3. Gods Woord beluisteren
Vervolgens zal de priester je uitnodigen om samen een stukje uit de Schrift te lezen. Je kunt eventueel zelf de passage voorstellen die je hebt gelezen als voorbereiding van het biechtgesprek. De Schriftlezing is niet alleen een goed vertrekpunt voor het persoonlijke gewetensonderzoek vooraf, ze vertolkt in de viering ook de oproep tot bekering en richt de aandacht op Gods liefde en barmhartigheid. Wat in het sacrament van de verzoening eerst komt, is niet de belijdenis van de zonden, maar de verkondiging van Gods geduld met de mens.
4. Je zonden belijden
Na de lezing van Gods Woord, dat spreekt over Gods trouwe liefde, volgt de zondebelijdenis. Zonde heeft altijd te maken met onze relatie tot God: zonde is wat het liefdesverbond tussen God en de mensen kwetst. We kunnen tegenover God erkennen waar we zijn tekortgeschoten in liefde, omdat we juist ook mogen vertrouwen op zijn vergeving en bereidheid tot verzoening. Je kan eerst de algemene schuldbelijdenis uitspreken (‘Ik belijd voor de almachtige God...’) en daarna aan de priester je concrete zonden belijden. Probeer dat te doen zonder veel omhaal van woorden, maar eenvoudig en oprecht.
De priester zal, in antwoord op wat hij beluisterde, je aansporen tot het vertrouwen dat je door de kracht van Christus’ verrijzenis van Godswege werkelijk opnieuw mag beginnen. Daarnaast zal hij je een boetewerk voorstellen, een opdracht die je wil helpen om de bekering en het verlangen naar een nieuwe start concreet te maken. Dit boetewerk kan bestaan uit gebed, maar ook uit een daad van verzoening, dienstbaarheid en barmhartigheid. Vervolgens vraagt de priester je om door een gebed uitdrukking te geven aan je berouw en je verlangen naar een nieuw begin. Dit kan de traditionele akte van berouw zijn of een ander gebed.
5. Vrijspraak krijgen
Nu volgt het kernmoment van de viering: in naam van Christus en de Kerk spreekt de priester Gods vergiffenis over je uit. Hij strekt daarbij zijn handen over je hoofd – een gebaar van zegen – en maakt op het einde van het gebed een kruisteken. Je kunt samen met hem het kruisteken maken en het absolutiegebed beamen.