Het sacrament van de verzoening vieren, hoe doe je dat? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Vrijspraak

Het sacrament van de verzoening vieren, hoe doe je dat?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 31 maart 2025 - 13:04
Afdrukken

Pasen nadert stilaan. Volgende week is het Palmzondag, het begin van de Goede Week. Dat is die bijzondere week waarin we gedenken hoe Jezus zijn laatste maaltijd houdt met zijn leerlingen, hoe Hij diezelfde avond nog gevangengenomen wordt en de dag erna veroordeeld wordt om gekruisigd te worden. Maar we hebben ook weet van zijn verrijzenis. Bijzondere dagen waar we de komende weken intens zullen op ingaan.
Bijzonder dit jaar is dat we dit alles gedenken en vieren in een Jubeljaar met als thema ‘Pelgrims van hoop’. Een Jubeljaar is van oudsher een jaar waarin herstel en verzoening centraal staan. Het is dan ook een uitgelezen kans om het sacrament van boete en verzoening te (her)ontdekken. In ‘Spes non confundit’ (vertaald: ‘De hoop wordt niet teleurgesteld’), de bul waarin het Jubeljaar officieel werd aangekondigd, nodigt paus Franciscus ons uit om aandacht te hebben voor het sacrament van de verzoening.

De barmhartige Vader, Luc Blomme

‘Het sacrament van de verzoening is niet alleen een prachtige spirituele kans, maar ook een beslissende, essentiële en onmisbare stap op onze geloofsweg. Daarin staan we de Heer toe onze zonden uit te wissen, ons hart te genezen, ons op te richten, ons te omhelzen en ons zijn tedere en barmhartige gelaat te tonen. Er is inderdaad geen betere manier om God te leren kennen dan ons door Hem te laten verzoenen (vgl. 2 Kor 5, 20) en zijn vergeving te ervaren. Laten we daarom de biecht niet verwaarlozen, maar de schoonheid van dit sacrament van genezing en vreugde herontdekken, de schoonheid van Gods vergeving van onze zonden!’ (Spes non confundit 23). Paus Franciscus spreekt immers over een sacrament van vreugde!

1. Wat eraan voorafgaat

Een waarachtige viering van het sacrament van de verzoening veronderstelt dat je erkent dat je tekort bent geschoten in de liefde tot God en tot je medemens, dat je daar spijt van hebt en dat in je hart het verlangen leeft naar een nieuw begin. Je kan de wil tot bekering laten groeien in je hart door tijd te nemen voor gebed. Het vooraf overwegen van een Schrifttekst kan helpen om te luisteren naar de innerlijke stem van je geweten en om van daaruit God reeds te bidden om vergeving. Als zo bij jezelf het voornemen groeit om tot God terug te keren, is zijn Geest al aan het werk.

2. Begroeting door de priester

De viering begint met het kruisteken, dat de priester en jij samen maken. Vervolgens nodigt de priester je met enkele eenvoudige woorden uit om je open te stellen voor Gods barmhartigheid en je tekorten en zonden in Gods handen te leggen.
 

Sacrament van de verzoening op de Wereldjongerendagen

3. Gods Woord beluisteren

Vervolgens zal de priester je uitnodigen om samen een stukje uit de Schrift te lezen. Je kunt eventueel zelf de passage voorstellen die je hebt gelezen als voorbereiding van het biechtgesprek. De Schriftlezing is niet alleen een goed vertrekpunt voor het persoonlijke gewetensonderzoek vooraf, ze vertolkt in de viering ook de oproep tot bekering en richt de aandacht op Gods liefde en barmhartigheid. Wat in het sacrament van de verzoening eerst komt, is niet de belijdenis van de zonden, maar de verkondiging van Gods geduld met de mens.

4. Je zonden belijden

Na de lezing van Gods Woord, dat spreekt over Gods trouwe liefde, volgt de zondebelijdenis. Zonde heeft altijd te maken met onze relatie tot God: zonde is wat het liefdesverbond tussen God en de mensen kwetst. We kunnen tegenover God erkennen waar we zijn tekortgeschoten in liefde, omdat we juist ook mogen vertrouwen op zijn vergeving en bereidheid tot verzoening. Je kan eerst de algemene schuldbelijdenis uitspreken (‘Ik belijd voor de almachtige God...’) en daarna aan de priester je concrete zonden belijden. Probeer dat te doen zonder veel omhaal van woorden, maar eenvoudig en oprecht.

De priester zal, in antwoord op wat hij beluisterde, je aansporen tot het vertrouwen dat je door de kracht van Christus’ verrijzenis van Godswege werkelijk opnieuw mag beginnen. Daarnaast zal hij je een boetewerk voorstellen, een opdracht die je wil helpen om de bekering en het verlangen naar een nieuwe start concreet te maken. Dit boetewerk kan bestaan uit gebed, maar ook uit een daad van verzoening, dienstbaarheid en barmhartigheid. Vervolgens vraagt de priester je om door een gebed uitdrukking te geven aan je berouw en je verlangen naar een nieuw begin. Dit kan de traditionele akte van berouw zijn of een ander gebed.

5. Vrijspraak krijgen

Nu volgt het kernmoment van de viering: in naam van Christus en de Kerk spreekt de priester Gods vergiffenis over je uit. Hij strekt daarbij zijn handen over je hoofd – een gebaar van zegen – en maakt op het einde van het gebed een kruisteken. Je kunt samen met hem het kruisteken maken en het absolutiegebed beamen.
 

Vrijspraak

6. Dankzeggen en Gods barmhartigheid belijden

De viering van de verzoening is begonnen met gebed, ze eindigt er ook mee. Nadat de biechtvader je de verzoening met God heeft aangezegd, word je op weg gezonden met een bemoedigend woord: ‘De Heer heeft uw zonden vergeven. Ga in vrede’. Verzoening en vrede: dat is de uiteindelijke bedoeling van de biecht.

Het is goed om na het biechtgesprek nog even in de kerk met een dankbaar hart terug te blikken op je ontmoeting met de Heer. Het vraagt soms tijd om de vreugde van Gods vergeving volledig te laten doordringen... Een lofpsalm (bijvoorbeeld psalm 100, 146 of 136) kan je helpen om woorden te vinden. Je kunt eventueel ook nog een gebaar stellen, door naar de doopvont te gaan en een kruisteken te maken met het doopwater: het sacrament van de verzoening is een vernieuwing van je doopsel. Gods vergeving heeft je hart opnieuw zuiver gewassen en nieuwe toekomst voor je geopend. Je kunt weer voluit leven van de vreugde van het Evangelie.

We bieden in onze Pastorale Eenheid twee mogelijkheden aan om in de Goede Week het Sacrament van de Verzoening te ontvangen:

  • Woensdag 16 april om 19 uur in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt (Lachenen): Verzoeningsviering met kans tot persoonlijke biecht.
  • Zaterdag 19 april (Stille Zaterdag) van 14 tot 15 uur: Biechtgelegenheid en stil gebed.

Jan Verheyen, pastoor
(Bron: Spes non confundit, bul van paus Franciscus)
 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook