Renovatie Sint-Brigidakerk
Vanaf dinsdag 10 juni 2025 start de derde fase van de renovatiewerken aan de Sint-Brigidakerk van Koersel.
Sinds het afronden van de tweede renovatiefase in 2019 beschikken wij in Koersel reeds over een mooie parochiekerk. De renovatie zal maar volledig afgerond zijn over twee jaar.
Het dak aan de noordzijde zal volledig vernieuwd en de glasramen zullen gerestaureerd worden. In de ramen waar nu nog wit glas staat zullen glasramen geplaatst worden die wij kregen van de zusters van Berlaar van wie de kapel onlangs werd afgebroken. Het buitenschrijnwerk zal gerenoveerd worden en tenslotte zal de volledige kerk opnieuw gevoegd worden.
De middenbeuk van de kerk kan tijdens de werken verder gebruikt worden voor de eredienst.
Wij hopen dat de hinder tijdens de renovatiewerken beperkt kan blijven.
Kerk van Koersel zeker anderhalf jaar ingepakt voor renovatie
(Correspondent HBVL Zahra Boefker 8-7-2025 17:00)
BeringenDe Sint-Brigidakerk, het iconische hart van Koersel, is vandaag bijna onherkenbaar. De imposante kerk zit verstopt achter een stellingenstelsel, volledig ingepakt als een reusachtig kunstwerk in restauratie. Achter het doek wordt de gevel voeg per voeg opgefrist. En dat mag wat kosten.
“Het is een gigantische operatie”, vertelt Camille Lemmens, penningmeester van de kerkfabriek van Koersel. Hij gidst ons door het totaalproject dat de Sint-Brigidakerk klaarstoomt voor de toekomst, met respect voor het verleden.
De werken zitten momenteel in fase drie van de restauratie. “We zijn begonnen met het uitkappen van de oude voegen van de gevel. Die worden opnieuw ingevoegd om het metselwerk te beschermen. Daarna is het dak aan de noordkant aan de beurt, dat moet volledig vernieuwd worden”, zegt Lemmens. Ook de glasramen krijgen een grondige beurt. “De meeste worden verwijderd om hersteld te worden. Ze zitten vol kleine gaatjes. Daarnaast plaatsen we zes nieuwe glasramen die we gekregen hebben van de zusters van het klooster in Berlaar, uit een afgebroken kapel. Dat zijn trouwens dezelfde zusters die vroeger actief waren in het Sint-Jozefziekenhuis in Sint-Truiden. Die ramen zijn werkelijk prachtig.”

Zes ramen worden vervangen door gekleurde ramen uit klooster in Berlaar. “Die zijn werkelijk prachtig”, luidt het. © Zahra Boufker

De grote toegangsdeuren krijgen een volledige restauratie. © Zahra Boufker
Ook het buitenschrijnwerk – ramen, deuren en luiken – wordt aangepakt. De grote toegangsdeuren aan de voorzijde krijgen een volledige restauratie. Ook de riolering rond de kerk wordt volledig heraangelegd. “Er waren op verschillende plaatsen al verzakkingen en verstoppingen, die telkens tijdelijk werden opgelost. Nu pakken we het grondig aan: alles wordt opgebroken, opnieuw aangesloten en netjes heraangelegd”, zegt Lemmens. “Dat is een van de zwaarste klussen. En die komt er nog aan, na de kerk zelf.”
Akoestiek
De restauratie is niet min. Het totale kostenplaatje van de drie fases samen bedraagt 1.425.495 euro, exclusief btw. “We zijn ooit gestart met een raming van 950.000 euro, maar alles is zoveel duurder geworden. We betalen zelf 300.000 euro. De rest komt via subsidies en we krijgen een lening van de stad die we over vijftien jaar terugbetalen.”
De Sint-Brigidakerk is niet zomaar een religieuze plek. “Er worden ook concerten georganiseerd, scholen uit de buurt gebruiken de kerk voor optredens of vieringen. De akoestiek is uitstekend. We hadden hier bijvoorbeeld een 16-jarige leerling uit Hasselt die zondagnamiddag kwam spelen op het orgel. Dat zijn pareltjes.” Het orgel zelf werd in 2012 al volledig gerestaureerd, samen met de toren. “Dat was fase één”, zegt Lemmens. “In fase twee, 2017 tot 2019, pakten we de noordelijke zijbeuk en het interieur aan. Nu zitten we dus in fase drie, waarbij ook de laatste zijaltaren aangepakt worden.”

© Zahra Boufker
Huzarenstukje
De werken zijn gestart in juni en zullen naar verwachting anderhalf jaar duren. “Er zijn zo’n 220 werkdagen voorzien, maar dat zijn geen werkdagen achter elkaar natuurlijk. Ik verwacht dat de renovatie zeker tot na de zomer van 2026 zal duren.” Zolang bepalen de stellingen het dorpsgezicht. “Vooral aan de linkerzijde van de kerk. De buitenramen worden er één voor één uitgehaald, hersteld of vervangen. Een huzarenstukje.”
Voor wie zich zorgen maakt: de kerk blijft open voor vieringen. “We proberen de overlast te beperken. Soms zal het wat stof geven of wordt de inkom wat moeilijker bereikbaar, maar gewone diensten en begrafenissen kunnen gewoon plaatsvinden. Alles wordt goed afgestemd met de aannemer en de architect.”
De verpakte kerk ziet er indrukwekkend uit. “Het is ook indrukwekkend wat hier gebeurt”, besluit penningmeester Lemmens. “We behouden niet alleen een erfgoed, we maken het klaar voor de toekomst – voor iedereen.”

© Zahra Boufker