Beatrijs van Nazareth | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Beatrijs van Nazareth, glasraam in de abdij O.-L.-Vrouw van Nazareth in Brecht © Jan Verheyen

Beatrijs van Nazareth

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 21 augustus 2022 - 8:40
Afdrukken
1200-1268

Op 29 augustus vieren we de gedachtenis van de zalige Beatrijs van Nazareth, voor velen nog een onbekende, maar niet meer voor diegenen die zich al wat thuis voelen in onze Pastorale Eenheid die we sinds een aantal jaren vormen met alle geloofskernen van Lier en Koningshooikt. De zalige Beatrijs van Nazareth én de heilige Gummarus van Lier zijn de twee patroonheiligen van onze Pastorale Eenheid. De heilige Gummarus nog voorstellen hoeft eigenlijk niet meer, maar toch doen we het elk jaar opnieuw in oktober naar aanleiding van zijn feestdag op 11 oktober. Daarom willen we nu ook de zalige Beatrijs nogmaals voorstellen, van wie we de gedachtenis vieren eind deze maand. Ik heb me laten inspireren door de website van de zusters trappistinnen van Brecht, de rechtmatige opvolgers van de cisterciënzerinnen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Lier.

Beatrijs van Nazareth, glasraam in de abdij O.-L.-Vrouw van Nazareth in Brecht © Jan Verheyen

Wie is toch die Beatrijs van Nazareth, die mensen achthonderd jaar later nog kan boeien door haar 'Seven manieren van heileger Minnen' en door haar 'Vita', haar levensverhaal, samengesteld door de biechtvader van de abdij Nazareth op basis van Beatrijs' aantekenboek? Zij is een vrouw, gefascineerd en gegrepen door de liefde tot God, die weet hoezeer zijzelf door Hem wordt bemind.

Beatrijs wordt geboren in 1200 in Tienen. Haar ouders zijn gegoede burgers. Beatrijs is de jongste van zes kinderen en de lievelingsdochter van haar vader Bartholomeüs. Als vijfjarige kent zij de psalmen uit het hoofd en haar moeder Geertrui wil haar dan al naar school sturen. Toen haar moeder echter twee jaar later sterft, vertrouwt haar vader haar toe aan een groepje begijnen te Zoutleeuw, waar zij wordt onderwezen in de 'artes liberales' van die tijd (een aantal intellectuele vaardigheden) en waar ze ook Latijn leert.

Beatrijs van Nazareth, glasraam in de abdij van Orval © Jan Verheyen

Op tienjarige leeftijd vinden we haar in de kloosterschool van de abdij Bloemendael, nabij Waver, waar ze haar verdere intellectuele vorming ontvangt. Haar vader beheert de pachtgelden en andere inkomsten van deze abdij. Het is een benedictinessenabdij die, onder de leiding van abdis Genta en met de steun van Beatrijs' vader, overgaat naar de cisterciënzerorde, een overgang die in 1218 officieel goedgekeurd wordt. Op vijftienjarige leeftijd vraagt ze om daar novice te mogen worden. Ze wordt toegelaten. Een jaar later, op 16 april 1216 doet ze professie. Kort daarna wordt Beatrijs naar Rameia gestuurd om zich te bekwamen in de schrijfkunst en de verluchtingskunst in het beroemde scriptorium. Hoewel Beatrijs' verblijf daar slechts een jaar duurt, wordt het een belangrijke periode voor haar. Zij ontmoet daar Ida van Nijvel met wie zij een diepe geestelijke vriendschap sluit, die duurt tot Ida's overlijden in 1231. Ida is slechts drie jaar ouder dan Beatrijs, maar ze beschouwt haar toch als haar geestelijke moeder.

Wanneer Beatrijs na haar verblijf terugkeert naar Bloemendael, hebben haar vader Bartholomeüs en haar broer Wicbert zich als lekenbroeders verbonden met de abdij. Haar zussen Christina en Sybille waren in 1215 toegetreden tot dezelfde abdij. In 1221 wordt het klooster Maagdendael voor monialen te Oplinter gesticht. Beatrijs wordt daar, met vader, broer en zussen en enkele andere communiteitsleden naartoe gezonden.

Abdij van Nazareth te Lier, oude gravure © Andreas Lechtape

In 1235 begint haar vader andermaal aan de plannen voor een nieuwe stichting, de cisterciënzerinnenabdij Nazareth, gelegen bij Lier. In 1236 verzoekt de abdij, gelijktijdig met die van Soleilmont, om opgenomen te worden in de Orde van Cîteaux. In mei van datzelfde jaar verhuist Beatrijs met haar medezusters, haar vader en broer naar het nieuwe klooster. Er komen spoedig nieuwe kandidaten. Beatrijs wordt aangezocht om hun novicemeesteres te zijn.

Een jaar na aankomst wordt er een abdis gekozen en Beatrijs wordt tot priorin benoemd. Ze blijft dat ambt vervullen tot aan haar dood. Op Kerstmis 1267 wordt ze ziek en op 29 augustus 1268 overlijdt ze. Ze is achtenzestig jaar oud.

Omstreeks 1250 redigeert Beatrijs haar 'Seven manieren van heileger Minnen', haar groots avontuur met de Minne, haar spiritueel avontuur met God. Ze kijkt op haar leven terug en componeert van daaruit haar minnelied. Hierin onderscheidt ze zeven vormen van ervaring: zuiverende liefde, dienende liefde, het onverzadigbare verlangen naar de volle liefde, de mystieke liefdesvreugde, de liefdesstorm, de zegevierende liefde en de overgang naar de eeuwige liefde.

In de daaropvolgende eeuwen is dit werk meermaals hertaald geworden en is het de inspiratie geweest voor studies, boeken en liederen tot op vandaag.

Zoals we de heilige Gummarus heel groots vieren half oktober, willen we ook de zalige Beatrijs vieren, zij het dan in het klein. We zullen haar eren in de eucharistieviering op zondag 28 augustus 2022 om 11 uur in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, de zondagskerk van onze Pastorale Eenheid. Jullie zijn allen van harte welkom!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook