Eucharistieviering
Zondag 9.30 uur
Ligging van de kerk
Een Beetje geschiedenis
Op 25 september 1930 schonken ridder Emmanuel van Outryve d'Ydewalle en zijn echtgenote Marie Josephine van den Peereboom een perceel grond (2 975 ca) aan de Kerkfabriek van de Oude Bareel om er een parochiekerk te bouwen.
Voor de bouw van de kerk wendde pastoor Lippens zich tot de provinciale architect Valentin Vaerewijck, wiens naam onafscheidelijk verbonden zal blijven aan de restauratie van het Gentse Belfort. na heel wat turbulaties werden de bouwwerken uiteindelijk aan de onderneming Van Herreweghe en De Wilde toegewezen. Een koninklijk besluit van 6 september 1932 keurde de bouw van deze nieuwe parochiekerk goed.
Bisschop Coppieters legde op 25 september de eerste steen en op hetzelfde moment gebeurde de kruisplaatsing.
Dat de werken goed opschoten blijkt uit het feit dat reeds op zondag 30 april 1933 het kruis van de toren kon worden gewijd. Twee weken later werd de doopvont gewijd.
Een brief, berustend in het archief van de kerkfabriek, leert ons dat het prachtige brandglasraam, vervaardigd door de Nederlandse kunstenaar Joep Nicolas, op 19 juni '33 uit Roermond werd verzonden naar de Oude Bareel. Deze bekende meester bouwde zijn "Hulde aan het Koningschap van Christus" op in drie panelen met elk vijf afzonderlijke en toch homogeen verbonden composities. Het bovenste paneel, met de figuur van Christus Koning als centraal motief, beeldt de aanbiddende hemelingen, de zingende en de musicerende engelen uit. Het middenpaneel roept de aardse machten op (koningsdom, wetenschap & kunst, nijverheid, oorlog, ...). Onderaan worden hel en vagevuur in ruime zin en met rijke verbeeldingskracht voorgesteld. Het glasraam is een schenking van de familie Scheenmaecker uit Sint-Amandsberg.
Het hoogaltaar werd geschonken door de familie Braeckman - Van Biesen, terwijl de zijaltaren een schenking zijn van dr. Hoorens. Via een legaat van kerkmeester Stefaan De Waele kwam de kerk in het bezit van haar prachtige communiebanken, vervaardigd door parochiaan Jules Claeys.
Op zondag 23 juli 1933 om 9:00 uur had de langverwachte inzegening plaats. Pastoor Lippens zag zijn grote droom in vervulling gaan.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.