Via de Bergrede gaan we de weg naar de Veertigdagentijd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Weg van de veertigdagentijd

Via de Bergrede gaan we de weg naar de Veertigdagentijd

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 12 februari 2023 - 14:06
Afdrukken

De voorbije zondagen mochten we in de liturgie fragmenten beluisteren van de Bergrede, de grondwet van ons christendom. Ik schreef er reeds over in vorig Parochieblad. Volgende zondag nog een laatste keer worden we vanuit die indrukwekkende Bergrede uitgedaagd om als christen meer te doen dan het gewone. Maar we verlaten de Bergrede nog niet helemaal, want het evangelie van Aswoensdag, waarmee we volgende week de Vastentijd beginnen, komt ook nog uit diezelfde redevoering van Jezus. In deze bijdrage gaan we met reuzenpassen doorheen de komende evangelies.

De Bergrede
Jezus daagde aan het begin van de Bergrede, na de bekende zaligsprekingen, zijn volgelingen uit Gods licht, hun geloof in Hem, niet onder stoelen of banken te steken, maar uit te stralen in de eigen omgeving. En dat getuigen wordt door de metafoor 'zout der aarde' op scherp gesteld: krachtig handelen op de manier zoals het hoort. Je zou die Bergrede ook het 'beleidsplan' van Jezus kunnen noemen. Het is allemaal ook niet zo nieuw wat Hij zijn leerlingen voorhoudt. Neen, Hij gaat door op wat er in zijn rijke Traditie al aanwezig is. Hij zegt geregeld: 'Ik kom vervullen wat voor Mij al verkondigd is. "Er is eens gezegd ..." en nu zeg Ik jullie dat dit vandaag een nieuwe glans en kleur krijgt door mijn eigen menselijke bestaan. Ik ga de weg van de liefde ten einde toe omdat mijn Vader, God, de bron van liefde is.'

Zijn Bergrede is ook een uitdagende redevoering. Durf wordt er gevraagd om meer te doen dan het gewone, dan wat niet-gelovigen doen. Moed om geloof daadkracht te geven, het niet alleen te laten bij mooie woorden. En om andere wijsheid en rijkdom te verzamelen dan die in de wereld wordt voorgespiegeld. Bij deze opdrachten mag men zich echter gesteund en gedragen weten door God.

Voorspiegeling van een andere wijsheid en rijkdom

Aswoensdag
En zo komen we volgende week aan Aswoensdag. De eerste stap op weg naar Pasen: as wordt over onze hoofden uitgestrooid. Teken van verootmoediging, bewust dat we uit de aarde zijn genomen en eens tot de aarde zullen terugkeren. As tot as ... Vanuit dit teken gaan we veertig dagen op weg: in gebed, door te vasten en door het doen van goede werken (geven). Een geestelijke retraite, persoonlijk en samen als geloofsgemeenschap, als kerk. In de mate dat je je geeft in deze voorbereiding, in die mate zul je ook omgekeerd worden, toegekeerd tot de Heer, de Christus, die door de dood heen opgewekt wordt tot nieuw leven.

De zondagen in de Veertigdagentijd
De vijf zondagen in de Veertigdagentijd van het A-jaar bevatten de 'oude' evangeliën zoals die al in de vierde eeuw werden gelezen in functie van de catechese van de doopleerlingen die in de nacht van Pasen werden gedoopt. Ze geven de grote thema's in de opgang naar Pasen. Jezus gaat ons voor op de weg van de beproeving. Hij wordt getest, Hij staat in de spanning van dood en leven, van kwaad en goed, en maakt daarin een keuze voor waarachtig leven (eerste zondag).

Op onze weg, veertig dagen lang, ontvangen we tekens van hoop en worden we uitgedaagd ons leven te bekijken in het licht van Jezus (tweede zondag).

Weg van de veertigdagentijd

Deze weg heeft vaak iets van een woestijn. Wat kunnen we dorsten naar heil en vervulling. Jezus biedt uiteindelijk zichzelf aan als bron van levend water. Met het verhaal van de Samaritaanse vrouw bij de bron van Jakob worden we als het ware binnengevoerd in de diepere betekenis van het water van de doop (derde zondag).

Via het verhaal van de blindgeborene presenteert de evangelist Johannes ons de vraag: geloof jij in Jezus als de Messias? Durf jij te belijden dat Hij Zoon van God is? Of ben je ziende blind? (vierde zondag).

De opwekking van Lazarus brengt ons tot slot bij de kern van Jezus' boodschap: wie in Jezus gelooft, zal met Hem opstaan en leven, over de grens van de dood heen (vijfde zondag).

Zo worden ons stap voor stap geloofsthema's aangereikt die ons voorbereiden op het mysterie van Pasen. Geloofsthema's die ons aanmoedigen om niet alleen het Pasen van Jezus, zovele eeuwen geleden, maar ook ons eigen Pasen te vieren.

Jullie worden alleszins uitgenodigd om de voorbereiding op Pasen goed in te zetten door deel te nemen aan de viering van Aswoensdag volgende week. Waar en wanneer die vieringen doorgaan en je as opgelegd krijgt, vind je hier. Welkom!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook