Jan en Fausto die een moedige getuigenis aflegden
Op woensdag 08 november 2023 vond onze tweede geloofsavond plaats.
Dit keer mochten we luisteren naar Jan Cosemans en Fausto. Zij zijn bewoners van de Fazenda da Esperança. (boerderij van de hoop).
De Fazenda was gehuisvestigd in de Achelse kluis, maar sinds een maand zijn ze verhuisd naar het Leuvense in Veltem-Beisem.
Wat is de Fazenda?
De Fazenda is ontstaan in Brazilië door een 17-jarige jongen. Deze jongen was zo getroffen door de bijbel en door Jezus dat hij in zijn voetsporen wilde treden.
Elke dag reed hij met zijn fiets naar de kerk om de eucharistieviering te vieren bij frère Hans, een Duitse Franciscaanse missionaris.
Elke dag passeerde hij dezelfde hangjongeren. Hij ontdekt stilaan dat zij verslaafd zijn en wil hen helpen. Eén van de verslaafden wordt opgevangen bij frère Hans om zo van de verslaving af te geraken.
Zo is de Fazenda ontstaan. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 140 vestigingen.
De Fazenda is de eerste in de Benelux. Eerder werden er al vestigingen gestart in Duitsland en Polen. In België gaat het om een gemeenschap met mannen, maar er zijn ook Fazenda’s voor vrouwen.
De formule is niet gemakkelijk: dagelijks een rozenhoedje en een woord uit de Schrift, dagelijks acht uur werken, minstens een jaar lang. Resultaten zijn dan ook soms wat ontmoedigend. Maar net als zijn project is ook de oprichter van de Fazenda da Esperança in België, Jan Cosemans, doordesemd van hoop, want hij wil mensen laten zien dat je van elke vorm van verslaving kàn weg komen. En als ervaringsdeskundige kan hij het weten.
Door minimaal een jaar als een soort kloosterling te leven, worden de leden van deze katholieke leefgemeenschap, die uit ex-verslaafden bestaat, voorbereid op een nieuw bestaan buiten de abdijmuren.
Onder meer ex-verslaafden van drank, drugs, gokken, seks of gamen keren er terug naar de basis en bereiden zich op die manier voor op een terugkeer in de maatschappij. Dat doen ze door een sober leven te leiden, zonder gsm, internet en televisie. Ook is gedurende de eerste drie maanden geen bezoek toegestaan.
Jan Cosemans werkte 17 jaar als goudsmid in Antwerpen. Hij kampte jarenlang met een zware alcoholverslaving. Ook gebruikte hij regelmatig drugs. “Op een gegeven moment kwam het besef dat ik 180 graden moest draaien, anders zou ik sterven”, vertelt Jan Cosemans.
Jan werd geboren in Tongeren en volgde een professioneel afkicktraject. “Toen ik daarna een terugval kreeg, heb ik het besluit genomen om naar een Fazenda bij Berlijn te gaan. Daardoor was ik weg uit mijn vertrouwde leefomgeving, met alle aanwezige verlokkingen.”
Hij spreekt overigens liever niet van ex-verslaafden. “We noemen onze bewoners recuperanten, hetgeen is afgeleid van het woord recuperatie.”
“De Fazenda is er voor mensen die verandering in hun leven willen. Het belangrijkste is dat ze openstaan voor een nieuwe invulling van hun leven. Daarbij kunnen ze gebruik maken van het geloof, maar dat hoeft niet. We proberen een tweede familie te vormen en mensen een tweede kans te geven. Maar als bewoners zich niet aan de regels houden, dan worden ze weggestuurd.”
Gedurende de dag wordt er onder meer gebeden, in de tuin gewerkt en eten gekookt. “Het is niet zo dat onze recuperanten worden opgesloten. Iedereen verblijft hier vrijwillig. Ze kunnen zo naar buiten.”
Ook Fausto vertelde hoe erg hij er aan toe was en hoe hij zijn leven een andere wending wilde geven. Dankzij het Woord en het gebed is hij er in geslaagd om van zijn verslaving af te raken.
Dagelijks de rozenkrans bidden en de Schrift lezen waarna ze de hele dag met kernwoorden uit de Schrift aan de slag gaan. ’s Avonds geven zij een verslag of ze er in geslaagd zijn.
Op zondag is hun leuze: ALTIJD LIEFHEBBEN!
Een verblijf duurt minstens een jaar. Daarna gaan de recuperanten op vakantie, voordat ze de knoop doorhakken om wel of niet langer te blijven. Ofwel pakken ze daarna buiten hun leven op, of wordt er gekozen voor een extra jaar in een Fazenda.
Jan vertelt: “Ik zelf heb na mijn eerste jaar voor een langer verblijf gekozen. Ik was nog niet klaar voor een terugkeer in de maatschappij. Als je 20 jaar gedronken hebt, dan is 1 jaar nog maar het begin.”
Inmiddels heeft hij een helder doel voor ogen: “Ik wil mijn eigen ervaringen delen en inzetten voor anderen.”
Het was een getuigenis om stil van te worden, muisstil. De aanwezigen waren danig onder de indruk. Na het afsluitend gebed werd er nog nagepraat met een tas koffie.
We wensen Jan en de Fazenda nog veel succes!!!
(Tekst: P.V.)