Meimaand - Mariamaand | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Maria-Boodschap, Medaillon in goudborduurwerk op 17de-eeuwse kazuifel afkomstig uit de Abdij van Nazareth, Sint-Gummaruskerk, Lier © Jan Verheyen

Meimaand - Mariamaand

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 7 mei 2025 - 10:52
Afdrukken

Hoewel ik nu geen deken meer ben van Kempen-West, ervaar ik nog niet zoveel verschil in werkdruk, is mijn gevoel. Als vormheer blijf ik nog wel actief en nu zijn de vormselvieringen volop aan het binnenkomen en de vormselcatechisten wachten allemaal op de goedkeuring. En sommigen zijn daarin heel ongeduldig. Ook de eerste communievieringen van Lier-Zuid (29 mei) en Lier-Noord/Oost (25 mei) heb ik binnengekregen. En die van Lier-Centrum is volgende zondag 18 mei. Daar moet ik nog aan werken.
De bedevaart naar Kevelaer op 12 mei is voorbij als je dit leest, maar als ik dit schrijf, heb ik nog wel heel wat werk aan het bedevaartboekje en de homilie.
En momenteel stapelen de uitvaarten zich op en moet ik daarvoor ook voorgangers vinden en dat is tegenwoordig een hele opgave. Zojuist ook nog telefoon gehad van het nichtje van een collega-priester, pastoor in Opbrakel, die ik een week geleden nog bezocht heb. Hij vroeg me om zijn uitvaart voor te gaan. Hij is ondertussen overleden. De uitvaart is op 10 mei. Daartussendoor nog schoolbezoeken aan de Heilig Kruiskerk op 8 en 13 mei, heel boeiend, want die jongeren hebben heel veel vragen. Wie het godsdienstonderricht in de scholen wil afschaffen, slaat de bal volledig mis. Het moet alleen door de juiste mensen met de goede antwoorden gegeven worden!

We zijn alleszins de meimaand ingeduikeld voor we er erg in hadden. Gelukkig dacht Jens eraan om de bloementrap te zetten bij het Mariabeeld in de Heilig Kruiskerk en heeft Sonia gezorgd om Onze-Lieve-Vrouw in de bloemen te zetten. We zijn Maria alleszins niet vergeten! En ik hoop dat de andere geloofsgemeenschappen Onze-Lieve-Vrouw ook niet vergeten zijn! Daarom dan nu, midden in de meimaand, een artikel over Maria!

Maria in de bloemen, H. Kruiskerk Lier © Jan Verheyen

Ik heb altijd wat gehad met Maria. Toen ik nog heel klein was, reden mijn ouders met de fiets van Lier naar Meersel-Dreef, naar de Lourdesgrot, mijn broer Guy en ik bij hen op het kinderstoeltje. Ik had mijn eerste communie nog niet gedaan, maar ik diende dagelijks de mis bij de paters Dominicanen in de Kluizekerk, waar zelfs twee miraculeuze Mariabeelden stonden. Toen we op mijn 9 jaar naar Lisp verhuisden, werd ik daar misdienaar en zat ik dagelijks geknield onder het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in de kerk van Lisp. We gingen te voet van Lier naar de grot van Edegem en deden nog heel wat meer bedevaarten naar Maria-oorden. Ik ging met mijn ouders regelmatig naar Lourdes, we gingen op bedevaart naar La Salette, Fatima, Zaragoza en andere bedevaartplaatsen. En er waren uiteraard de georganiseerde bedevaarten naar Banneux, Beauraing en Kevelaer. Maar welke boodschap heeft Maria ons te bieden? Laten we te rade gaan in de evangeliën.

‘Mij geschiede naar uw woord’
Maria zegt niet veel in het evangelie, zij luistert vooral. Maar er zijn vier uitspraken van haar die ons uitdagen om zoals zij open te staan voor Gods genade.
Een eerste uitspraak lezen we bij Lucas die ons vertelt over de boodschap van de engel Gabriël aan Maria (Lc. 1, 26-38): ‘Mij geschiede naar uw woord’. Dat is het antwoord van Maria op de boodschap van de engel. De heilige Geest zal over haar komen opdat Gods menslievendheid vlees en bloed kan worden, opdat die liefde van God concreet kan worden in een mens, Jezus. Dat ‘mij geschiede naar uw woord’ is als het ware een gebed tot de heilige Geest.
En hiermee daagt Maria ons uit om ruimte te geven aan die Geest die wij met ons doopsel en ons vormsel hebben ontvangen. Die heilige Geest schreeuwt als het ware om in ons en door ons aan bod te kunnen komen, om ons leven, in alles wat we doen en laten, in ons spreken en ons zwijgen, te kunnen begeesteren. Zodat ook wij iets van Gods menslievendheid kunnen zichtbaar maken. ‘Mij geschiede naar uw woord’.
 

Maria-Boodschap, Medaillon in goudborduurwerk op 17de-eeuwse kazuifel afkomstig uit de Abdij van Nazareth, Sint-Gummaruskerk, Lier © Jan Verheyen

‘Magnificat’
Het tweede woord dat Maria gesproken heeft, was niet zomaar een woord, het was een lied: haar ‘Magnificat’, wanneer zij haar zwangere nicht Elisabeth bezoekt (Lc. 1, 39-56). Zij die de poort is van het Nieuwe Testament, staat met dit lied helemaal in de traditie van het Oude of het Eerste Testament. Zij looft God met aloude woorden van de profeten, oude woorden die in haar lofzang nieuw en fris klinken. Iedereen mag delen in haar vreugde, want het is een vreugdelied. ‘Alle geslachten prijzen mij zalig’, zingt ze. Maar die vreugde blijft niet beperkt tot haar persoon. Armen en rijken, voor iedereen is Gods genade bestemd. En die goddelijke genade brengt leven, keert verhoudingen om, niet zoals bij ons dat rijken nog rijker en armen nog armer worden. Neen, zij zingt een toekomstvisioen van Godswege. Ze laat ons zien waar het in het Rijk Gods op aankomt.
Dat Magnificat is haar gebed tot God. En Maria daagt ons uit om op onze beurt God te danken als bron van heil, van leven, van liefde.

Een bezorgde moeder
Een derde uitspraak is die van een verontruste moeder, wanneer ze na drie dagen zoeken de twaalfjarige Jezus terugvinden in de tempel waar Hij te midden van de leraren zat, naar wie Hij luisterde en hen vragen stelde. Verslagen zei zijn moeder: ‘Kind, waarom hebt Ge ons dit aangedaan? Denk toch eens met wat een pijn uw vader en ik naar U hebben gezocht?’ Het antwoord dat Hij hen gaf, begrepen ze niet. Maria bewaarde alles wat er gebeurd was in haar hart. (Lc. 2, 41-52). Er moet in dat moederhart veel omgegaan zijn.
 

Bruiloft te Kana, mozaïek © Pixabay

Aandacht voor de nood van mensen
Voor de volgende uitspraak gaan we naar het Johannesevangelie, waarin we lezen over de bruiloft te Kana, waarop Maria en ook Jezus waren uitgenodigd (Joh. 2, 1-11). Bij het begin van het openbaar leven van Jezus, daar op die bruiloft te Kana, ziet Maria de nood van die mensen, het drama als dat feest verder moet zonder wijn, zonder vreugde. En zij vertolkt die nood aan haar zoon: ‘Ze zitten zonder wijn’. Dat is haar gebed tot Jezus. En met die vaststelling, tegelijk een vraag aan haar Zoon, daagt ze mij uit om ook aandacht te hebben voor de noden van mijn medemens en ervoor te bidden, in het volle vertrouwen dat Christus dat eenvoudige water zou veranderen in lekkere wijn.
Maria lost zelf niets op, zij doet geen wonder, zij heeft niet de oplossing in petto. Ze zegt alleen: ‘Wat Hij u ook beveelt, doe het maar’ – ‘doe maar wat Hij u zeggen zal’. Dat is de raad die zij ons geeft. Zij nodigt ons uit om aandachtig naar haar Zoon te luisteren en erop te vertrouwen dat Hij antwoord zal geven op onze noden.

Zo leert deze vrouw zich aan ons kennen, heel eenvoudig, vanuit hetgeen ze zegt aan de engel, aan Elisabeth als ze haar Magnificat zingt, ook in haar onrust om haar verloren kind en daar op de bruiloft te Kana.

Toen de engel haar aansprak was zij verbaasd over haar uitverkiezing, maar zij is tegelijk toewijding, ze aanvaardt haar opdracht.
Dat lied dat ze zingt, het Magnificat, spreekt van diepe vreugde om geroepen te worden ondanks haar kleinheid. Het is een kreet van vreugde die van heel diep komt. Vreugdekreten die er ook waren toen Elisabeth en Maria mekaar in de armen vielen. Want beide vrouwen voelen in zich dat God wonderwerken aan hen heeft gedaan. Ze zijn de levende getuigen dat voor God niets onmogelijk is.
Zijn wij ook zulke getuigen van Gods grote daden, is er ook bij ons vreugde om ons geroepen weten en om Gods liefde voor zijn mensen?

Zij blijft ook trouw aan haar eens gegeven woord, ook wanneer ze praktisch alleen achterblijft onder het kruis. Zij blijft trouw aan haar opdracht om moeder te zijn van de Kerk, niet alleen van die ene leerling onder het kruis, maar ook van de apostelen in het Cenakel en vandaag van ons. In dat staan onder het kruis ervaren ook mensen van vandaag hoezeer Maria mensen nabij wil zijn in hun nood. Is het niet daarom dat zovele zieken en lijdenden naar Maria toegaan in Lourdes en op zovele andere plaatsen?
Doet zij vandaag dan niet de uitnodiging om ook trouw te zijn aan mensen die lijden en verdriet hebben, in plaats van te vluchten omdat we die miserie niet kunnen zien?
 

Maria in de bloemen op Lisp © Jan Verheyen

Ja, Maria heeft aandacht voor de feestvierders in Kana, maar ook voor de bange en ontgoochelde apostelen in het Cenakel. En hoe dikwijls zal ze tussen die twee momenten, tussen Kana en het Cenakel, mensen niet bemoedigd hebben en bij haar Zoon gebracht. Niet alles staat neergeschreven in de evangelies.

Ieder van ons kan met zijn of haar eigen verlangens, gevoelens en vragen bij Maria terecht. Het kan in een kerk, waar we Maria in deze meimaand tussen de bloemen zien staan. Het kan ook gewoon thuis dat we haar aanspreken, kijkend naar een Mariabeeldje met één enkele bloem erbij. Maar misschien moet onze belangrijkste vraag zijn dat we iets van haar zouden hebben: iets van haar toewijding en haar trouw, iets van haar vreugde om Gods liefde, iets van haar aandacht voor de noden van anderen. Misschien dat onze eigen vragen dan zelfs verdwijnen, dat we aan die vreugde om die goddelijke liefde al genoeg hebben.

Jan Verheyen, pastoor

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook