Hoe beleven wij de Veertigdagentijd? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Vasten

Hoe beleven wij de Veertigdagentijd?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2022 - 18:06
Afdrukken

We hebben het grootste deel van de Veertigdagentijd achter de rug. Nu zondag is het reeds de vijfde zondag en volgende week begint met Palmzondag de Goede Week in aanloop op Pasen. Deze Veertigdagentijd begint met Aswoensdag en eindigt met Witte Donderdag, dus drie dagen voor de eerste vastenzondag en drie dagen voor Pasen. En echte, 'verplichte' vastendagen zijn er tegenwoordig slechts twee meer: Aswoensdag en Goede Vrijdag. Is dat eigenlijk nog ernstig? Noemen wij dit nog vasten?

Een naamverandering geeft ook een andere inhoud
Nu, de Kerk heeft deze praktijk niet zomaar ingevoerd. Vastenpraktijken, zoals we die als kind nog kenden, zoals snoep werd bewaard tot na Pasen, waren eigenlijk formalistisch en leeg geworden. Er waren ook zoveel uitzonderingen, die bijvoorbeeld met het soort werk, gezondheidsproblemen of leeftijd te maken hadden. Vandaar de naamsverandering naar 'Veertigdagentijd'. Er kwamen ook allerlei initiatieven om deze tijd zinvoller, eerlijker en oprechter te beleven. 'Broederlijk Delen' bijvoorbeeld probeert ons als gelovigen gevoeliger te maken voor de noden rondom ons. Van wat we vastend sparen door een soberder leven, door ons iets te ontzeggen, delen overal noodlijdenden aan onze welvaart mee.

Mensen worden zich ook bewuster van hun verantwoordelijkheid daarin. Ook de tijdsgeest en onze kijk op de wereld door de media confronteren ons met grote nood. Denken we alleen al maar aan de vluchtelingenstroom die vanuit Oekraïne tot in onze dorpen en steden is aangekomen. Ze vieren nu ook mee in onze zondagsliturgie, want velen van hen zijn pratikerende christenen. Er hoewel men stilaan weer begint te hamsteren omdat men vreest voor een oorlog, brengen mensen toch ook voedsel mee naar de kerk om ze te schenken aan de Voedselbank, de sociale kruidenier 't Hofke. Maar ook aan de deur van de pastorie komen wekelijks mensen aanbellen, mensen die bij het OCMW niet terecht kunnen en dus ook niet bij de Voedselbank.

Veertigdagentijd

De drievoudige oproep: bidden, vasten en aalmoezen geven
Vergeten we toch ook niet de drievoudige oproep die we met Aswoensdag meekregen als een programma voor de Veertigdagentijd: bidden, vasten en aalmoezen geven. Vasten wordt aangeraden om gewetensvoller en bewustes te leven en te breken met levensgewoonten die beletten echt vrij voor God te kiezen. Aalmoezen geven wordt gevraagd om meer ter beschikking te staan van anderen en hen te ontmoeten in echt broederlijk delen. Bidden wordt gevraagd om meer open te staan voor God, Hem meer aan het woord te laten. Dit alles is een uiting van bekering en innerlijke vernieuwing. Zo stemmen we ons meer af op de gezindheid van Jezus, zitten we meer op de golflengte van Christus.

Bijzondere aandacht voor het bidden
Veel mensen zijn tegenwoordig niet meer zo enthousiast over bidden. We waren gewend tot God te bidden, want Hij kon dingen doen waartoe wij niet in staat waren: 'Heer, doe iets voor mij!'. De veranderde Godsbeleving acht de mens zelf in staat om te doen wat hij vroeger naar God toeschoof. En het is goed dat de mens God niet langer voor zijn kar spant, dat hij Gods belangstelling niet wil winnen voor zijn eigen menselijke zaak. De mens leert beseffen dat zijn leven, met al zijn mogelijkheden, een gave is, hem toevertrouwd door God. De mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid gekregen. Eens we tot dat besef komen, ligt de weg open voor verwondering, voor dankbaarheid en voor het echte bidden.

Sjalom

We hebben de voorbije zondagen dikwijls gebeden om sjalom, vrede. In de zondagskerk beginnen we er de zondagsmis mee, nog voor we een kruisteken maken, rechtstaand gericht naar de gekruisigde Jezus. Dit in de hoop dat God de harten van de machthebbers zou kunnen vermurwen tot het zwijgen van de wapens. Want er zijn situaties waaraan we zelf weinig kunnen veranderen en we ons machteloos voelen. Maar ook dan is bidden niet zinloos! Zoals verwondering leidt tot dankbaarheid en dankgebed, zo leiden verbijstering en machteloosheid tot een niet aflatend smeekgebed. En we zullen niet rusten voor er een oplossing is. Bidden is een niet-aflatend proces, het gaat om een grondhouding waaraan voortdurend gewerkt moet worden. Daarom ook de 'Aanbidding bij het Allerheiligste' elke zondagnamiddag in de Veertigdagentijd, telkens in een andere kerk van onze Pastorale Eenheid. Ik denk hier aan het woord van Jezus tot zijn in slaap gevallen leerlingen in de Hof van Olijven: 'Kunt ge niet één uur met Mij waken?'

De liturgische teksten en de lezingen
Om onze geloofsgang naar Pasen inhoudelijk goed in te vullen, biedt de Kerk ons liturgische teksten en een ruim aanbod aan Schriftlezingen aan. Het zou ons nu te ver leiden om daar uitgebreid op in te gaan, maar we kunnen alleszins al meegeven dat sinds het Tweede Vaticaans Concilie de zondagslezingen uitgebreid werden tot een cyclus van drie jaren waarin vooral de synoptische evangeliën van Matteüs, Marcus en Lucas aan bod komen in respectievelijk een A-, B- en C-cyclus.

Vasten

Elke cyclus heeft zijn eigen accenten, vooral dan op de derde, vierde en vijfde zondag van de Veertigdagentijd. De eerste twee zondagen hebben de teksten van Jezus' bekoring en van zijn verheerlijking op de berg behouden zoals vóór het Concilie. Voor de andere zondagen ligt het anders. Als het ene jaar de nadruk ligt op de grote catechese in verband met water, licht en leven (A-jaar), dan gaan de andere jaren over de verbondenheid met God: het verbond (B-jaar) en de opgang naar Pasen als een geloofsweg, een weg van omkeer en bekering (C-jaar). Dit jaar bevinden we ons in het C-jaar met typische bekeringsverhalen: geduld met de onvruchtbare vijgenboom, de barmhartige Vader met zijn twee zonen en nu zondag het verhaal van de overspelige vrouw.

De Veertigdagentijd is ieder jaar een nieuwe kans om ons leven weer af te stemmen op wat God van ons wil, om ons af te vragen of we nog geïnteresseerd zijn in zijn belangen, een kans ook om Gods plannen met de mensen opnieuw te vernemen en er ons intenser op toe te leggen. Ik wens ieder van ons een goede voorbereiding op Pasen!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg
readmore

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg

icon-icon-information
Op vaste grond: Goede Week © Aagje Van Impe
readmore

Op vaste grond: Goede Week

icon-icon-artikel
pelgrimeren doorheen de goede week © https://www.gratispng.com/png-t1ewez/
readmore

Paastriduüm in woord, muziek en beeld

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook