Een terugblik op de Goede Week en Pasen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
De Goede Week

Een terugblik op de Goede Week en Pasen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 2 mei 2022 - 16:49
Afdrukken

Eindelijk, na twee jaren niet kunnen vieren of met een beperkt aantal aanwezigen, konden we opnieuw met velen naar Pasen toeleven. Het virus is nochtans nog niet weg, dat heeft serieus ingehakt op onze zangkoren en op onze kerkgangers, van wie er een aantal de 'stal' nog niet teruggevonden hebben, maar toch konden we vieren! Hoewel Pasen nu al enkele weken achter de rug is, wil ik toch graag met jullie die bijzondere week nog eens voor de geest halen. Het is tenslotte de bijzonderste week in het kerkelijk jaar.

Palmzondag

Palmezel © Jan Verheyen

In al onze kerken werd Palmzondag gevierd, al of niet met palmtakken. Want de buxusmot heeft in de voorbije jaren heel wat vernieling aangebracht in de palmstruiken. Ik had dus vooraf gevraagd om zoveel mogelijk zelf palmtakken mee te brengen om te wijden. Maar zoals verwacht waren er veel meer mensen opgedaagd die we alleen op Palmzondag zien en die hadden die boodschap dus niet gehoord. Teleurstelling dus in de Sint-Pieterskapel waar geen takjes waren, ook niet in de Heilig Kruiskerk, maar daar werd dan toch gedeeld door mensen die wel palmtakken hadden meegebracht. In de Heilige Familie was een mandje voorzien en konden de kerkgangers met een takje naar huis. Ik had wel bezinningskaartjes besteld met daarop de afbeelding van een palmtakje zodat de mensen toch met iets naar huis konden. We zullen toch eens moeten nadenken of we die buxus door een waardig alternatief kunnen vervangen.

In de Heilig Kruiskerk werd zoals voorheen de palmezel door jongeren in de openingsprocessie naar voren gedragen, wat een mooie traditie is geworden.

Woensdag in de Goede Week

De barmhartige Vader © Luc Blomme

In de Goede Week voorzien we ook altijd een verzoeningsviering met kans tot persoonlijke biecht. Die viering ging door in de kerk van O.-L.-Vrouw Onbevlekt, Lachenen en werd gezongen door het plaatselijk koor. De opkomst was zeker niet overrompelend, maar verschillende mensen namen toch dankbaar de kans om hun biecht te spreken. De dag ervoor was er ook een boeteviering geweest in de kerk van Koningshooikt.

Witte Donderdag

Witte Donderdag - Laatste Avondmaal © Jan Verheyen

Zoals gewoonlijk ging ik 's morgens naar de Chrismaviering in de kathedraal. Het was een grote viering waarin onze bisschop voorging in concelebratie met de vicarissen, dekens en een zestigtal priesters. Ook heel wat vormelingen waren vanuit heel het bisdom naar de kathedraal gekomen om te zien hoe onze bisschop de Heilige Oliën zegende, waaronder het Chrisma waarmee kinderen gedoopt worden, jongeren gezalfd met het vormsel en ook de handen gezalfd worden van een nieuwe priester.

Het achterste gedeelte van de Heilig Kruiskerk was na de verzoeningsviering door een groep medewerkers omgevormd tot de zaal van het Laatste Avondmaal. Omdat Christian, onze vaste organist, met vakantie was, had hij Pieter De Vos gevraagd om het orgel te bespelen. Danny leidde de samenzang. Na de stemmige viering gingen we in processie met de schaal met geconsacreerde hosties naar het voorste gedeelte van de kerk en plaatsten daar het Allerheiligste op het altaar. Praktisch alle aanwezigen sloten aan en bleven voor de wake met teksten uit de liederen van de lijdende dienaar uit de profeet Jesaja. Meer dan een uur bleven we met velen waken, voelden we ons een met Jezus in de tuin van Getsemane. Zo gingen we de avond in.

Goede Vrijdag

Kruiswegstatie in de Heilig Kruiskerk © Jan Verheyen

Op Goede Vrijdag werd in al onze kerken de kruisweg gebeden. We namen er onze tijd voor. Samen met Gert ging ik in de Heilig Kruiskerk van statie tot statie, enkele aanwezigen sloten daarbij aan. Indringende teksten werden door twee lectoren gelezen. Terwijl ik van statie tot statie ging, viel mij op hoe mooi en sterk de verschillende kruiswegstaties wel zijn afgebeeld die door de zusters Ursulinen waren geschonken aan de Heilig Kruiskerk. Ze zijn geschilderd door Mich. De Loore uit Gent in 1947.

In de avonddienst stonden we opnieuw stil bij het lijden van Christus en van zovelen in onze wereld. Het lijdensverhaal werd af en toen onderbroken om in stilte een symbool aan te brengen: de rechterstoel van Pilatus, zijn rode mantel, een paarse doek en doornenkroon, een schaal en een kruik water (Pilatus waste zijn handen in onschuld). Tijdens de grote voorbede werd ook stilgestaan bij het enorme lijden van de Oekraïense bevolking. De communiedienst besloot deze viering die buitengewoon goed werd bijgewoond door vele mensen. In stilte ging ieder naar huis.

Stille Zaterdag

Waken bij het kruis © Jan Verheyen

Op Stille Zaterdag hielden wij het ook stil. Van 14 tot 15.30 uur kon men een tijd verwijlen bij het kruis. Ondertussen was er biechtgelegenheid in de sacristie om de afstand te kunnen bewaren.

Vanaf 16.30 uur konden we in de Sint-Gummaruskerk alles in gereedheid brengen voor de Paaswake. Ik had gelukkig Gert als medewerker om mee de voorbereiding te doen.

Om 20 uur vertrok de processie uit de sacristie: enkele misdienaars, lectoren en gebedsleiders, pastoraal werkenden en ikzelf als voorganger. Waar we vorig jaar een Paaswake hielden met vijftien mensen, afgevaardigden van de parochies en de teamleden van de Pastorale Eenheid, konden we nu vieren met velen.

Achteraan in de kerk werd het nieuwe vuur ontstoken en gewijd, de paaskaars aan dat vuur aangestoken en in processie naar voren gedragen: 'Licht van Christus - Heer, wij danken U', zongen we driemaal. En dan begon de lezingendienst: het verhaal van de schepping, het verhaal van de uittocht uit Egypte en de tekst over het nieuwe hart en de nieuwe geest uit de profetie van Ezechiël. En dan mocht het over heel de stad te horen zijn dat we de verrijzenis van Jezus vieren: de acht luidklokken van de Grote Kerk beierden over de stad en ondertussen speelde Pieter feestelijk op het orgel. En dan zongen we met z'n allen het Eer aan God. Na een getuigenis van Paulus uit de Romeinenbrief lazen we het verhaal van het lege graf: de Heer is verrezen!

'Hij is niet hier, Hij is verrezen!' © Pia Schüttlohr, Image

Na de homilie werd het nieuwe doopwater gezegend en we konden het al onmiddellijk gebruiken voor de doop van Eline, een volwassene die zich daarop had voorbereid in het catechumenaat. Na de besprenkeling van alle aanwezigen met het nieuwe doopwater vervolgden we met de eucharistie.

Tot besluit werden de paaskaarsen van alle kerken ontstoken aan het licht van de Paaskaars van de Sint-Gummaruskerk en werden ze gezegend. Zo kon elke parochie op Paaszondag feestelijk vieren met het binnendragen van de nieuwe Paaskaars.

Ook kon van elke parochie iemand het nieuwgewijde doopwater mee naar de eigen parochie meenemen.

Dankzij Pieter en Danny konden we ervaren dat we – ondanks de vermoeidheid – het zingen nog niet verleerd hadden. Het was mooi en sfeervol!

Paaszondag

Paasbloemen in de tuin van de pastorie © Jan Verheyen

Op Paaszondag werd er feestelijk gevierd in alle parochies, behalve in Sint-Gummarus waar we de Paaswake hadden gehouden. Ik trok 's morgens naar Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, Lachenen, waar heel wat mensen zich verzameld hadden. De brandende paaskaars werd binnengedragen, het doopwater werd gewijd en we vierden vol blijdschap eucharistie, ondersteund door het Parochiekoor. En de KLJ nam op het eind van de viering de traditie weer op, een paasklok kwam van het doksaal de kerk in en bracht paaseitjes!

Om 11 uur ging ik voor in de Heilig Kruiskerk. Een volle kerk met blije mensen, de Koninklijke Zangvereniging De Netezonen waren ook opnieuw van de partij en dit voor de 48ste keer dat zij de Paasmis zingen. Normaal gesproken had het de 50ste keer moeten zijn, maar corona heeft er twee jaar op rij een stokje voor gestoken. Het was echt feestelijk.

Op het eind van de viering kwamen de kinderen vooraan zitten voor het slotlied en ... om te horen of de klokken zouden terugkomen uit Rome. En ja, ze waren er, ze beierden feestelijk en we gingen met al de kinderen paaseieren rapen in de tuin voor de kerk en de pastorie. Lachende gezichten van kinderen en volwassenen. De dag ervoor had Erik het gras nog afgereden, anders zouden er misschien wel wat eieren niet gevonden zijn.

Op Paasmaandag had ik nog twee vieringen: eerst in Koningshooikt en daarna in het Heilig Kruis. Het aantal aanwezigen zegt me dat ook deze tweede Paasdag belangrijk is voor heel wat mensen. En dan was ik echt toe aan rust, maar dat werd me niet erg gegund. Derde Paasdag weer de gewone orde van de dag: vergaderingen, afspraken, enz. Gelukkig heb ik toch tijdens de verschillende vieringen kunnen genieten van de inhoud, de sfeer en de dankbare mensen!

Graag wens ik iedereen nog een zalige Paastijd!
Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg
readmore

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg

icon-icon-information
Op vaste grond: Goede Week © Aagje Van Impe
readmore

Op vaste grond: Goede Week

icon-icon-artikel
pelgrimeren doorheen de goede week © https://www.gratispng.com/png-t1ewez/
readmore

Paastriduüm in woord, muziek en beeld

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook