Feest van Kruisverheffing | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Kruisbeeld 'Le Vieux Bon Dieu', Tancrémont (Pepinster) © Jan Verheyen

Feest van Kruisverheffing

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 10 september 2023 - 9:59
Afdrukken
14 september

Het kruisteken en het kruisbeeld hebben in ons leven als christen altijd een bijzondere plaats ingenomen. Het is niet meer weg te denken, overal is het aanwezig. Kom je in een kerk, dan zie je zeker het kruisbeeld dicht bij het altaar in de vieringruimte. Zeker in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, kan je niet naast dat grote eiken kruisbeeld, gebeeldhouwd naar het grote kruis aan de vroegere ingang van het Kartuizersklooster. Dat is het voordeel van die sobere kerk, dat de aandacht gaat naar datgene waarnaar onze kerk genoemd is, het heilig kruis. Nu donderdag 14 september 2023 vieren wij het feest van Kruisverheffing, maar we willen het zoals gewoonlijk hernemen volgende zondag, op 17 september 2023.

Toen ik enkele jaren geleden met een collega-pastoor een uitstap maakte naar Marche-les-Dames en Lavaux-Sainte-Anne, om daar enkele kloosters te gaan bezoeken, had ik een wondere ontmoeting met een jonge zuster uit Bastogne die een prachtig getuigenis gaf van haar bezieling, van haar geloof en van haar liefde voor Christus. Naar het einde toe van ons gesprek gaf ze ons beiden een klein kruisje. Ik dacht eerst bij mezelf: 'Nog een kruisje, ik heb er eigenlijk al zoveel ...'. Maar dan voegde die jonge zuster eraan toe dat we dat kruisje niet voor onszelf mochten houden, maar het moesten doorgeven als getuigenis en als uitnodiging ... Het heeft een hele tijd in mijn auto gehangen tot ik iemand zou tegenkomen die dat kruisje nodig zou kunnen hebben ... Ik ben die uiteindelijk ook tegengekomen.

Kruisbeeld 'Le Vieux Bon Dieu', Tancrémont (Pepinster) © Jan Verheyen

Wie op bedevaart gaat naar Banneux, stopt op de terugweg meestal bij de kapel van Tancrémont, niet alleen voor de vlaaien van de bakker aan de overkant van de weg, maar ook om dat eeuwenoude kruis te zien dat zich daar in de kapel bevindt. Heel wat mensen lopen ineens bij de bakker binnen. Ik ga liever eerst naar de kapel. We kunnen daar zien dat een kruis, maar vooral de Gekruisigde, ook mooi kan zijn. Jezus is de Gekruisigde en de Verrezen Heer. Zijn kruis mag voor ons dan ook een overwinningsteken en een levensboom zijn. In Tancrémont noemt men dat het kruis van 'de oude goede God'.

Geen enkel symbool, geen enkel teken is bij gelovigen zo innig met ons leven verweven als het teken van het kruis. Het was één van de eerste tekenen die over ons gemaakt werden toen we gedoopt werden en het is gewoonlijk het laatste teken dat over een afgestorven gelovige gemaakt wordt. Vroeger was het een teken van schande en dood, maar door het sterven van Christus aan een kruis is het teken van hoop en leven geworden, teken ook van goddelijke liefde.

Het feest van Kruisverheffing vraagt onze bijzondere aandacht voor het kruis in ons leven als christen mens. Maar tegelijk spreekt het van Gods bevrijdende en levengevende kracht. Daarom ook heet dit feest Kruisverheffing, en niet zomaar Kruisfeest. Het gaat hier immers niet zozeer om dat kruishout, maar om Degene die aan dat kruis gehangen werd, die zijn leven gaf uit liefde voor de mensen en die om die liefdesdaad door God verheerlijkt werd.

In de lezingen die op Kruisverheffing zullen lezen, komt die verheffing duidelijk ter sprake:

  • bij Paulus die aan de christenen van Filippi schrijft dat Jezus door God hoog verheven werd;
  • en in het evangelie verwijst Jezus naar het gebeuren in de woestijn waar Mozes door het opheffen van een bronzen slang redding brengt bij zijn teleurgesteld volk;
  • en tegelijk verwijst Jezus naar zichzelf, naar zijn eigen kruisdood, opdat mensen gered zouden worden.

Het evangelie van dit feest is een kort stukje uit een lang gesprek dat Jezus had met Nikodemus. Die Farizeeër komt in de nacht naar Jezus toe met een aantal belangrijke vragen. Die man wil wel geloven, maar hij heeft het er niet gemakkelijk mee. En Jezus spreekt hem van 'opnieuw geboren worden' en 'de waarheid doen'. Nikodemus begrijpt het allemaal niet zo goed, zijn geloof staat nog op een laag pitje. Hij wikt en weegt en zoekt argumenten. Het is een geloven met zijn verstand, terwijl Jezus hem uitnodigt te geloven met zijn hart.

O Crux ave, spes unica - Gegroet o Kruis, onze enige hoop, Heilig Kruiskerk, Lier © Jan Verheyen

Iemand die rationeel denkt, kan niet geloven dat een kruis redding kan brengen, zoals het ook voor de Joden in de woestijn niet gemakkelijk was om te geloven dat het opkijken naar een bronzen slang redding kon brengen. Maar diegenen die zich overgaven aan dat teken werden gered.

Ook voor ons is het niet altijd gemakkelijk te geloven in het teken van een kruis. Je moet er willen voor openstaan. Toen ik bij een vrouw op rouwbezoek was omdat haar echtgenoot overleden was, vertelde die vrouw mij dat haar man bij zijn laatste verjaardag als verjaardagsgeschenk een kruis gevraagd had. Ze had het daar wat moeilijk mee. Ze heeft hem een kruis gekocht, maar ook nog een Kindje Jezus van Praag, want zo'n kruis alleen ... En toch denk ik dat de overledene, een gelovig man, vooral naar dat kruis heeft gekeken en niet zozeer naar dat schoon Kindje Jezus van Praag, en dat hij in dat kruis veel steun heeft gevonden. Opzien naar de Gekruisigde Jezus is zich telkens opnieuw willen bekeren, zich opgeroepen weten om zich over te geven aan die Jezus, ook en vooral misschien in momenten van lijden, van ziekte en pijn.

Wat doet ons dat kruis? Wat denken wij, wat bedoelen wij als wij een kruisteken maken? We maken zo dikwijls een kruisteken, vaak onwetend. Je ziet het soms een wielrenner doen: is het bedoeld als een magisch gebaar of is het gewoon maar een reflex? Maar als we heel bewust dit teken stellen en daarbij de woorden spreken, dan stellen we ons leven, ons hele bestaan en ons hele mens-zijn op een andere golflengte, namelijk op die van God. Dan vertrouwen we ons toe aan Gods belofte, en worden we zelf drager van die belofte: dat we zo herboren willen worden tot nieuwe mensen, die de waarheid willen doen.

Hoewel dit kruis teken is van een mens die gestorven is, weten we sinds Jezus dat de dood niet het laatste woord heeft bij onze God, maar wel de liefde. Mag dit feest van Kruisverheffing ook ons uitnodigen tot liefde; dat ook bij ons de liefde tot God en onze medemens het laatste woord mag hebben.

Jullie zijn welkom in de viering van Kruisverheffing nu donderdag 14 september om 19 uur in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers. Maar ook welkom zondag 17 september om 11 uur in een feestelijke gezongen viering. We brengen zo eer aan de Gekruisigde!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel
Kruisverheffing

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook