Graag brengen we u de jaarlijkse bedevaart naar Beauraing onder de aandacht.
Deze bedevaart vindt plaats op woensdag 5 juli. Het is de bedoeling om ook vanuit onze Zoerselse parochies met velen hieraan deel te nemen. Een autobus vertrekt ’s morgens om 7u aan de kerk van Halle. Onze bisschop Johan Bonny zal er de eucharistie voorgaan.
Inschrijven gebeurt via Gerarda Janssens uit Halle-dorp: janssens.gerarda@telenet.be - 03 290 95 89
Meer informatie vindt u op de affiches achteraan in de kerk.
Algemene informatie:
Vorig jaar vond, na corona, de 90ste editie van deze bedevaart plaats. Gaat u dit jaar opnieuw mee?
Velen gaan nog steeds naar Maria, de moeder van Jezus, op bedevaart: naar Meersel-Dreef, Scherpenheuvel, Oostakker, Lourdes, … In de loop der geschiedenis gaven gelovigen aan Maria verschillende namen. Dat zingen we uit in het mooie lied ‘Liefde gaf u duizend namen’. Waar Maria verscheen, openbaarde zij ook zelf haar naam. In het Waalse stadje Beauraing toonde Maria zich in 1932-1933 als de Dame met het Gouden Hart. Ze noemde zichzelf in Beauraing ‘Koning van de Hemel’. Op woensdag 5 juli 2023 trekken wij voor de 91ste keer vanuit de Kempen op bedevaart naar Beauraing. Na de feesteditie van vorig jaar hopen wij opnieuw met zo’n 300 bedevaarders of meer op bedevaart te gaan.
Beauraing ligt in de provincie Namen op ongeveer 20 kilometer van Dinant. Van 29 november 1932 tot 3 januari 1933 verschijnt Onze-Lieve-Vrouw er 33 keer aan de zussen en broer Fernande (15 jaar), Gilberte (13 jaar) en Albert Voisin (11 jaar) en de zussen Andrée (14 jaar) en Gilberte Degeimbre (9 jaar). De verschijningen vinden plaats in en nabij de tuin van het plaatselijke klooster. Maria is gekleed in een lang wit kleed met blauwe tinten. Haar hoofd is bedekt met een witte sluier die tot op haar schouders neervalt. Uit haar hoofd komen fijne lichtstralen die een kroon vormen. Doorgaans verschijnt zij met haar handen samengevoegd en glimlachend. Vanaf 29 december merken de kinderen tussen haar open armen haar hart, helemaal lichtend zoals een gouden hart. Voor elk van de kinderen afzonderlijk heeft Maria een persoonlijke boodschap. De Dame vraagt om een kapel te bouwen en verklaart: “Ik ben de Onbevlekte Maagd”. Zij wenst ook dat pelgrims naar de plaats zouden komen en vraagt de kinderen (en iedereen) om te “bidden, bidden, bidden”. Tijdens de laatste verschijning vraagt Onze-Lieve-Vrouw aan Fernande: “Hou je van Mijn Zoon?” Zij antwoordt: “Ja”. Maria vraagt haar dan: “Hou je van mij?” Fernande antwoordt opnieuw: “Ja”. Maria zegt: “Offer jezelf dan voor mij” en neemt afscheid voordat Fernande kan antwoorden.
In 1935 benoemde de bisschop van Namen, Mgr. Thomas-Louis Heylen (afkomstig uit Kasterlee en abt van Tongerlo), een bisschoppelijke commissie om de gebeurtenissen te onderzoeken. Het werk werd voortgezet onder zijn opvolger, bisschop André-Marie Charue. Op 2 februari 1943 publiceerde hij een decreet dat de openbare devoties tot Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing toestond. De definitieve erkenning van de Mariaverschijningen volgde in 1949. De nu heilige Paus Johannes Paulus II bezocht Beauraing op 18 mei 1985.
Al vrij snel komen er vele bedevaarders naar Beauraing, onder wie Maria Van Laer (34 jaar) uit Turnhout, die later kloosterzuster is geworden. Zij leed al 16 jaar aan een ongeneeslijke ziekte aan halswervels en het rechterbeen, en is plots genezen op 24 juni 1933, de dag nadat zij naar Beauraing was gegaan om haar genezing af te smeken. Uit dankbaarheid ging men vanuit Turnhout en later vanuit de hele Kempen op bedevaart naar Beauraing. Zo ontstond de Kempense Beauraingbedevaart. Ondertussen nemen ook bedevaarders uit de regio Antwerpen deel.
De 91ste Kempense Beauraingbedevaart draagt het thema ‘Maria, hartverwarmend nabij'. In Beauraing toont Maria aan de kinderen haar gouden hart en opent ze haar handen voor hen alsof ze hen wil omhelzen. Ze nodigt ieder uit om naar Beauraing op bedevaart te komen. Ze wil een luisterende moeder zijn, troosten, nabij zijn… Ze verwijst ook in Beauraing naar haar Zoon. Hij biedt leven aan ieder die zich tot Hem wendt. We starten met een eucharistieviering om 11 uur voorgegaan door onze bisschop Mgr. Johan Bonny. Na de middag wordt in de tuin het verhaal van de verschijningen verteld, gevolgd door een verzoeningsviering met biechtgelegenheid. De dag wordt afgesloten met een eucharistisch lof.