Een reis door de Goede Week met bestemming Pasen (2) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Kruisbeeld 'Le Vieux Bon Dieu', Tancrémont (Pepinster) © Jan Verheyen

Een reis door de Goede Week met bestemming Pasen (2)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2024 - 13:18
Afdrukken

Zoals we in een vorige bijdrage reeds schreven, het wordt geen eenvoudige tocht, geen luchtig uitstapje. We doen verschillende etappes aan in het verhaal van Jezus: zijn intocht en laatste dagen in Jeruzalem. In het eerste deel (vorige week) hadden we het over Palmzondag en Witte Donderdag. Vandaag gaat het over Jezus' lijdensweg: zijn gevangenneming in de hof van Getsemane, zijn veroordeling en kruisdood. Om uiteindelijk aan te komen op de eindbestemming: de zondagmorgen van Pasen, de dag van zijn verrijzenis uit de dood. Het wordt een reis door het donker naar het licht. Ook voor deze laatste etappes ben je uitgenodigd om de hele reis mee te maken, maar geen mens zal je verbieden om slechts een paar etappes te doen of voortijdig te stoppen. Op deze reis ben je zeker niet alleen. Want anderen gaan mee de tocht. We gaan deze weg met elkaar.

Goede Vrijdag: hoezo goed?
Zo komen we bij Goede Vrijdag. De dag om stil te staan bij het lijden en sterven van de redder van de wereld. In de loop van de kerkgeschiedenis is men deze dag 'goed' gaan noemen. Een raadsel eigenlijk. Want hoe zou lijden en dood ooit 'goed' moeten zijn? Je kunt dat antwoord alleen vinden door niet alleen Goede Vrijdag te vieren, maar daarna ook Pasen, het feest van de verrijzenis. Goede Vrijdag 'goed' noemen, kan alleen als je een voorschot neemt op wat nog komen gaat. Maar zover is het nog niet.

Een vanouds bekende traditie is die van het volgen van de 'kruiswegstaties': een gang langs afbeeldingen van de lijdensweg van Jezus en dat om 15 uur, het stervensuur van Jezus. Een weg door Jeruzalem die voert van zijn berechting tot aan zijn graflegging. In een tijd, waarin mensen niet konden lezen, vormden deze afbeeldingen een belangrijk hulpmiddel om de gebeurtenissen van deze vrijdag voor ogen te houden. In onze beeldcultuur wellicht opnieuw een goede mogelijkheid. De thema's van de staties komen deels uit de Bijbel, deels uit de traditie.

Kruisbeeld 'Le Vieux Bon Dieu', Tancrémont (Pepinster) © Jan Verheyen

In de avondviering gaat het om een sobere samenkomst met aandacht voor de dood van Jezus aan het kruis. Er wordt wel het hele verhaal van lijden en sterven van Jezus voorgelezen uit het Johannesevangelie, maar de eigenlijke accenten worden anders, breder gelegd. Goede Vrijdag gaat over het kwaad in de wereld en over de duistere kanten in ons eigen bestaan. Om dat te zien moeten we eerst nóg oudere teksten horen. Er worden dan ook Bijbelteksten gelezen van ver voor het jaar nul, die direct verbinding maken met het leven en sterven van Jezus. Bijvoorbeeld die van de profeet Jesaja, die het verhaal vertelt van een slachtoffer, een 'loser': altijd door anderen gepest en veracht. En op die 'loser' komt alle ellende neer. Alle kwaad wordt op Hem afgereageerd.

Waarom?
Het is de kreet van Goede Vrijdag. Van Jezus en van iedereen die lijdt of het leed van anderen kent. Dat maakt de hele paasgeschiedenis bijzonder ongemakkelijk. Want als dood en lijden zin hebben ... "Waarom, waarom, waarom?" God gaat de uiterste weg in zijn verbond met de mensen. In Jezus levert Hij zelf het uiterste protest tegen het kwaad, de zonde en de dood.

Iemand vraagt: 'Al dat lijden! Waarom laat God dit allemaal toe?' Een ander zegt: 'Vraag het Hem zelf'. Maar dan zegt de vrager: 'Ik ben zo bang dat God mij dan iets gaat vragen.' Zoiets gebeurt er in een merkwaardig gebed dat op Goede Vrijdag in de kerk gebeden wordt. Het gevaarlijkste en meest omstreden gebed uit de paasliturgie: de 'Improperia'. Letterlijk betekent dit 'verwijten'. Een bijzonder ongemakkelijk gebed. Want hier draait God onze eeuwige 'waaromvraag' om en klaagt ons aan. Het koor zingt het, terwijl wij onze gang naar het kruis maken. Er rest ons niet veel anders dan terug te stotteren en te stamelen: "Heilige God, Heilige Sterke, Heilige Onsterfelijke, Ontferm U over ons." En dat gestamel blijft nog even duren. Want wat heb jij te maken met het lijden van Jezus en het kwaad op de wereld? Wat heeft lijden en kwaad te maken met jouw relatie tot God? Dat zijn vragen die je mee naar huis kunt nemen. Mee moet nemen. En die vragen nemen je mee tot ver voorbij het medelijden met een man die 2000 jaar geleden werd terechtgesteld. Het verhaal is nog lang niet gedaan ...

Stille Zaterdag
Het is stil in onze kerken. Het is dag, maar dat daglicht voelt ongepast. Het had nacht moeten blijven. Waar moeten wij naartoe? Welk reisdoel is er nog? Gaan we eigenlijk nog wel verder? Ja, je kan verwijlen bij het kruis. En ... je kan ook nadenken over je eigen zondigheid, want de Heer is ook voor jou gestorven. Je mag dit ook uitspreken in een biecht.

Paasnacht
Een dag lang hebben we rondgehangen. Niets dan windstilte in hoofd en hart. We volgden het spoor van Jezus. Maar dat spoor lijkt letterlijk doodgelopen. Witte Donderdag eindigde ermee dat zijn vrienden Hem in de steek lieten toen Hij werd gearresteerd. Ontreddering alom. En toen kwam de dood op Goede Vrijdag en daarmee alle grote vragen over het kwaad in de wereld. Over de duistere kanten van ons bestaan. Als er dan nu op zaterdagavond licht komt, gebeurt dat niet zomaar. In de nacht voor Pasen heeft de kerk altijd haar belangrijkste feest gevierd.

Aansteken van het licht
We beginnen achteraan in de kerk. Opdat iedereen zou kunnen zien steken we daar een groot vuur aan. Een paasvuur. Hieraan wordt straks de nieuwe paaskaars aangestoken: het licht van Christus. En die nieuwe paaskaars is niet zomaar een lichtje in de duisternis. Het is het begin van het wonder dat je vannacht wordt voorgehouden: een directe verbinding met de opstanding van Jezus. Er staat een kruis op de kaars met daarnaast een Alfa- en een Omega-teken: de eerste en laatste letters van het Griekse Alfabet. Aanduidingen voor begin en einde van de tijd. Eens heeft God de geschiedenis van de mensen laten beginnen. Eens zal het afgelopen zijn. En ergens daartussen leven wij. De tijd mag abstract zijn, onze jaren van leven zijn dat zeker niet. Alfa en Omega, zo wordt Christus genoemd. Hij omsluit onze geschiedenis. Hij is er aan het begin en Hij is er aan het einde. Ondertussen zijn er kleinere kaarsjes aangestoken aan de paaskaars en wordt het licht doorgegeven aan iedereen in de kerk. De donkere ruimte wordt langzaam licht. Want licht dat gedeeld wordt, wordt niet minder, maar meer. Daar zitten we dan weer ... met een brandend kaarsje in de hand. En nu?

Lezingen
Nu wordt er voorgelezen uit de Bijbel. Volgens de traditie kunnen er maar liefst zeven lange lezingen zijn vannacht. Maar wees gerust, we beperken ons tot vier. In ieder geval hoor je het scheppingsverhaal en een lezing over de wonderlijke doortocht van het volk Israël door de zee, op de vlucht uit Egypte. Deze teksten maken verbinding. Tussen ons en het verhaal van Jezus. En nog verder terug: ze maken verbinding met de geschiedenis van het Joodse volk waaruit Jezus voortkwam. Want Hij kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Zijn leven en sterven kon alleen maar zin krijgen in de geschiedenis van zijn volk. En zijn opstanding die we in de Paasnacht vieren, is al die eeuwen door gevierd, in een flakkerend licht van geschiedenis en traditie: God vernieuwt zijn omgang met de mens. Op een ongelofelijke manier.

Pasen © Andrea Neumann - Image

Feest
Dan ineens, na de derde lezing, speelt het orgel weer in al zijn glorie en worden de kerkklokken geluid: het feest begint hier! We zingen het 'Gloria', als een uitroep van vreugde. Alle lichten in de kerk branden ondertussen. Alles is gericht op de opstanding van Jezus uit de dood. En natuurlijk krijgen we het in deze nacht voorgelezen. Want hier draait het vannacht allemaal om: Jezus is opgestaan uit de dood! Het is een waarheid die moed vraagt en tegelijk moed geeft. 'Zoiets verzin je niet!'

Doop en doopbeloften
De Paasnacht is van oudsher de uitgelezen tijd om te dopen en gedoopt te worden. Water over iemand uitgieten 'in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest' is dé handeling waardoor iemand bij het volk van God gaat horen. Water is een raar goedje. Het is immers een beeld van de dood: de onleefbare watermassa van voor het begin van de schepping, van de zondvloed die over aarde kwam, van de Rietzee waar het volk Israël doortrok. Maar tegelijk is het ook het beeld van leven: zonder water groeit er niets, is het leven een woestijn en sterf je van de dorst. Net zo is het als je gedoopt wordt: je gaat symbolisch door de dood heen en het voert je tot het leven. Zoals Christus door de dood is heengegaan en die heeft overwonnen, zo wordt de onderdompeling tijdens de doop het beeld van sterven en opstaan in je eigen leven. Zelfs als er geen nieuwe dopelingen zijn in de Paasnacht, gebeurt die doop in zekere zin toch. Want alle gedoopten in de kerk hernieuwen hun eigen doopbeloften. En net zo eenvoudig beloven wij dat we het kwaad ver van ons zullen houden. Ter herinnering aan de doop worden vervolgens alle aanwezigen uitgenodigd vooraan te komen om met het doopwater besprenkeld te worden.

Met het geloof van een kind
Het is vannacht alsof je gevraagd wordt om alle grote vragen simpelweg achter te laten. Ja, alsof dat zomaar kan! Het kan, maar dan alleen met het geloof van een kind. Of met de levenservaring van iemand die weet dat je je soms gewoon moet laten meenemen in een feest. En als nu de eucharistie gevierd wordt, dan is dat zo’n feest.

Slot
Na de viering wenst iedereen je een 'Zalig Pasen', een 'Gezegend Pasen', 'Gelukkig Pasen' of 'Goede Paasdagen', en je wenst het hen ook. En je meent het nog ook. De lange tijd van inkeer, vasten en verstilling die veertig dagen geleden met Aswoensdag begon, is over en nu, midden in de nacht, is het feest. Nu nog iemand vinden die je thuis uitnodigt om mee een stukje te eten en een glas te drinken ...

Paaszondag
Als je bent meegereisd door het verhaal en de vieringen kom je op paasochtend terecht in eigenlijk alweer een 'gewone' zondagse viering. Maar met een subtiel verschil: vooraan in de kerk brandt een nieuwe paaskaars! Want op Paaszondag staat – hoe kan het anders – de opstanding van Christus centraal. Teken van het nieuwe leven en een open blik naar de toekomst.

Paasbloemen in de tuin van de pastorie © Jan Verheyen

Opstanding
In de evangelielezing van Paaszondag horen we dat het eerst de vrouwen uit de vriendenkring van Jezus zijn die naar zijn graf gaan en dan pas, na een hoop overredingskracht, de mannen. Hun ontzetting is groot: het graf is leeg! En het enige dat ze kunnen bedenken, is dat iemand het lijk van Jezus heeft gestolen. Raar, maar niet onvoorstelbaar. Maar één vrouw, Maria Magdalena, blijft wat langer, kijkt een neus verder en ziet engelen die haar wijzer maken. Dan draait ze zich om en ze ziet Jezus zelf. Zonder Hem te zien. Want ze herkent Hem uiteindelijk pas als Hij haar naam noemt.

Geworstel met een wonder ...
Jezus is opgestaan uit de dood. Een dode komt tot leven. Als je je daarbij niet zo makkelijk iets kan voorstellen, ben je in goed gezelschap: Maria, Petrus en de andere kopstukken uit zijn vriendenkring hadden er dezelfde moeite mee. Over de naaste vrienden van Jezus, die Hem na zijn opstanding nota bene voor zich zagen staan zegt het verhaal: 'Toen ze Hem zagen, vielen ze op de knieën, maar sommigen twijfelden.' Het is ook een niet te bevatten wonder. Een wonder dat de wereld moest redden. Hij kwam toch om mensen te redden en het kwaad de wereld uit te helpen? Zijn terechtstelling was toch een daad van uiterste liefde? Hij moest er toch voor zorgen dat de weg tussen mensen en God weer vrij zou komen en het kwaad en de dood overwonnen zouden worden? Dit soort vragen kan alleen maar beantwoord worden met zo'n soort wonder.

De reis gaat door
'Christus is verrezen' en 'De Heer is waarlijk opgestaan!', hebben we uitgeroepen in de Paasnacht. Christenen geloven dat, ook al hebben ze er nauwelijks de woorden voor. Maar een vroege, scherpzinnige volgeling van Jezus zei al: 'Als Christus niet verrezen is, wat heeft geloven dan voor zin?' In Jezus' eigen woorden klinkt het in ieder geval zo: 'Weet wel, Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voleinding van de wereld.' En daar moeten we het mee doen. Want het is nog steeds niet gedaan. De reis gaat door.

Ik wens jullie een zalig Pasen!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook