Jezus houdt ons een spiegel voor | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
De Herder met zijn schapen

Jezus houdt ons een spiegel voor

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 18 november 2023 - 10:14
Afdrukken
Feest van Christus Koning

We besluiten het kerkelijk jaar met een hoogfeest: Christus Koning, dat in 1925 door paus Pius XI werd ingevoerd. Jezus vertelt ons in het evangelie over de 'Mensenzoon', gezeten op zijn troon, die een oordeel uitspreekt, waarbij Hij zoals een herder een scheiding aanbrengt tussen schapen en bokken. De centrale uitspraak in het eindgericht is: 'Al wat gij gedaan hebt voor een van de geringsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan'.

Zoals in zovele gelijkenissen die Jezus vertelt, houdt Hij de mensen ook hier een spiegel voor. Als je in de spiegel kijkt dan zie je jezelf. Je kamt je haar omdat het overhoop ligt, of je denkt: ik moet dringend naar de kapper. Of je ziet een vermoeid iemand in die spiegel, een triest iemand. Je zou je liever anders zien.

Zo gaat het ook met de spiegel die Jezus ons voorhoudt. Hij oordeelt en veroordeelt niet, maar Hij houdt een spiegel voor. We mogen zelf bekijken of we ons herkennen in wat we zien. Misschien komen we dan tot de ontdekking dat we dringend iets aan onszelf moeten doen. Maar voor we wat beter in de spiegel van de gelijkenis kijken, even wat misverstanden opruimen.

De Herder met zijn schapen

Een misverstand is dat deze gelijkenis of dit beeld van het laatste oordeel een beschrijving is. Neen, ze is een spiegel en juist bedoeld om tot verandering aan te zetten. Een ander misverstand kleeft aan het beeld dat schapen en bokken kunnen oproepen. Schapen staan voor volgzame dieren. Ze gaan elke confrontatie uit de weg. Bokken zijn koppig en weerbarstig. Zij zoeken de confrontatie. Je zou dus kunnen denken: volgzame, gehoorzame mensen worden door Jezus geprezen. Die zitten goed. Eigenzinnige mensen ontvangen een waarschuwing. Als ze zo doorgaan, zal het niet goed met hen aflopen. Eens zullen de schapen van de bokken gescheiden worden. Maar dat is helemaal niet waar het in de gelijkenis om gaat. Volgzaamheid is niet altijd goed. En koppigheid is niet altijd fout. Trouwens, schapen zijn helemaal niet zo volgzaam. Ze volgen niet zomaar iedereen. Ze herkennen de herder uit de duizend en alleen hem volgen ze. In een schaap zit, als het goed is, ook de nodige koppigheid.

We hebben zo enkele misverstanden opgeruimd, de waas op de spiegel verwijderd. We kijken nu opnieuw in de spiegel die Jezus ons voorhoudt. Herkennen we er ons in? De bokken zijn zij die alleen aan zichzelf gedacht hebben. Bij het zien van de nood van hun medemens hebben ze niets gedaan. De schapen zijn zij die níet alleen aan zichzelf denken. Zij hebben oog voor anderen. Ze hebben een hongerige te eten gegeven, een naakte gekleed, contact gezocht met een geïsoleerde mens. Kortom, ze hebben barmhartigheid betoond. Barmhartigheid is een typisch christelijk woord dat meevoelen, zorg, hartelijkheid betekent. Barmhartigheid betekent dat je je bewust bent van de kwetsbaarheid van mensen en dat je je daardoor laat raken. Je stelt jezelf kwetsbaar en open op.

In de gelijkenis van het Laatste Oordeel laat Jezus ons zien dat alles uiteindelijk draait om barmhartigheid. God beoordeelt ons niet op onze fouten en tekorten. Hij weet als geen ander hoe kwetsbaar we zijn op dat punt. Hij heeft ons tenslotte zelf in het leven geroepen. We hoeven dus niet volmaakt te zijn. Dat wordt van niemand gevraagd. Maar van een christen wordt wel gevraagd dat hij barmhartig is. Als je barmhartig bent, heb je deel aan het koninkrijk van God, hoor ik Jezus zeggen. Het is een bemoediging voor allen die geloven dat we een God hebben die barmhartig is en barmhartig oordeelt.

Wij, mensen, hebben het leven van God ontvangen om ervan te genieten als een uniek geschenk. Maar als we alleen maar willen genieten, zitten we fout. Dan worden we oppervlakkig, hard en onbarmhartig. God verwacht ook dat we het goede doen. Er is, vermoed ik, geen enkel evangeliefragment dat ons meer op onze verantwoordelijkheid plaatst dan dit van het 'Laatste Oordeel'. Het neemt het gewone van elke dag ernstig. Dáár en nergens anders beleven wij ons christen-zijn.

De Mensenzoon stelt geen bovenmenselijke eisen, icoon, 11de eeuw © Image

Wie gelooft in de God van Jezus Christus, wie zijn leven wil richten naar het evangelie, kiest voor de liefde, de zorg en de barmhartigheid die Jezus voorleefde. Als Jezus ons op het hoogfeest van Christus Koning een spiegel voorhoudt, is dat niet bedoeld om ons angst aan te jagen, maar om ons op te roepen het goede te doen aan mensen. Het oordeel over de beide groepen, de schapen en de bokken, heeft alles te maken met wat we zelf in het leven gedaan hebben. Wie naar anderen omkeek, wordt genodigd in Gods eeuwige nabijheid. Wie anderen in de steek liet, ervaart eeuwige verlatenheid. Het oordeel is niet willekeurig, maar een afspiegeling van je eigen handelen ten opzichte van je medemens.

We hoeven niet alles en we kunnen niet alles. We moeten niet de hele wereld op onze schouders nemen, maar toch wel minstens de enkeling die op onze weg komt. Misschien is er iemand heel dicht in je buurt die snakt naar een klein gebaar. Voor Jezus hebben die schijnbaar kleine dingen eeuwigheidswaarde. Of zoals God het zegt: 'Zoals een herder zich bekommert om zijn kudde, zo zal Ik mij om mijn schapen bekommeren en Ik zal ze redden uit alle plaatsen waarover ze verspreid zijn' (Ezechiël 34, 12).

Het hoogfeest van Christus Koning is ook het hoogfeest voor de Chiro. Ik ben dan ook heel blij dat onze Chirogroepen dit nog altijd in ere willen houden. Jullie zijn dan ook heel welkom om met onze Chirogroepen mee te vieren op zondag 26 november:

  • Om 11 uur gebedsviering in de kerk van Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt, voor de Chiro van Koningshooikt.
  • Om 11 uur eucharistieviering in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, voor de Chirogroepen van Sint-Gummarus en Heilig Hart.
  • Om 16 uur bezinningsmoment in de lokalen van Chiro Lips, Pannenhuisstraat.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel
Christus Koning

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook