Maar we zijn jullie ook nog wat cijfers schuldig van onze plaatselijke geloofsgemeenschappen. Naar goede gewoonte geven we jullie eind januari een overzicht van het aantal doopsels, eerstecommunicanten, vormelingen, huwelijken en uitvaarten. Dit jaar dus een weekje later dan gewoonlijk. Het jaar 2020 is een bizar jaar geweest, niet gunstig voor de werking van onze parochies omwille van de vele beperkingen die ons opgelegd werden om te kunnen vieren door het coronavirus. Toch willen we jullie de cijfers geven, niet alleen voor de statistieken, maar vooral omdat achter deze cijfers heel wat pastorale activiteit schuilgaat.
Het voorbije jaar 2020 gaf volgende cijfers:
Doopsels: 43
- Sint-Gummarus (Centrum) : 8
- H. Hart (Antwerpse Poort) : 2
- SS. Jozef en Bernardus (Lisp) : 1
- H. Kruis (Kartuizers) : 10
- Sint-Margarita (Begijnhof) : 0
- H. Familie (Leuvense Poort) : 15
- O.L.V.-Onbevlekt (Lachenen) : 3
- Sint-Jan Evangelist (Koningshooikt) : 4
Eerste communie: 95
- Sint-Gummarus (Centrum) en H. Kruis (Kartuizers) : 26
- H. Hart (Antwerpse Poort) en SS. Jozef en Bernardus (Lisp) : 15
- H. Familie (Leuvense Poort) : 27
- O.L.V.-Onbevlekt (Lachenen) : 10
- Sint-Jan Evangelist (Koningshooikt) : 17
Vormelingen: 75
- Sint-Gummarus (Centrum) en H. Kruis (Kartuizers) : 20
- H. Hart (Antwerpse Poort) en SS. Jozef en Bernardus (Lisp) : 27
- H. Familie (Leuvense Poort), O.L.V.-Onbevlekt (Lachenen) en Sint-Jan Evangelist (Koningshooikt) : 28
Huwelijken: 8
- Sint-Gummarus (Centrum) : 2
- H. Hart (Antwerpse Poort) : 0
- SS. Jozef en Bernardus (Lisp) : 0
- H. Kruis (Kartuizers) : 1
- Sint-Margarita (Begijnhof) : 3
- H. Familie (Leuvense Poort) : 0
- O.L.V.-Onbevlekt (Lachenen) : 0
- Sint-Jan Evangelist (Koningshooikt) : 2
Overlijdens: 126
- Sint-Gummarus (Centrum) : 30
- H. Hart (Antwerpse Poort) : 7
- SS. Jozef en Bernardus (Lisp) : 14
- H. Kruis (Kartuizers) : 10
- Sint-Margarita (Begijnhof) : 10
- H. Familie (Leuvense Poort) : 25
- O.L.V.-Onbevlekt (Lachenen) : 16
- Sint-Jan Evangelist (Koningshooikt) : 14
Die cijfers zeggen op zich niet zoveel, geven ook niet helemaal de werkelijkheid weer, maar ze maken toch wel iets duidelijk. Wat de eerste communie en het vormsel betreft, werken we sinds enkele jaren met clusters. Vandaar dat er dan in enkele parochies geen eerstecommunieviering en vormselviering is, omdat het een gezamenlijke werking is.
Het betekent toch dat we in het voorbije jaar, ondanks de beperkende maatregelen omwille van corona, als parochiegemeenschappen lief en leed gedeeld hebben van meer dan vierhonderd gezinnen en families, al is het maar dat we een ogenblik als catechist, als priester of gebedsleider, erbij waren op scharniermomenten in het leven van mensen, individueel en in gezins- en familieverband. Ja, zoveel, want een dopeling, een eerstecommunicant, een vormeling, huwenden, een overledene, ze hebben allemaal een vader en een moeder, er zijn dus altijd minstens twee families betrokken bij ieder.
We komen als kerk samen met mensen die vieren op cruciale momenten in een mensenleven: bij geboorte, jongvolwassen worden, huwelijk, maar we delen als kerk ook het leed van mensen die in rouw zijn, die bedroefd zijn om het sterven van een dierbare. En rond deze mensen komt dikwijls veel volk samen in de verrijzenisliturgie, hoewel het in de voorbije maanden dan wel erg beperkt was: slechts 15 mensen mochten aanwezig zijn. Maar veel of weinig volk, we blijven belang hechten aan het goed verzorgen van al die vieringen.
En belangrijk zijn hier natuurlijk de mensen die deze vieringen mee maken: doopcatechisten, catechisten en ouders voor eerste communie en vormsel, verloofdenonthaal, zangers en zangeressen, orgelist, kosters en kosteressen, bloemenschiksters, onderhoudsploeg, lectoren, acolieten, voorgangers ... Ook de jongeren van Inspirelli die in het voorbije jaren de maandelijkse gezinsviering verzorgen in het Heilig Kruis. Zij hebben in het voorbije jaar naar alternatieven gezocht om toch contact te hebben met mekaar.
Daarnaast zijn er nog zoveel vrijwilligers die zich inzetten in onze parochies in de kerkraden, de parochieteams, in jeugd- en volwassenbewegingen, bij de gepensioneerden, mensen die onze kerken dagelijks openen en sluiten en de mensen die in de Grote Kerk het onthaal verzorgen en toezicht houden, naast de mensen van Toerismepastoraal die de bezoekers rondleiden, de vrijwilligers die de kerststallen binnen en buiten onze kerken plaatsen, de Broederschap van Sint-Gummarus die de Sint-Gummarusprocessie organiseert en de mensen van het Begijnhof die de processie daar in stand houden ...