Moederdag
Moederdag vieren we de tweede zondag van mei, dit jaar op 8 mei.
Die traditie is niet zo oud, in de tweede helft van de 19de eeuw begon men in Noord-Amerika moeders te eren die zich ingezet hadden tijdens de burgeroorlog.
In 1914 werd de tweede zondag van mei er ingesteld als een officiële feestdag voor alle moeders.
Vanuit Amerika heeft deze traditie zich over de hele wereld verspreid, al vieren niet alle landen Moederdag op dezelfde dag. In Antwerpen viert men moeder op 15 augustus, de dag van Maria-Tenhemelopneming. Deze feestdag was al ingesteld voor deze, uit Amerika overgekomen, feestdag in België populair werd.
Je kunt je moeder vieren met allerlei cadeaus, klassiekers zoals bloemen of parfums, een restaurantbezoek, een ontbijtmand. Ook een verrassingscadeau of een zelfgemaakt cadeau doen altijd plezier. Als je moeder overleden is, kun je haar nog altijd eren met een bloemetje op het kerkhof of een kaars voor Onze-Lieve-Vrouw.
Al van de tweede helft van april begint men reclame te maken voor Moederdag.
Al van de tweede helft van april begint men de festiviteiten rond Maria kenbaar te maken. Het is geen wonder dat veel bedevaarten naar Maria-oorden met de bus of te voet, processies en ommegangen in de maand mei plaatshebben. Mei is de Mariamaand.
Maria wordt veel geëerd als moeder, in allerlei voorstellingen, met Jezus als baby in de kribbe, op schoot. Later als Jezus begint met verkondigen, zien we Maria als bezorgde moeder.
Later zien we haar onder het kruis en met de dode Jezus op haar schoot, Maria ter Nood.
Dit toont de verbondenheid tussen de moeder en Maria, die ook moeder was.
Aan alle moeders een fijne Moederdag gewenst vanwege Kerk en Leven.
Lydia Van Buggenhout