De Katholieke Kerk zit niet meer zonder opperste herder | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Paus Leo XIV op de dag van zijn uitverkiezing © Ramon Mangold

De Katholieke Kerk zit niet meer zonder opperste herder

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 15 mei 2025 - 12:30
Afdrukken
Welkom paus Leo XIV

Veertien dagen geleden schreven we over paus Franciscus, die pas overleden was en begraven. Ondertussen hebben we een nieuwe paus en we mogen gerust zeggen dat dit ook, zoals het afscheid van paus Franciscus, wereldnieuws was. Op het laatavondnieuws van de VRT werden toen twee jonge mensen geïnterviewd die nauw met de Kerk verbonden zijn. Eén daarvan was Jens Van Rompaey, theoloog en actief in de Heilig Kruisparochie als acoliet en vormselcatechist. Aan wie beter konden we vragen om een artikel te schrijven over onze nieuwe paus Leo XIV? Hieronder zijn relaas.

Wat we al weten

Laat ons beginnen met wat we op het moment van dit schrijven al zeker weten. Na het overlijden van paus Franciscus zijn de stemgerechtigde kardinalen spoorslags naar Rome getrokken en ze hebben daar na 4 stemrondes witte rook doen opstijgen uit de populairste schoorsteen ter wereld. Om 18.08 u. op 8 mei verscheen er witte rook boven het dak van de Sixtijnse kapel en wisten katholieken van over de hele wereld dat hun Kerk weer een bisschop van Rome had. De kardinalen (en misschien ook wel de Heilige Geest, je weet dat nooit) waren uitgekomen op de 69-jarige augustijner kardinaal Robert Francis Prevost, curiebisschop, maar gedurende lange tijd missionaris en diocesaan bisschop in Peru. Op het eerste gezicht lijkt hij op vele vlakken een gematigd profiel te hebben en is hij vlot ter taal in op zijn minst het Spaans, Engels en Italiaans. Een leuk detail, zijn verjaardag is 14 september, ook wel bekend als het feest van Kruisverheffing. In de H. Kruiskerk zal er dus dit jaar een extra reden zijn om te feesten.
 

Paus Leo XIV op de dag van zijn uitverkiezing © Ramon Mangold

Waarover moeten we nog speculeren

Paus Leo XIV heeft capaciteiten en/of kwaliteiten die op zijn minst tweederde van de kardinalen overtuigd hebben en dat is gezien hun onderlinge verschillen zeker betekenisvol. Die kwaliteiten moeten gewone stervelingen als mezelf nog leren kennen. Hij was een beetje een nobele onbekende, maar dat was voor de in Rome verzamelde kardinalen geen obstakel. Bij het schrijven van dit artikel viel bijvoorbeeld op dat zijn levensbeschrijving op de website van het Vaticaan, van toen hij nog gewoon Robert was, eerder beknopt was en zelfs nog taalfouten bevatte. Bovendien heeft deze paus voordien niet zo veel boeken of artikels geschreven, wat voor Joseph Ratzinger (de latere paus Benedictus XVI), om maar een voorbeeld te noemen, wel wat anders was. We zullen hem dus moeten leren kennen. Van groot belang is ook zijn pausnaam. Wat hij daar exact mee wil zeggen, welke richting hij daarmee aan zijn pontificaat wil geven, zullen we de komende maanden en hopelijk jaren samen met hem mogen ontdekken. Waar we nog zeker van zijn, is dat zijn pontificaat naar alle verwachtingen relatief lang zal duren aangezien hij nog net geen 70 is en dus naar kerkelijke normen jong is, maar niet meer piepjong.

Wat mogen we nog hopen

We mogen hopen dat de nieuwe paus getuigt van het evangelie met evenveel bezieling als zijn voorgangers die dat elk op hun manier gedaan hebben. In het bijzonder het getuigenis van paus Franciscus mag hem tot inspiratie strekken. We mogen dan ook hopen dat hij de woorden van zijn eerste groet aan het Sint-Pietersplein waarmaakt. Dat hij, samen met de Kerk, met iedereen op weg wil gaan. Dat hij een paus voor tutti, voor iedereen, mag zijn. Maar we mogen ook hopen dat hij bepaalde van de hervormingen die paus Franciscus op de rails heeft gezet verder doorvoert en implementeert. Met een achtergrond en opleiding in de wiskunde en het kerkelijk recht hoop ik vooral dat hij het kerkelijke wetboek uit 1983 aan een grondige update en verfrissingsoperatie onderwerpt en dat hij ook de cijfers van de Vaticaanse boekhouding op orde krijgt en houdt. Uiteindelijk mogen we misschien ook hopen dat hij zijn rol als bruggenbouwer, als pontifex, waarmaakt. In een wereld waar verschillen zo benadrukt worden, kan een paus die van vele markten thuis is misschien wel echt een rol van belang spelen. Laat ons hopen dat hij tegen zijn landgenoot Donald Trump opgewassen is om blijvend te pleiten voor verdraagzaamheid, respect en redelijkheid (om er maar enkele te noemen).
 

Paus Leo XIV © Edgar Beltrán, The Pillar

Wat mogen we hem nog wensen

Misschien moeten we de nieuwe paus niet te veel toewensen. De afgelopen weken had bijna iedereen wel een lijstje verwachtingen over wie de nieuwe paus zou moeten zijn, hoe hij al dan niet mocht denken, wat zijn prioriteiten zouden moeten zijn, waar hij eerst op reis moet gaan, wat voor kledij hij kan aandoen en zelfs waar hij zou slapen (in het gastenverblijf of toch weer in de chique Apostolische Appartementen). Als je al die verwachtingen en eisen na elkaar zou oplijsten, dan kom je aan een vacature die niemand kan en wil invullen. Dat is echt een probleem van deze tijd. De verwachtingen zijn torenhoog, maar als mensen toch ergens tekortschieten, dan is de kritiek vaak genadeloos, vernietigend en nietsontziend. En toch, zichtbaar geëmotioneerd, heeft paus Leo XIV deze taak op zich genomen. Misschien kunnen we hem het beste van al nog ondersteunen met ons gebed. Alleen zal de nieuwe paus de ondraaglijke last van de Kerk niet lang kunnen dragen. Hij hoeft dat ook niet. Zoals hij zelf leek aan te geven momenten na zijn verkiezing, de kerk is van en voor iedereen, ook van jou en mij! Samen maken we Kerk, de paus met ons en wij met de paus in gebed en geloof verenigd.

Jens Van Rompaey

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook