Zalig Pasen
Vrolijk Pasen – Zalig Pasen – De Heer is waarlijk opgestaan, Alleluia. We hebben naar Pasen toegeleefd. We kregen verhalen van Broederlijk Delen in Congo, waar de boeren verdrukt worden door een gebrek aan goede wetgeving in verband met de verdeling van de landbouwgrond. We werden door de hoofdartikels in Kerk & Leven rondom Broederlijk Delen, veertig dagen, meegenomen in het leven van de Congolese boeren.
Paasverhaal
In het evangelieverhaal van Paasdag horen we het verrijzenisverhaal bij Johannes, 20, 1-9. Het is nog donker en de vrouw, Maria Magdala, wil al naar het graf gaan om het lichaam te balsemen. Aankomend bij het graf is tot haar grote verbazing de steen weggerold en is het graf leeg, alleen blijven nog de windels achter waarin het lichaam van Jezus gewikkeld was. Op een andere plaats lag het gezichtsdoek. Alles mooi opgevouwen. Een dief zou niet op zulke wijze proper te werk gaan. Dit is het werk van God, die de steen wegrolt, maar vooral die het lichaam uit de doden deed opstaan. Hoeveel keer heeft Jezus niet verteld dat Hij, Jezus, de derde dag uit de doden zal opstaan. Dat er een verrijzenis ten leven zal zijn. De vrouwen die zijn de eerste getuigen van die verrijzenis. Belangrijk dat het een vrouw is, die eerste getuige was. Een ommekeer, want het Romeinse Recht gaf in die periode weinig belang aan de getuigenis van een vrouw en het zal net een vrouw zijn die als eerste getuigenis geeft van de verrijzenis, al weten ze de inhoud van de verrijzenis nog niet, dit komt later. De vrouw, Maria Magdala, haast zich naar Simon Petrus en naar Johannes om te getuigen van het verdwijnen van het lichaam – het lichaam is weg, ze hebben Hem, Jezus, weggenomen, de doeken zijn er nog. Simon Petrus en Johannes haasten zich naar het graf om met eigen ogen te zien dat Jezus uit de doden is opgestaan. Ze kwamen bij het graf en om beurten, eerst wierp Johannes een blik en dan Petrus. Nadien traden ze het graf binnen, hier eerst Petrus en nadien Johannes en zagen dat het leeg was behoudens de doeken die er lagen. Hoe de verrijzenis gebeurde, vertelde het evangelie ons niet, wel dat het ‘s nachts gebeurde, want het was donker als de eerste vrouw toekwam. Wel staat er geschreven dat de steen was weggerold en de doeken opgeplooid waren. Alles was keurig en piekfijn nagelaten en Maria Magdala, Simon Petrus en Johannes kwamen tot geloof dat Hij, Jezus, uit de doden is opgestaan, de juiste betekenis van de verrijzenis zullen de vrouwen en de leerlingen, later meekrijgen.
Boodschap van Pasen
De boodschap van de evangelielezing van Paasdag is dat Jezus uit de doden moest opstaan. Het stond vanaf het begin van zijn publiek optreden in de sterren geschreven en door Jezus menige malen verkondigd dat Hij, Jezus, uit de doden zal opstaan de derde dag na zijn dood. Hij zal en ging verrijzen uit de doden. Hoe dit ging plaatshebben vertelt ons de schrift niet, wel dat het ging gebeuren, maar voor de leerlingen was het een raadsel, die zondagmorgen van Pasen aan het graf. Ze kwamen wel tot geloof.
Alpha en Omega
Tijdens de paaswake zegenen we de paaskaars die de tekens Alpha en Omega heeft, een christelijke betekenis van “Ik ben het begin en einde”, een verwijzing naar Jezus Christus, naar Zijn geboorte en verrijzenis, het eeuwige leven. Een verrijzenis waarin we blijven geloven, ook in het jaar 2024. Wij geloven erin, zoals de vrouw Maria Magdala en de twee leerlingen, die getuige waren.
Hij is verrezen en leeft, niet: Hij leeft, leed en stierf. Hij is verrezen en leeft. Aan Jezus behoort de tijd en de eeuwigheid, Hij heeft de deur voor het Eeuwig leven voor ons opengedaan, opdat ook wij na ons sterven geroepen mogen worden tot het eeuwige leven.
Voor ons
Pasen zal steeds voor ons een mysterie zijn. Ik denk dat wij blijvende getuigen zijn van zijn verrijzenis. We zetten zijn verkondiging van Zijn Woord verder en van het breken en delen van zijn lichaam. We blijven oproepen tot een woord van liefde en dienstbaarheid. Het blijven geen loutere woorden, maar woorden die oproepen tot concrete daden. Jezus liefde is door de verrijzenis een eeuwige liefde geworden. Het is niet gegaan zoals de Emmaüsgangers eerst dachten alvorens ze echt wisten wie hun vergezelde, de verrezen Heer. Jezus’ liefde is geen liefde ten dode toe, maar een liefde ten leven, ten eeuwig leven.
Mag ik namens het hele pastorale team en de parochiale ploegen u een Zalig Pasen toewensen en een goede eierenraap van de klokken.
(Jan Van Achter)