VORMSELCATECHESE:
Symboliek van het vormsel
In voorbereiding op het vormsel, kwamen de symbolen van het vormsel aan bod tijdens onze bijeenkomst van 8 februari.
Maar wat is nu een symbool ? Via het symbool van de Olympische Spelen en van tattoos, werd al snel duidelijk voor onze jongeren wat we bedoelden !
Het belangrijkste moment van de vormselviering is de zalving met chrisma, olijfolie vermengd met geurige kruiden. Waarvoor gebruiken we olie in ons dagelijks leven : brandstof, voeding, we vinden het terug in zalven als bescherming… ook Gods Geest staat voor van alles tegelijk : brandstof, bescherming, voedsel voor het leven.
De handoplegging drukt de verbondenheid uit tussen God en de mens; het is ook een teken van vertrouwen. Bij de zalving zullen de ouders of meter en peter… de hand op onze schouder leggen : ze willen ons dragen en steunen, maar geven ons ook een beetje uit handen : je wordt nu stilaan volwassen, je wordt geroepen om nu zelf de handen uit de mouwen te steken, aan ons om op die uitnodiging in te gaan !
Tijdens ons doopsel hebben onze ouders een beslissing genomen. Nu is het aan de jongeren zelf om voor dat engagement te kiezen door de hernieuwing van de doopbelofte uit te spreken. Kiezen voor het vormsel is zelf bewust kiezen om Jezus een plaats te geven in je leven.
Deze symbolen hebben we ook ‘vertaald’ in doe-opdrachten : we losten een woordpuzzel op waarin telkens verwezen werd naar uitdrukkingen met ‘handen’. We goten wat olie op een steen en zagen dat de olie helemaal in de steen drong en we schreven een wens in een bloem, vouwden de blaadjes dicht, legde ze in water, en keken verwonderd toen de blaadjes opengingen en onze wens zichtbaar werd.
Onze volgende bijeenkomst gaat door op zaterdag 22 maart te Diegem, met als thema de vastenperiode, de Goede Week, Pasen. Op zondag 23 maart krijgen we dan ons kruisje in de viering om 11u in de kerk te Diegem.
Catecheseteam
Jan, Nand, Marleen en Leen