Een school vol lichtpuntjes zijn in de Machelse Windroos, …
En dan vooral er ééntje zijn voor elkaar - kinderen, leerkrachten, directie en alle andere medewerkers van onze school -, dàt probeerden we het voorbije jaar waar te maken.
Als we terugblikken, dan zijn we daar voor een groot deel zeker in geslaagd. Maar evenzeer moeten we toegeven dat we, kinderen én volwassenen, daar toch ook wel eens in tekortschoten. Kan het ook anders in een gemeenschap waar zovele mensen (430 kinderen en 40 volwassenen) samen leven en werken? Het belangrijkste was en is dat er altijd weer goede wil is om weer samen verder te gaan.
Vele lichtpuntjes dus, maar toch ontsnapt ook onze school niet aan de grote zorgen van onze samenleving en proberen we daar met heel het team en ondersteund door experten een antwoord op te geven:
Eén van onze prioriteiten dit schooljaar was om meer in te zetten op het bestrijden van kansarmoede en dit in alle discretie. We zien dat in aanpassing van schoolfacturen, maar het is ondertussen ook de gewoonste zaak van de wereld geworden dat er op school altijd fruit en lunchpakketten voorhanden zijn voor kinderen die dit nodig hebben. Vanaf volgend schooljaar stappen we ook mee in het project “lege brooddozen” van de vzw (B)eter, een organisatie die samen met scholen heel wat initiatieven neemt om ervoor te zorgen dat geen enkel kind met honger op school moet zitten.
Een blijvende grote prioriteit is het bevorderen van het Nederlands bij onze leerlingen, waarvan er heel veel thuis een andere taal spreken. Zeker geen gemakkelijke opdracht voor onze leerkrachten. Zij scholen zich hiervoor voortdurend bij en het mag gezegd worden: zij worden echt expert om op een creatieve manier een rijk aanbod aan taalactiviteiten aan onze kinderen aan te bieden.
Vanaf volgend schooljaar zal er door de gemeente ook voor onze school een ‘brugfiguur’ worden ingezet. Deze persoon moet als het ware de brug vormen tussen school en ouders voor wie het om allerlei redenen moeilijk is om hun weg te vinden in alles wat met school te maken heeft. Het kan de schoolloopbaan van hun kinderen alleen maar ten goede komen!
Als school ben je eigenlijk voortdurend bezig met het bewaken van de kwaliteit van het aangeboden onderwijs. We zijn zeker niet ongevoelig voor alle negatieve berichtgeving over dalende resultaten in het Vlaamse onderwijs en blijven met kritische zin ons aanbod onder de loep nemen.
Het was zeker geen makkelijk schooljaar voor ons schoolteam. Het tekort aan leerkrachten trof ook onze school: voor afwezige leerkrachten vonden we geen vervangers, anderen moesten er dan opdrachten bijnemen, het was voor directie soms puzzelen om het schip in goede wateren te houden en de lichtpuntjes van onze vuurtoren te blijven zien.
En die zagen we zeker en vast telkens weer: op de eerste plaats bij de kinderen, in hun enthousiasme, hun vriendschap, hun leergierigheid; bij de leerkrachten, in hun inzet om kinderen weer een stukje verder op weg te helpen met nieuwe kennis en vaardigheden, in hun mee zorg dragen voor deze kinderen, in hun collegialiteit; bij de ouders, in hun vertrouwen en hun medewerking; bij alle andere medewerkers van onze school, van reftermedewerkers tot bestuurders omdat zij op één of andere manier onze school mee ‘gedragen en belicht’ hebben het voorbije jaar!
In naam van het schoolteam,
Machteld Vandeneede