Anders denken
Over heel de lijn leert Marcus ons 'anders' denken, verwonderd: God is groter dan onze verbeelding, en intiemer nabij dan we het zelf vermoeden. Het verhaal met de varkens die zich in het meer storten en verdrinken is pure sensatie, en Jezus doet er zo goed als niets: 'Hij liet het hen toe', dat ze konden wegrennen zoals ze vroegen (Mc. 5, 1-20)! Onmiddellijk daarop gebeurt, op schier onmerkbare manier, de genezing van de vrouw die aan bloedvloeiingen leed, gevolgd door de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Dit is nu absoluut zonder de minste sensatie! Het laatste gebaar klinkt banaal, maar is het teken dat het grote Leven zegeviert: 'Geef haar te eten!' Zo is de verschijning van God in Jezus, zegt Marcus: veel meer en geheel anders dan je aanvankelijk kon denken.
We hebben te maken met een gerijpte vechter, in de school van de groten - Petrus en Paulus, zelf met eerbied zo goed als integraal overgenomen door Matteüs en Lucas, en, zelfs door de vierde evangelist op de voet gevolgd voor wezenlijke grote eenheden binnen zijn verhaal. Albrecht Dürer deed ooit een karakterstudie met vier evangelische figuren Johannes, Petrus, Marcus en Paulus volgens de, toen populaire, leer van de vier lichaamsvochten in het menselijke lichaam en de vier leeftijden binnen een mensenleven. Een van de vier was Marcus. Die schilderde hij als Cholericus. In de latere karakterologie kenmerkte men de cholericus als 'primair', 'actief', en 'emotief'. Dat past inderdaad prima voor Marcus, maar dan wel als een gerijpte cholericus, minder primair dan aanvankelijk, in zijn jonge jaren (zie bijvoorbeeld Handelingen 13, 13, waar Johannes Marcus afhaakt en naar Jeruzalem terugkeert).
Laten we dit jaar opnieuw eens de tijd nemen om in kleine groepjes - twee of drie is al een 'groep' - Marcus integraal te lezen in een gebedswake die herinnert aan wat in de eerste eeuwen gebruikelijk was: waken en bidden en geheel anders, 'met een nieuw hart en een nieuwe geest', uit de nacht tevoorschijn komen. Dat is mijn wens bij het begin van dit nieuwe liturgische jaar onder leiding van Marcus, de eerste schrijver van het oudst bewaarde evangelieverhaal.
(inspiratie voor dit artikel uit een tekst van Br. Benoit Standart O.S.B.)
Jan Verheyen, pastoor-deken