Advent ... voorbereidingstijd ... periode van inkeer en bezinning | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Advent

Advent ... voorbereidingstijd ... periode van inkeer en bezinning

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 27 november 2023 - 13:30
Afdrukken

Een donkere en drukke tijd
We merken het, de dagen worden korter. De zon komt steeds later op en gaat steeds eerder onder. Veel mensen gaan 's morgens in het donker van huis en komen 's avonds ook weer in het donker terug. Het weer kan guur en onaangenaam zijn. Als het buiten kil en donker is, dan maken we het binnen warm en licht. Kerstmis blijft bij ons verbonden met kou, en Pasen met de ontluikende lente: het Licht komt in de kerstnacht de wereld verlichten, bescheiden nog, en tegen Pasen breekt het door met de zon.

Ik kan het me moeilijk voorstellen om in deze periode in het zuidelijk halfrond te leven. Hoe zou ik Advent en Kerstmis beleven mocht ik nu in Australië wonen? Of in Ghana waar Martin, mijn huisgenoot, vandaan komt. Hij gaat half december voor een maand naar zijn familie. Winters gekleed vertrekken, eens daar zal het voor hem na zes jaren aanpassen zijn in de warmte van dat Afrikaans land. Warme dagen in december en met Kerstmis meer dan 30 graden ... Ik kan me Kerstmis zo moeilijk voorstellen.

De donkere decembermaand is in onze westerse cultuur op het noordelijk halfrond vooral een feestmaand geworden. Heel deze maand staat in het teken van Kerstmis en in de weken die aan 25 december voorafgaan, voelen veel mensen zich al helemaal in kerststemming. Zodra het Sinterklaasfeest voorbij is, wordt de kerstboom in huis gehaald. Op de Grote Markt van Brussel is zelfs de kerstboom afkomstig uit Lier! Je ziet kerstmannen rondlopen, in de winkels hoor je kerstmuziek. Het feest lijkt al begonnen! Ook in de parochies beginnen we al te denken aan de kerstvieringen. Sommige collega's hebben hun kerstpreek al klaar! Scholen en verenigingen hebben hun kerstfeest gepland. Want iedereen wil het kerstfeest vieren ...

Kerstperiode

Maar vraagt een feest als Kerstmis niet vooraf om geduld, om een zekere soberheid? Juist dan kan het, áls het eenmaal aanbreekt, ook in alle uitbundigheid gevierd worden. De advent is nu precies als een voorbereidingstijd bedoeld: een periode van inkeer en bezinning, van rust en ingetogenheid om ons innerlijk en uiterlijk af te stemmen op het komende kerstfeest.

Advent: God komt op ons toe
De advent is een periode die ons letterlijk gelegenheid (ruimte en tijd!) biedt om te verlangen, om te wachten en te verwachten, om uit te zien naar de dageraad, naar het komende licht dat juist in deze donkere dagen de duisternis verdrijft. In de onontkoombare drukte van de decembermaand moeten we deze gelegenheid dan ook némen, we mogen onszelf de tijd gunnen en ons eraan overgeven.

De liturgie van de adventstijd doet ons namelijk delen in een rijke, inhoudsvolle werkelijkheid. Advent komt van het Latijnse adventus, dat komst betekent, aankomst. Toekomst ook, want Iemand komt op ons toe: God zelf. Het gaat om het komen van God in de meerzinnige betekenis. In de advent zien we uit naar de Komende: Christus, de Heer. Hij ís al gekomen, in de historische tijd, toen Hij werd geboren als een klein mensenkind. En Hij zál komen, eens aan het einde der tijden, als Hij wederkomt op de wolken van de hemel. Enerzijds is onze verwachting dus reeds vervuld, anderzijds staat zij nog uit. Maar in de advent vieren we ook dat Hij nú komt, hier, in ons leven. God komt op ons toe, komt bij ons aan. Hoe dan ook, de advent is een tijd van vreugde om, verlangen naar en blijde verwachting van Degene 'die is en die was en die komt' (Openbaring 1, 4).

De lezingen op de adventszondagen
In de driejarige lezingencyclus is 2023-2024 een B-jaar. Dat betekent dat het Marcusevangelie de rode draad vormt, tenminste op de gewone zondagen door het jaar. Ook op de eerste twee adventszondagen is Marcus onze gids. We lezen woorden van Jezus over waakzaamheid (eerste zondag) en vervolgens de aanhef van het Marcusevangelie en het optreden van Johannes de Doper (tweede zondag). Op de derde zondag horen we hoe Johannes de Doper in het Johannesevangelie voorgesteld wordt, en op de vierde zondag krijgen we het bekende verhaal van Lucas over de aankondiging van Jezus' geboorte aan Maria.

De eerste lezing brengt op de adventszondagen schriftteksten met een messiaanse dimensie: drie passages uit Jesaja en de profetie van Natan over de dynastie van David uit het tweede boek Samuël. Als tweede lezing zijn uittreksels uit de nieuwtestamentische briefliteratuur gekozen waarin de wederkomst van Christus centraal staat. Ook de antwoordpsalm na de eerste lezing laten we, zoals elke zondag, ook in de advent aan bod komen met telkens een antifoon, een vers gekozen uit die psalm dat inhoudelijk weergeeft waar het die zondag om gaat.

Advent

De adventskrans en lichtritus
Elk jaar voorzien we in onze kerken ook een sobere versiering, een visueel element dat het samen vieren nog intenser maakt: de adventskrans. Als er ook iets te zien is, voegt dat een bijzondere dimensie toe aan het gesproken woord. En met een gebed zullen we dan elke zondag aan die krans een kaars meer ontsteken.

Ik wil iedereen danken die in onze kerken onze liturgie weer vorm zal geven de komende weken: bloemenschiksters en orgelisten, lectoren en misdienaars en allen die hun steentje bijdragen om ook inhoudelijk onze vieringen rijker te maken. En we blijven dromen dat er ook weer gezongen zal worden in al onze kerken, zeker in de zondagskerk! Maar daar hebben we mensen van goede wil voor nodig.

Er zal dan ook voor de vier adventszondagen een boekje gemaakt worden, zodat de eucharistievieringen goed te volgen zijn. Ook de gebedsleiders hebben deze teksten ontvangen en kunnen ze gebruiken in hun Woord- en Communiediensten. Zo kunnen we er allemaal weer wat rijker van worden.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel
advent

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook