Maar vanwege de huidige evolutie van de corona-epidemie beslistte de Bisschoppenconferentie van België om alle publieke liturgische bijeenkomsten van de katholieke Kerk in ons land te schorsen. De beslissing ging in op 14 maart en geldt alvast tot vrijdag 3 april.
De trouwe bezoekers van de noveen behoren tot de risicogroep. Wij mogen hen niet in gevaar brengen. Wij wachten de komende maatregelen af en verplaatsen dus de noveen naar een latere datum. De intenties die al werden aangevraagd, zullen dan worden geplaatst. Indien u hierover vragen hebt, mag u contact opnemen op nummer 0495 52 32 47.
Het zijn bijzondere tijden. Wij wensen iedereen alvast een goede gezondheid.
Laat ons hopen dat wij in de maand mei elkaar opnieuw kunnen ontmoeten in onze opgefriste kapel!
We feliciteren alvast de Lorette Werkgroep die inderdaad intens ‘gewerkt’ heeft aan noodzakelijke ingrepen in het interieur.
De kapel van O.L.V. van Lorette is de oudst bewaarde kapel van Ronse. Ze is eigendom van de stad Ronse; wat er zich in bevindt is eigendom van de Kerkfabriek van Sint-Pieter. Het dagelijks beheer is in handen van een vernieuwd comité vrijwilligers die we danken voor hun inzet.
De Lorettekapel is in laat-gotische stijl gebouwd in 1674-1676, op initiatief en op kosten van de toenmalige pastoor van de Sint-Martinusparochie, Christophe de le Tenre om de bewoners op de afgelegen wijk Ijsmolen de gelegenheid te bieden de zondagsmis bij te wonen.
Het schilderij boven het Mariabeeld van het hoogaltaar (1922) brengt het thema van de kapel en de jaarlijkse noveen in beeld: Maria Boodschap. Opvallend zijn twee houten beelden, van O.L.V. van Lorette en van St.-Anna-ten Drieën. In de kapel wordt gezegend met een reliekhouder (1604) die steentjes bevat van het boodschapshuis van Loreto in Italië. Ook wordt een koperen offerschaal bewaard met de afbeelding van de H. Christophorus, patroon van de bouwpastoor. Buiten de kapel werd in 1930 een Lourdesgrot opgericht.
De kapel heeft heel wat meegemaakt. Een eeuw na haar ingebruikname werd ze tijdens de Franse Revolutie verbeurd verklaard, dan teruggekocht en in 1806 heropend. Tot 1817 werd ze bediend door een kapelaan. Daarna bleef ze weer tot 1922 buiten gebruik. Ze werd gerestaureerd in 1890 en 1922. In 1976 werd de zandstenen omlijsting van de toegangsdeur vernieuwd en het interieur herschilderd. Eind 2019 werd het interieur opnieuw aangepakt: de oude mazoutkachel werd vervangen, het doksaal werd verstevigd, de elektriciteit en verlichting werden aangepast naar actuele normen en de muren kregen een nieuw tintje.
Hoogdagen zijn de jaarlijkse halte van de Fiertelommegang (sinds 1976) met het plechtig onthaal van het reliekschrijn van St.-Hermes en de zegening van de Fiertelbedevaarders en de jaarlijkse noveen (in de regel vanaf 25 maart).
In de 17de eeuw was de devotie voor O.L.V. van Loreto ruim verspreid, vandaar de toewijding aan Maria Boodschap. Maar ook vandaag zoals doorheen de eeuwen blijft het gelovig jawoord van de Moeder van de Heer de toegang en het voorbeeld voor allen die Jezus en zijn Goede Boodschap in hun leven willen toelaten.
M. T’Joen
Het beeldje van O.L. Vrouw van Loretto in onze O.L. Vrouw Lorette kapel.
Op zaterdag namiddag 16 mei hebben 25 Maria vereerders een moment van bezinning en gebed gehouden in onze vernieuwde Lorette kapel. Allen hebben hun waardering en diepe dankbaarheid verwoord voor het gepresteerde werk van het Lorette team. Op deze laatste zaterdag van de Mei maand – Maria maand, 26 mei wordt tussen 15u. en 17 u. de kapel opnieuw opengesteld voor gebed, bezinning en het offeren van een kaars. Het is een heel apart jaar geworden met een afgelaste noveen, maar met een grondig vernieuwde kapel interieur. Meerdere Maria vereerders kijken uit naar een weliswaar uitgestelde inzegening van de vernieuwde kapel op een Maria feest of op een latere datum dit jaar…
Graag nog een bondige toelichting bij het kleine Maria van Loretto beeldje vooraan links in de kapel . (foto)
Dit beeldje is een miniatuur van het grotere Maria beeld in Loretto (foto) .
Het beeldje werd een paar decennia geleden uit het bedevaartsoord in Loretto, Provincie Ancona (Italië) meegebracht door de Hr. en Mevr. Georges Van Ceunebroeck – Cannaert. Beide waren toen der tijd trouwe “bewaarders-bewakers” van onze kapel. Nadat Georges destijds op weg naar zijn kapel een trombose had gedaan, hadden ze de belofte gemaakt na zijn genezing op bedevaart te gaan naar Loretto. Zij hebben hun belofte gehouden en bij hun terugkeer uit Loretto hebben ze dit miniatuur beeldje, vooraan links in de kapel ter verering geplaatst. Naar aanleiding van de vernieuwing van het interieur van onze kapel is het goed de aandacht op dit mooi beeldje te vestigen.
Dankbaar terugdenkend aan wat Georges en Anna toen gedaan hebben verwijs ik naar een belangrijk historisch feit uit de rijke geschiedenis van deze aloude kapel:
“In 1676 liet pastoor Christophe de le Tenre van de St.-Martinusparochie van Ronse een wijkkapel bouwen op eigen kosten…De kapel werd toegewijd aan O.L. Vrouw van Loretto.
De devotie was in de XVIIe eeuw zeer verspreid. De adellijke familie Claude Lamoral, derde prins van Ligne, en zijn echtgenote Claire-Marie van Nassaue, van het Kasteel van Ronse, zouden trouwens naar het verre Loreto reizen om er Maria in hun familiale nood te gaan aanroepen”. (Uit: “De kapel van Lorette te Ronse” blz. 3.)
De beide foto’s van het Maria beeld laten enkele verschillen zien, een vergelijkende commentaar kan later uitgeschreven worden.
Tijdens de noveen zingt het St.-Pieterskoor traditiegetrouw aan het einde van de viering het lied “Onze-Lieve-Vrouw van Lorette”. De tekst is destijds geschreven door de oud-pastoor van onze St.Pietersparochie, E.H. Marc Devos(1907-1989). De 2-stemmige melodie - met orgelzetting - (op een bestaand lied?) is van ene Jos.Reinhard. Ook in deze corona tijd kunnen we deze eenvoudige tekst uit het lied bidden: “Want in Kapel Lorette, bij Onze Lieve Vrouw
bidden zij voor elkander om sterkt'en liefd'en trouw.
Ave Maria, Maria”.
Loflied.
“Onze Lieve Vrouw van Lorette.
Verdoken tussen heuvels en donker dennewoud,
omringd van tarwevelden, bij de Vlaamse grens gebouwd.
Daar staat de kapel Lorette voor Onze Lieve Vrouw,
daar komen wij haar bidden om sterkt'en liefd'en trouw.
Ave Maria, Maria.
Zohaast de blijde lente weer 'Boodschap' brengen mocht,
gaat jong en oud ter beevaart, gaat elk op lentetocht.
Naar de Kapel Lorette, naar Onze Lieve Vrouw
en allen komen bidden om sterkt'en liefd'en trouw.
Ave Maria, Maria.
In moeders huis verenigd, de Vlaming en de Waal,
bidden als broeders samen, elk in zijn eigen taal.
Want in Kapel Lorette, bij Onze Lieve Vrouw
bidden zij voor elkander om sterkt'en liefd'en trouw.
Ave Maria, Maria”.
Kan. André De Wolf