Hosanna! ... Kruisig Hem! ... | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Palmzondag - Mislukking inbegepen © Peter Friebe - Image

Hosanna! ... Kruisig Hem! ...

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 27 maart 2023 - 16:13
Afdrukken

Jezus heeft door zijn optreden heel wat verwachtingen gewekt, maar tegelijkertijd groeit ook de tegenstand. Namens wie handelt Hij eigenlijk, vragen Schriftgeleerden en Farizeeën zich af. En als Jezus dan Jeruzalem binnentrekt is er, naast gejuich, ook de nodige afkeer. Het net van de tegenstanders sluit zich meer en meer rondom Hem.

Jezus' intocht in Jeruzalem, Duccio, ca. 1300 © Image

Het komend weekend, met de viering van Palm- en Passiezondag, begint de Goede Week en eigenlijk zou er nu vreugde moeten zijn in ons hart. Niet dat we tegen alle normale menselijke gevoelens in het lijden zouden moeten koesteren. Want de Goede Week confronteert ons met het lijden en de dood van Jezus. Neen, we zouden innerlijk blij moeten zijn, omdat we in deze dagen dankzij de liturgische vieringen meer nog dan anders ons verbonden mogen weten met de Heer Jezus. Ja, we mogen dichter dan anders bij Jezus staan op de topmomenten van zijn leven: wanneer Hij de uiterste consequenties draagt van zijn levenskeuze voor God en voor de mensen. En wanneer zijn gegevenheid onherroepelijk voert naar zijn lijden en dood. Zoals het bij Bach klinkt: 'aus Liebe will mein Heiland sterben'.

Het is weliswaar een getemperde vreugde, je kan moeilijk juichen om het sterven van een mens. Maar wij weten: langs zijn lijdensweg en zijn kruisweg gaat de Heer naar het leven. Of zoals wij het ook zeggen: 'door zijn lijden en kruis worden wij gebracht tot de glorie van zijn verrijzenis'. Ten andere, in het Johannesevangelie – waarvan we het lijdensverhaal altijd met Goede Vrijdag lezen – ligt de nadruk niet zozeer op Jezus' lijden als mens, maar eerder op zijn goddelijkheid die onaangetast blijft: Hij is Gods gezant die de Blijde Boodschap naar de mensheid brengt. Zijn lijden en kruisdood zijn een passage op zijn terugtocht naar de Vader. Hij kent geen conflicten bij Johannes: geen bloed en tranen in de hof van Olijven, geen luide kreten als Hij sterft, alleen, om het op zijn Bachs te zeggen: 'Es ist vollbracht'. De aria die daarop aansluit in de Johannespassie van Bach is een van de hoogtepunten in deze passie: inhakend op de laatste woorden van Christus begint de aria met 'Es ist vollbracht' op dezelfde melodie, begeleid door de viola da gamba, prachtig met haar ietwat nasale, introverte klank. Opmerkelijk is vooral het heftige strijdvaardige middendeel: 'Der Held aus Juda siegt mit Macht'. Christus triomfeert als koning, als heerser. Lijden en overwinning verzoenen zich met elkaar. Muzikaal verzoent ook Bach op onnavolgbare wijze drama, reflectie, theologische duiding en emotionele betrokkenheid.

Palmzondag is de openingsscène van de grote finale uit dat groot dramatisch gebeuren. En de eerste stap die ook wij zullen zetten, is ineens een reuzengrote stap: van de volle euforie van Gods droom 'Hosanna in den hoge' naar de harde realiteit van de menselijke afwijzing 'Kruisig Hem'. Had het dan echt niet anders gekund met Jezus van Nazareth? Had die kruisweg en die Goede Week niet kunnen vermeden worden? Had de Blijde Boodschap niet definitief kunnen doorbreken met de thuiskomst van Jezus de Mensenzoon in zijn stad Jeruzalem, verwelkomd en erkend door Gods volk? Ze hadden het toch zo mooi geroepen: 'gezegend die komt in de naam van de Heer, hosanna in den hoge!' Zo toch moet Gods droom geweest zijn. God kan toch geen kruis gewild hebben voor zijn veelgeliefde Zoon?

Palmzondag - Mislukking inbegepen © Peter Friebe - Image

Maar uit ervaring weten we dat mensen daar anders over kunnen beschikken en dat ze er in die dagen ook anders over beschikt hebben. En toch is het hun niet gelukt een einde te maken aan Gods droom. Daarvoor heeft de Heer Jezus gezorgd in de dagen na palmzondag. Palmzondag nodigt ons uit ons bewust te worden van onze vlugge veranderlijkheid, ons draaien met de wind: heden hosanna, morgen aan het kruis. Tegelijk en veel meer is palmzondag de voorbode van een nieuwe morgen, die van de derde dag: dat Hij verrezen is uit de doden. Vandaag mogen we als het ware al zachtjes een Paaslied inoefenen, zodat het kan blijven doorklinken op de achtergrond van wat er te gebeuren staat, om dan in de Paasnacht uit te monden in een feestelijk 'alleluia'. En om uiteindelijk en definitief – zoals Johannes het beschrijft in zijn Apocalyps – te worden samen gezongen door allen die staan rondom de troon en rondom het Lam, ook met groene palmtakken in de hand. 'Heil aan onze God en aan het Lam. Gezegend die komt in de naam van de Heer. Hosanna in den hoge!'

U bent dan ook van harte uitgenodigd om zo mogelijk alle stappen mee te zetten in de komende week naar Pasen toe! Op de volgende bladzijden lees je het hele programma van de Goede Week, dat je ten andere ook bezorgd werd vorig weekend in de kerk. En voor mij wordt het in de komende week – als er een moment vrij is – luisteren naar de Johannespassie van J.S. Bach.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook