Beschouwing bij de icoon van O.L.V. van Altijddurende Bijstand | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Afbeelding van de originele icoon

Beschouwing bij de icoon van O.L.V. van Altijddurende Bijstand

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 10 mei 2021 - 13:30
Afdrukken

In de meimaand is de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw altijd wat sterker dan anders, hoewel Maria heel het jaar door wordt aangesproken. In elke kerk is dan ook wel een afbeelding, een schilderij, een beeld, een icoon ... te vinden van Onze-Lieve Vrouw. Op Lisp is zij prominent aanwezig, centraal staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lisp op het hoogkoor. In vele andere kerken is het de icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Hoewel het een Byzantijnse icoon is, bekend onder de naam Theotokos van de Passie (letterlijk: Godbaarster van de Passie), is ze ook bij katholieken een populaire beeltenis.

Afbeelding van de originele icoon

Deze geschilderde voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw met het Kind Jezus op de arm is een in het Midden-Oosten en Rusland zeer verspreide en vereerde icoon, die in de loop van de geschiedenis bekendheid verwierf onder de benaming van Moeder (of Onze-Lieve-Vrouw) van Altijddurende Bijstand. De originele miraculeuze icoon, die zich bevindt in de kerk van de heilige Alfonsus van Liguori van de paters Redemptoristen te Rome, werd vermoedelijk geschilderd op het eiland Kreta op het einde van de veertiende eeuw. Na heel wat wederwaardigheden gekend te hebben sinds haar verdwijning op Kreta (eind van de vijftiende eeuw) kon paus Pius IX de beeltenis in 1866 toevertrouwen aan de paters Redemptoristen met de uitdrukkelijke opdracht haar over gans de wereld bekend te maken en te doen vereren. De kroning van de icoon op 13 juni 1867 door de deken van het Vaticaans kapittel bracht haar tot grote bekendheid.

Onze icoon stelt Moeder Maria voor met het Kind Jezus op de arm. Het is een icoon van het zogenaamde Hodegetria-type, waarbij Maria naar haar zoon wijst. Ze kijkt niet naar Jezus, maar haar ogen zijn op ons gevestigd. Het Jezuskind krijgt een visioen: twee engelen, Gabriël (links) en Michaël (rechts), verschijnen met de toekomstige lijdenswerktuigen, het kruis met de nagels, de lans en de rietstok met spons. Maria en Jezus schrikken zo hevig dat van de schok één van zijn sandaaltjes losraakt en Jezus' handjes bescherming zoeken in de hand van zijn Moeder. In haar blik ligt een stille, onbeschrijflijke droefheid.

De Griekse letters in afgekorte vorm duiden de afgebeelde personen aan: Moeder Gods, Jezus Christus, aartsengelen Gabriël en Michaël. De kronen van Maria en Jezus behoren niet tot de oorspronkelijke icoon, maar werden later aangebracht.

Icoon in de Mariakapel van de H. Kruiskerk, Kartuizers © Jan Verheyen

Betekenisvol is de keuze van de kleuren. De gouden achtergrond suggereert de glorie en het eeuwig geluk in de hemel. Het rode kleed van Maria wijst op haar liefde, haar blauwe mantel op haar geloof en vertrouwen. Het groene kleed van Jezus is het symbool van zijn goedheid en zijn bruin manteltje het teken van zijn mensheid, zijn gelijkenis met ons.

Op deze icoon staat de persoon van Maria centraal als Moeder van Jezus en Moeder van ons allen, als Moeder van Altijddurende Bijstand, die steeds zorg voor ons draagt, naar ons luistert en ons haar hand reikt. Zoals zij blijvend Jezus' Moeder was, zo zal Zij ook ons voortdurend hulp en bijstand verlenen. Bij haar weten wij ons in alle levensomstandigheden veilig en geborgen.

De gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand wordt bij ons gevierd op 27 juni, in de Orthodoxe Kerk op 30 april.

Icoon in de Sint-Pieterskapel © Jan Verheyen

Gebed tot de Moeder van Altijddurende Bijstand

Maria, Moeder van Altijddurende Bijstand,
met een groot en kinderlijk vertrouwen
kniel ik voor uw beeltenis neer.
Nog nooit heeft iemand tevergeefs
tot U zijn toevlucht genomen.
Aan het kruis heeft uw goddelijke Zoon
U als mijn moeder gegeven
en hebt Gij mij als uw kind aangenomen.
Laat mij niet ongetroost van U heengaan.
Voortdurend heb ik uw moederlijke bijstand nodig.
Moeder, zie dan vol goedheid en medelijden op mij neer
en verkrijg voor mij van uw goddelijke Zoon de gunsten
waarom ik thans met aandrang smeek.
Ik beloof U dankbaarheid en liefde,
alle dagen van mijn leven,
totdat ik U zal komen bedanken in de hemel.
Gij kunt mij helpen,
gij wilt mij helpen,
gij zult mij helpen.
O machtige, o goede, o getrouwe Moeder Maria.
Amen.

We zullen deze tekst beschikbaar stellen op de plaatsen waar de icoon vereerd wordt (o.a. in de Sint-Pieterskapel en in de H. Kruiskerk, Kartuizers), maar graag ook in de andere Lierse kerken waar de icoon vereerd wordt.

Een mooie meimaand toegewenst aan iedereen!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel
Maria

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook