EERSTE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 2022
Al meer dan zestig jaar zetten duizenden enthousiastelingen zich op één of andere manier in voor Broederlijk Delen. Samen blijven ze gaan voor een duurzame en rechtvaardige wereld en brengen ze verandering in het leven van talloze mensen, wereldwijd. Dit is nodig, nu meer dan ooit. In een wereld waarin economische groei het enige is wat telt, moet je strijden om het tij te doen keren. Willen we naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid, dan moeten we samenwerken.
Broederlijk Delen zet ook dit jaar sterk in op systeemverandering. Aarde, mens en dier mogen niet langer onderworpen aan winstbejag en machtsconcentratie. Het tij moet keren. We kunnen niet alleen van de aarde nemen, we moeten ook teruggeven. Hoe dom zijn we geweest om te denken dat oneindige economische groei mogelijk kan zijn op een planeet met eindige grondstoffen? Wij beginnen in te zien dat dit niet kan.
Delen is dan ook opnieuw het centrale symbool tijdens de vastentijd van dit jaar. Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waarin iedereen mee is, start met delen en herverdelen met diegenen die het nodig hebben. Wist je dat als 25% van de mensen ervoor kiest om te delen, dat genoeg is om het 100% anders te doen. Het is een ambitieus plan, maar niet onhaalbaar. Overal ter wereld tonen velen hoe het anders kan. Samen kunnen we het tij doen keren.
Elk jaar tijdens de vasten geeft Broederlijk Delen informatie over wereldproblemen en worden initiatieven van de plaatselijke bevolking ondersteund. Isis Laila Carmona Rios woont in Colombia op een boerderij waar ze met haar familie koffie en bananen kweken. Ze wonen in een prachtige streek en daarom verhuurt de familie ook enkele kamers aan toeristen. Zo kunnen ze een mooi leven opbouwen. Maar grote mijnbouwbedrijven bedreigen hen om op grote schaal gronden op te kopen voor goudontginning. De bevolking heeft de CAO (cinturon occidental ambiental) opgericht om samen met Broederlijk Delen de gronden en de bevolking te beschermen. Samen staan ze sterker, want als ze met 25% van de mensen iets willen veranderen, dan zal dat lukken.
In de eerste lezing van volgende zondag vraagt Mozes zijn volk om dankbaar te zijn voor het land en de kansen die God hen heeft gegeven. De aarde en haar vruchten zijn geen bezit, zij zijn ons gegeven. De eerste vruchten die de grond voortbrengt, worden naar God gebracht. Het volk is bevrijd uit de slavernij en is dankbaar om wat groeit en bloeit op de grond die hen is toevertrouwd.
In het evangelie stelt de duivel Jezus op de proef. 40 dagen lang zal Hij voor een fundamentele keuze geplaatst worden: gehoor geven aan de verleiding van de macht of kiezen voor een leven in dienstbaarheid. Jezus kiest niet voor macht, niet voor spektakel, maar Hij blijft kiezen voor de onderdrukte mensen. Jezus kiest niet om Heerser te zijn over de aarde maar wel de Behoeder van die aarde.
Het is een enorme opgave om te breken met oude gewoontes. De grootste uitdaging bij het bouwen aan een duurzame wereld is het ombouwen van het economisch beleid. Als we zoals de Israëlieten dankbaar zijn voor de vruchten die de aarde voortbrengt en zoals Jezus, de drang naar macht en overheersen laten vallen, zijn we al een eind op weg om op een andere manier met het leven om te gaan. Kunnen wij leven met genoeg of heerst er nog steeds de drang om meer? Stel jezelf eens de vraag: wat betekent leven met genoeg voor mij?
Vasten is kiezen voor het leven, voedsel voor iedereen, een wereld waarin iedereen meetelt. Dat kan pas waarheid worden als we delen: al wat ons gegeven is, land, gewassen en grondstoffen.
Met 25% kunnen we het 100% anders doen.
Els Boeykens