drempel naar de hulpverlening te verlagen en hen te ondersteunen.
- Neem het roer niet van hen over,
Laat mensen er-zijn in hun eigenwaarde. Je kan wel een voorstel doen om te helpen. Wees niet verontwaardigd als mensen niet op je aanbod ingaan.
zodat iedereen kan deelnemen aan het maatschappelijke leven.
Je kan kinderen die opgroeien in armoede helpen bij het leren lezen, zwemmen, tuinieren, sporten, enz. Je kan volwassenen helpen met kledij repareren, papieren invullen, herstelwerken aan huis, enz.
bij een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen in armoede.
die gericht is op armoedebestrijding.
- Doneer aan een organisatie
die zich inzet voor het welzijn van mensen in armoede.
WAT DOEN WE DAN MET AL ONZE VOOROORDELEN?
We hebben enkele vooroordelen over mensen die in armoede leven aan henzelf voorgelegd en gepolst naar hun reactie op deze manier van denken.
- Ja, we eten dikwijls ongezond
We kunnen helaas niet altijd creatief zijn in de keuken. Soms eten we de laatste dagen van de maand alleen maar spaghetti, of frietjes met frikandellen, of pannenkoeken gemaakt van de melk en bloem uit de voedselbank. Want verse en gezonde voeding zoals vlees, vis, groenten en fruit zijn voor ons erg duur.
- Ja, we lachen wel eens met onze eigen en andermans miserie
Door onnozel te doen, door te zeveren of humoristische praat te verkondigen, kunnen we even onze pijn vergeten. Door samen te lachen, minimaliseren we onze situatie en gaan we er eventjes bovenuit zweven.
- Ja, aan onze honden of katten komt niemand
Onze hond of kat aanvaarden ons zoals we zijn. Ze geven ons onvoorwaardelijke vriendschap. We worden door onze dieren hartelijk begroet als we thuis komen. Die kijken niet neer op de beschimmelde muren of de slechte staat van onze meubels.
- Ja, we willen niets liever dan dat onze kinderen een diploma halen
We sparen het eten uit onze mond om ervoor te zorgen dat onze kinderen het beter hebben dan wij. We halen alles uit de kast om ervoor te zorgen dat onze kinderen zo weinig mogelijk opvallen tussen alle andere kinderen. Maar het is een heel oneerlijke strijd, die we moeilijk kunnen winnen.
- Ja, we willen heel graag een deftige en goedbetaalde job
Wij zouden niet liever willen dan elke dag goed gekleed naar ons werk gaan. Wij moeten helaas genoegen nemen met de slechtste jobs, die niemand anders wil, omwille van de onmogelijke uren of omdat ze onderbetaald zijn.
- Ja, we zouden die smartphone misschien beter niet gekocht hebben
Wij dromen ervan om net als alle andere mensen te zijn. Wij vinden het ook leuk om eens te genieten van iets dat we eigenlijk zouden kunnen missen. Waardoor we wel eens impulsief zijn. Zeker als het om onze kinderen gaat. Om even een kort moment van kleur te ervaren, want alle andere dagen zijn even grauw en grijs.
- Ja, wij vullen liever ons boodschappenkarretje in de supermarkt of buurtwinkel
Wie denkt dat het een hele eer is om naar de voedselbank of de sociale kruidenier te gaan, mag gerust eens met ons meegaan. Wij moeten niet kiezen of we vanavond zalm of biefstuk gaan eten. Wij moeten dankbaar zijn met wat er voorhanden is, of we het nu lekker vinden of niet.
- Ja, wij vinden 'vrijheid van denken en handelen'een groot goed
Wij hebben net als iedereen persoonlijke voorkeuren, verlangens en dromen. Als je arm bent, leer je om niet kieskeurig te zijn. We hebben dikwijls niet veel om te kiezen. En er zijn genoeg mensen rondom ons, die vinden dat ze in onze plaats mogen kiezen en zich zelf de vraag niet meer stellen wat we ervan vinden. Wij hebben het gevoel dat we voor alles wat we doen of niet doen verantwoording moeten afleggen.
- Ja, wij genieten ook graag van 'de geneugten'van het leven
Wij drinken graag eens een goed glas wijn op een terrasje. Wij genieten er ook van om 1x per jaar met onze kinderen naar een pretpark te gaan. Er zijn mensen die moeite hebben met het feit dat we hier en daar korting krijgen. Die vinden dat wij dat niet verdienen of daar geen recht op hebben.