Maria Tenhemelopneming | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Maria is ten hemel opgenomen, Dom St. Marien, Hamburg © Image

Maria Tenhemelopneming

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 10 augustus 2021 - 15:38
Afdrukken

Volgende zondag, 15 augustus, vieren wij het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, één van de grote Mariafeesten in het kerkelijk jaar. Dit jaar valt het dus op een zondag, maar ook als 15 augustus op een weekdag valt, is dit een feestdag, een vrije dag voor werkende mensen. Maar het is ook een dag waarop – zeker in onze contreien – de moeders geëerd worden en in de bloemetjes gezet. Wij vieren die dag dan ook Moederdag. Maria heeft dan ook bij ons altijd een bijzondere plaats in ons leven. Ik wil dan ook graag dit artikel aan haar wijden.

Maria is in de loop van onze geschiedenis op heel wat manieren uitgebeeld. Beroemde en minder beroemde schilders en beeldhouwers hebben zich aan uitbeeldingen gewaagd. In elke katholieke kerk staat er een Mariabeeld. Vroeger ook in elk katholiek gezin. Heel wat van die beelden zijn met wonderlijke verhalen omgeven en hebben ook eigen namen gekregen. In Kevelaer noemt men haar: Troosteres van de bedroefden; in Beauraing: de Dame met het gouden hart; in Banneux: de Maagd der Armen; en dichter bij ons, op Lisp: Hoop der hopelozen. Die afbeeldingen of namen verbeelden verschillende aspecten van Onze-Lieve-Vrouw zoals mensen haar ervaren hebben.

Onze-Lieve-Vrouw van Lisp - De Vriendt, kerk Lisp-Lier © Jan Verheyen

 De afbeelding van Maria die haar volgens mij heel goed tot haar recht laat komen, is die van Onze-Lieve-Vrouw van Lisp: Maria die met haar beide open handen wijst naar haar Zoon, die als kind voor haar staat. Zij lijkt ons te zeggen, wat ze ook op de bruiloft van Kana gezegd had: "Doe maar wat Hij u zeggen zal".

Maria wijst niet naar zichzelf. Dat doet ze nooit. Ze wijst op Hem die ze ter wereld heeft gebracht: Hij is het Licht der wereld, het Brood voor eeuwig leven. Om Hem gaat het, Maria staat met hart en ziel in zijn dienst. Dat is Maria ten voeten uit. Ze beseft dat zij die unieke roeping louter aan Gods genade te danken heeft. Zij weet zich daardoor de gezegende onder de vrouwen. Haar nicht Elisabet zal dat bevestigen in haar begroeting: "Waaraan heb ik het te danken dat de moeder van mijn Heer naar mij toekomt?" Maria heeft die uitverkiezing niet te danken aan een of andere missverkiezing, ook niet aan bijzondere begaafdheden of prestaties. Zij formuleert het zelf glashelder in haar Magnificat: "Hij had oog voor mij, zijn minste dienares. Ja, grote dingen heeft de Machtige aan mij gedaan, heilig is zijn naam." Door Gods genade is zij wie zij is.

God heeft haar met die functie niet overvallen. Hij heeft haar wel nadrukkelijk gevraagd. En Maria heeft ja gezegd: "Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord." En dat jawoord heeft ze heel haar leven volgehouden, vanop de achtergrond. In dat dienstbaar zijn heeft zij een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ook zij heeft moeten leren geloven in haar Zoon, dat Hij de Weg is, de Waarheid en het Leven. Zij heeft moeten leren geloven dat zijn leerlingen zijn eigenlijke familie en verwanten zijn. "Wie is mijn moeder, wie zijn mijn broers en zussen? Het zijn zij die de wil doen van de Vader", zei Jezus op een bepaald moment toen Maria Hem bezorgd achterna was gegaan.

Maar ze is Hem altijd trouw gebleven, tot onder het kruis. En Lucas vertelt in de Handelingen dat zij na de hemelvaart van haar Zoon biddend met de apostelen de komst van de heilige Geest afwachtte. Kortom: zij is heel haar leven trouw gebleven aan haar eenmaal gegeven woord. 

Maria is ten hemel opgenomen, Dom St. Marien, Hamburg © Image

En dat is Maria nog altijd voor ons: een vrouw, trouw in datgene waarin zij gelooft. Zij draagt nog steeds Jezus, zij toont Hem aan de wereld, zij wijst nog steeds naar Hem: "Doe maar wat Hij u zeggen zal". Zelf heeft ze dat in de praktijk gebracht en daarom staat zij model voor heel de kerkgemeenschap, die ze uitnodigt om ook trouw te zijn aan haar Zoon.

Ja, zij was volmaakt trouw aan haar roeping. En God is trouw aan haar. In zijn brief aan de christenen van Korinthe schrijft Paulus: 'Christus is opgewekt uit de doden, als eerste van hen die ontslapen zijn. Door Hem komt ook de opstanding der doden. Allen zullen in Christus herleven.' Als dat op iemand van toepassing is, dan is dat zeker op Maria, de moeder van de Verrezene. Zij is in Gods hemel. Die belofte geldt ook aan ons. Wij zullen in Christus herleven als wij doen wat haar Zoon ons zegt. We hebben in ieder geval in Gods hemel aan haar een goede voorspreekster, een advocaat, zoals we dat zingen in het 'Salve Regina', die oude Latijnse hymne, die ik als slot vertaald wil meegeven:

Wees gegroet, koningin, moeder van barmhartigheid,
ons leven, onze zoetheid, onze hoop, wees gegroet.
Tot u roepen wij, zuchtend en wenend in dit tranendal.
Alsjeblief, gij die onze advocaat zijt, keer u met mededogen naar ons.
Toon ons, na onze ballingschap, Jezus, de gezegende vrucht van uw schoot.
O goedertieren en God gedienstige, o lieve maagd Maria.

Vermits 15 augustus dit jaar op een zondag valt, vieren we dit hoogfeest van Maria Tenhemelopneming in alle vieringen op de uren en plaatsen waar we elk weekend vieren. In Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt, in Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, Lachenen en in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, zijn dit eucharistievieringen. In de andere Lierse kerken zijn er Woord- en Communiediensten. In de Heilig Kruiskerk wordt de viering gezongen door het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus.

We wensen alle moeders een feestelijke moederdag, aan alle Maria's, Ria's, Myriams ... een fijne naamdag en aan iedereen een zalige hoogdag!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook