De paus op bezoek in ons land | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
De lachende paus Franciscus

De paus op bezoek in ons land

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 11 september 2024 - 12:37
Afdrukken

De paus bezoekt België van donderdagavond 26 september tot zondagmiddag 29 september. Aanleiding is de zeshonderdste verjaardag van de KU Leuven en UC Louvain. Op die tijdspanne zal hij een druk programma afwerken, maar een hoogtepunt wordt zeker de eucharistieviering die hij zal voorgaan op zondagvoormiddag 29 september om 10 uur in het Koning Boudewijnstadion. Om daaraan deel te nemen kon men zich vanaf 19 augustus registreren, maar na enkele uren waren alle toegangskaarten de deur uit. Maar de viering wordt ook uitgezonden op TV. En om niet allemaal afzonderlijk voor die kijkdoos te moeten zitten, zullen we die viering professioneel uitzenden op groot scherm in de Heilig Kruiskerk, de zondagskerk, waar we vierhonderd plaatsen hebben. Tijdens de communie in het Koning Boudewijnstadion, zal er ook bij ons communie worden uitgereikt. En omdat het juist op een vijfde zondag valt, zal het de enige plaats zijn waar een viering in Lier doorgaat. Van gemeenschapsvorming gesproken: met zijn allen vieren we samen mee de viering die de paus voorgaat.

Logo pausbezoek

Maar wie is eigenlijk paus Franciscus?

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio, is de 266ste paus van de Rooms-Katholieke Kerk, de eerste paus uit Zuid-Amerika. Hij is bekend omdat hij opkomt voor de armen en niet zo stijfjes doet als sommige andere pausen. Hij woont ook niet in het Pauselijk Paleis, waar de meeste pausen woonden, maar in het gastenverblijf. Hij spreekt erg goed Spaans, Italiaans, Duits en Latijn.

Toen Franciscus paus werd, koos hij de naam Franciscus. Hij koos die naam, omdat hij net zo wilde zijn als de beroemde heilige Franciscus van Assisi, die bekend stond om zijn eenvoud en omdat hij de armen hielp. Daarom koos paus Franciscus voor deze naam. Het was voor het eerst sinds 913 dat een paus een geheel nieuwe naam koos. Dat betekent dat er voor hem nog geen enkele paus was die Franciscus heette.

Paus Franciscus met een jongere

Franciscus werd geboren op 17 december 1936 in Buenos Aires. Op 25 december werd Franciscus gedoopt. Zijn ouders waren Mario José Bergoglio en Regina Maria Sivori. Zijn vader kwam oorspronkelijk uit Piëmont (Italië) en emigreerde in 1929 naar Argentinië, waar hij als boekhouder voor de spoorwegen werkte. Zijn moeder was wel in Argentinië geboren, maar ook haar ouders kwam oorspronkelijk uit Italië. Waarschijnlijk uit Piëmont en Genua. Franciscus had twee broers en twee zussen, maar tegen de tijd dat hij paus werd, was alleen zijn zus Maria Elena nog in leven. Hij was en is een grote fan van de voetbalclub CA San Lorenzo de Almagro. Hij werd chemisch technicus. Hij was dus bezig met techniek en chemische dingen. Het had niet veel gescheeld of Franciscus was nooit paus geworden. Hij studeerde voor priester, maar op een bruiloft zag hij een meisje dat hij zo mooi vond dat hij later zei: "Ik kon een week niet meer bidden". Toen moest Franciscus een keuze maken: het priesterschap of dat meisje. Hij koos uiteindelijk voor het priesterschap.

Op 13 december 1969 werd Franciscus, als lid van de Jezuïetenorde, priester gewijd. In 1992 werd hij hulpbisschop van Buenos Aires. Toen aartsbisschop Antonio Quarracino overleed, werd Franciscus aartsbisschop van Buenos Aires. Daarmee werd hij de belangrijkste geestelijke van heel Argentinië. Franciscus werd erg populair als aartsbisschop. Toen er een bomaanslag werd gepleegd op een gebouw van de Joden was hij de eerste die opkwam voor de rechten van de slachtoffers. Ook bezocht hij erg vaak achterbuurten van Buenos Aires. Daardoor kregen de mensen een vernieuwende indruk van de aartsbisschop. Hij weigerde ook om in het aartsbisschoppelijk paleis te wonen omdat hij dat te luxe vond. Op 21 februari werd hij kardinaal gecreëerd door paus Johannes Paulus II. Hij werd ook voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Argentinië. Na het overlijden van paus Johannes Paulus II werd hij als een mogelijke paus gezien. Toch werd niet hij, maar Joseph Ratzinger paus. Die nam de naam aan Benedictus, en werd daarmee paus Benedictus XVI.

Op 11 februari 2013 kondigde paus Benedictus XVI aan dat hij ging aftreden als paus. Dat deed hij, omdat hij zich zwakker voelde worden en niet meer het pausschap kon vervullen zoals hij eigenlijk wilde. Het was van 1294 geleden dat een paus vrijwillig aftrad, Celestinus V, die na een half jaar pausschap afstand deed, omdat hij niet opkon tegen de intriges, de financiële en politieke complexiteit van zijn ambt. Benedictus XVI had zijn graf nog bezocht en zijn pauselijke stola op de kist gelegd.

De lachende paus Franciscus

Op 13 maart 2013 werd Franciscus op de tweede dag van het conclaaf, in de vijfde ronde tot paus gekozen. Hij brak met zijn verkiezing vele records. Hij was de eerste paus sinds paus Lando die een compleet nieuwe naam aannam. Hij was ook de eerste paus van het zuidelijk halfrond en de eerste niet-Europese paus sinds paus Gregorius III. Ook was hij de eerste jezuïet die paus werd.

Jullie zijn dus allemaal welkom zondag 29 september, liefst iets voor 10 uur, om de pausmis mee te vieren in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers (de zondagskerk). Na de viering is er mogelijk nog een drankje in de parochiezaal.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook