Moord op priester Fredegerus | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Moord op priester Fredegerus, door F. Cuyl, 1698, Sint-Pieterskapel © Paul Jans

Moord op priester Fredegerus

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 12 november 2023 - 17:33
Afdrukken
De Godswraak

Het levensverhaal van Sint-Gummarus vertelt dat een schip met Noormannen langs de Nete naar Ledo, het latere Lier, voer. Aangekomen wierpen ze vuur naar het dak van de munsterkerk, juist buiten de omwalde plek gelegen, maar dit werd afgeslagen en doofde uit. Daarop vielen ze de kerk binnen en vermoordden er de dienstdoende priester Fredegerus. Toen de Noormannen met hun buit en meegevoerde monialen naar hun schip wilden terugkeren, werden hun aanvoerders van Godswege zwaar geslagen. De legende verhaalt nu dat plots alle klokken begonnen te luiden, alhoewel ze door niemand bewogen werden en dat de rovers, blind geworden, op de vlucht sloegen, luid roepend: 'Godswraak, Godswraak!' Zo streed de verdienste van Gummarus tegen de onmenselijkheid van de indringers. Daarom wordt dit gebeuren voorgesteld op het grote zilveren reliekschrijn van onze stadspatroon, nu te bewonderen in het Stadsmuseum.

Ook een schilderij uit 1698 dat achteraan in de Sint-Pieterskapel hangt, geschilderd door F. Cuyl (verder onbekend) en gesigneerd op de trede voor het altaar (tussen de benen van het kind), illustreert de inval van de Noormannen, die de kerk binnenstormden en de priester aan het altaar doodden. Op de zijkant van het altaar op dit schilderij staan twee namen, vermoedelijk de opdrachtgevers: 'Andreas Raes ende / Gummarus Huyghen / cappelmeesters van / Ste. Peeters capelle / alhier A° 1698 D.D.'

Moord op priester Fredegerus, door F. Cuyl, 1698, Sint-Pieterskapel © Paul Jans

Het klokje dat in de toren van de kapel hangt en ons oproept voor de vieringen en driemaal daags het Angelus klept, heet dan ook de Fredegerusklok. Een aantal jaren geleden is er ook een processievaandel geschonken aan de Broederschap van Sint-Gummarus dat de 'martelaar Fredegerus' voorstelt. Ter herinnering aan dit gebeuren wordt sedertdien in Lier in alle kerken en kapellen op de donderdag vóór Sint-Andries (feestdag op 30 november) van 19 uur tot 19.15 uur met alle klokken de Godswraak geluid. Dit jaar heeft dit plaats op donderdag 23 november.

De restauratie van het schilderij
Enkele jaren geleden heeft de Kerkfabriek van Sint-Gummarus het schilderij 'De moord op priester Fredegerus' laten restaureren waardoor dat donker geworden schilderij er weer als nieuw uitziet. Kempens Karakter financierde dit religieus erfgoedproject met een projectsubsidie. Het hangt nu opnieuw achteraan in de Sint-Pieterskapel, spijtig genoeg wat onderbelicht.

Nicole Tauchner restaureerde het kunstwerk in haar atelier in Deurne. Daar werd het schilderij eerst uit de lijst genomen en opgefrist. Het oppervlaktevuil werd aangepakt en daarna werd de vergeelde vernis weggenomen. Enkele lacunes in het doek vulde ze op met een krijt-lijmmengsel. Daarna volgde een eerste dunne vernislaag, waarna de opgevulde lacunes in de verflaag werden geretoucheerd en afgedekt met een egaliserende vernislaag. Ten slotte nam de restaurateur ook de beschadigde lijst onder handen. Ze heeft prachtig werk verricht. Benieuwd hoe het resultaat eruitziet? Neem dan zeker eens een kijkje in de Sint-Pieterskapel, Heilige Geeststraat 9 te Lier. Alle dagen open van 8 tot 17 uur.

Moord op priester Fredegerus, plafondschildering in de Sint-Pieterskapel © Jan Verheyen

Om dit artikel over de 'Godswraak' te eindigen nog graag volgend gedicht bij dit gebeuren van de 'Godswraak' dat ons door een parochiaan bezorgd werd:

Over meer dan duizend jaren
kwamen ze naar Lier gevaren:
rovers uit het Noorderland.

Spoedig sprongen zij aan land.
Al de mensen gingen vluchten,
want de Noorman was te duchten.

Slechts één priester,
kalm en klaar,
deed de mis voort aan het altaar.

Maar de Noorman, moe van 't roven,
heeft het heilig hoofd gekloven.
Fredegerus' laatste mis
bracht zijn stad verlossenis.

Hoor de klokken door de luchten,
Noordervolk gaat haastig vluchten.
God redde op een wondere manier
ons lieve Lier.

Als je dus volgende week donderdag om 19 uur de klokken hoort luiden in Lier, dan weten jullie wat er herdacht wordt. Vertel het gerust verder aan familie, vrienden en geburen, zodat het verhaal van priester Fredegerus levend blijft!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook