Onbevlekte Ontvangenis van Maria | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Onbevlekte Ontvangenis van Maria

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019 - 13:55
Afdrukken

Op 8 december viert de Rooms-katholieke kerk het hoogfeest van de 'onbevlekte ontvangenis van Maria', patroonfeest van de geloofsgemeenschap op Lachenen (Mechelsesteenweg in Lier). Omdat 8 december dit jaar op een zondag valt in de Advent, wordt het feest gevierd op maandag 9 december. Het is een hoogfeest, maar eigenlijk een grote onbekende, hoewel het een dogma is. Misschien juist daarom voer voor discussies. De moeite waard om er een artikel aan te wijden.

Paus Pius IX kondigde dit dogma plechtig af in het jaar 1854. Eigenlijk is dit vrij laat aangezien reeds in de Middeleeuwen er geijverd werd om Maria Onbevlekt Ontvangen als dogma te erkennen. Wat houdt het dogma nu eigenlijk in? Kort gezegd: Maria heeft nooit deel gehad aan de erfzonde. Ze werd zonder zonde geboren, dus Onbevlekt Ontvangen. Met andere woorden: vanaf haar verwekking was Maria, 'vol van genade'. Door Gods genade is Maria heel haar leven lang vrij van iedere persoonlijke zonde gebleven. Er heerst een groot misverstand over de Onbevlekte Ontvangenis. Vaak denkt men dat deze naam betrekking heeft op de maagdelijke toestand waarin Jezus werd verwekt. Maria zou geen seks hebben gehad en daarom onbevlekt zijn. Daarover gaat het dus niet.

In gelovige taal betekent de 'Onbevlekte Ontvangenis' dat Maria bij haar verwekking niet 'besmet' werd door de erfzonde. Daarmee wil men aangeven dat Maria, die uitverkoren werd om de moeder van Jezus, Gods Zoon, te worden, zonder vlek of rimpel moet zijn. Met erfzonde bedoelt men dat alle mensen die uit Adam geboren worden, getekend zijn door het kwaad waardoor het goddelijk verlangen naar het goede dat de Schepper in elke mens heeft neergelegd, verstoord wordt door de neiging naar het kwade. Daaruit is dan, ten gevolge van de 'overtreding' van Adam – en in Adam van elke mens – een geschiedenis van kwaad voortgekomen. Om hieruit verlost – losgemaakt en genezen – te worden is Christus, de Zoon van God, mens geworden. Welnu, precies omwille van zijn goddelijke zending tot bevrijding uit het kwaad, mag ook de moeder van Jezus niet aangetast zijn door het kwaad. Daarenboven kan zij ook nooit zondig zijn tijdens haar leven.

Ook in de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie wordt deze zondeloosheid vermeld: 'Met geheel haar hart en door geen enkele zonde weerhouden, heeft zij de goddelijke heilswil aanvaard' (Lumen Gentium). In Jesaja 11, 1-3a (Maar uit de stronk van Isaï schiet een telg op, een scheut van zijn wortels komt tot bloei ...) zou er ook reeds verwezen worden naar de Onbevlekte Ontvangenis. Volgens een kerkelijke traditie verwijst deze Bijbelse tekst naar de ontvangenis van Maria. Het ontbloeien van een tak aan een levenloze stronk duidt op de menselijke en goddelijke oorsprong van Jezus. De christelijke geloofsinterpretatie zag de verbondenheid tussen Maria en Jezus verbeeld in de twijg en haar vrucht. Uit het geslacht van Isaï (in het Latijn Jesse), de vader van David, wordt Jezus geboren als een zoon van mensen. Het bijzondere van zijn geboorte is dat zijn moeder overschaduwd werd door heilige Geest. Dit verwijst naar Jezus' goddelijke oorsprong. Jezus de Nazarener is de zoon van een vrouw, in wie Hij als Zoon van God mens werd.

Paus Pius IX die het dogma afkondigde

Hoe is het idee ontstaan?
Tijdens het Concilie van Nicea in 325 beslisten de bisschoppen dat Jezus zowel de menselijke als goddelijke natuur heeft, tegen de leer van Arius. Die beslissing had ook gevolgen voor Maria. Zij had nu niet enkel een mens ter wereld gebracht, maar een Zoon die zowel mens als God was. Maar hoe kan een God geboren worden uit een, zondige, mens? Maria was niet gedoopt omdat dat nog niet gebruikelijk was en enkel het doopsel neemt de erfzonde (de zonde van Adam en Eva) weg. Hoe kan een zondig persoon Jezus Christus ter wereld gebracht hebben? Dat was de vraag waar heel wat christenen mee worstelden. Reeds Origines (185-254) geloofde dat Maria vrij was van de erfzonde. De kerkvaders besloten zijn leer te volgen.

In de volksvroomheid heeft de verering voor Maria als de 'onbevlekt ontvangene' een nieuwe impuls gekregen door de gebeurtenissen in het Zuid-Franse dorpje Lourdes in het jaar 1858. Vier jaar na de dogmaverklaring verscheen Maria in Lourdes aan Bernadette Soubirous. Toen de veertienjarige Bernadette vroeg wie het was die zij zag, kreeg zij als antwoord 'Ik ben de onbevlekt ontvangene'. In de daaropvolgende jaren groeide Lourdes uit tot een van de meest bezochte plaatsen in Europa. Jaarlijks trekken zo'n zes miljoen mensen naar deze bedevaartsplaats.

De Onbevlekte Ontvangenis, geschilderd in 1630-35 door Francisco de Zurbarán (Museo Nacional del Prado, Madrid)

In de kunst
De 'Onbevlekte Ontvangenis' is ook in de schilderkunst een bron van inspiratie geweest. In de verschillende kunstwerken zien we verschillende elementen van deze ontvangenis opduiken zoals de heilige Geest en de slang. In verband met die slang heeft Kardinaal Danneels nog wat extra uitleg gegeven: 'Er waren inderdaad nooit een meneer Adam en een mevrouw Eva. Adam is het woord voor mens, Eva voor moeder van alle levenden. Laten we bij onszelf kijken om het verhaal te begrijpen. Als we naar ons hart kijken, zien we dat we éigenlijk allemaal het goede willen doen. Onze intenties zijn goed. Soms hebben we echter gewoon geen zin om het goede te doen. Er is een innerlijke verscheurdheid, een dubbelheid in onszelf. Hoe moeten we die dubbelheid uitleggen? Is het wéér een fout in onze carrosserie? Zijn er in ons een goddelijke en een kwade kracht die met elkaar vechten? Nee, zegt de bijbel. Het is geen gevecht tussen twee goden, want er is maar één God en die is goed. Hij schiep de mens en die is ook goed. Maar ergens in de mens zit iets rebels. Het verhaal over Adam en Eva wil ons zeggen dat het kwade niet van God komt maar diep in ons zit – als een stem (de slang) die ons influistert "nee" te zeggen tegen het goede. Men vertelde het verhaal om een innerlijke ervaring te verklaren – die van de verscheurdheid in ons tussen het goede en het kwade.'

Wat betekent dat nu voor ons?
Maria mag voor ons een voorbeeldfiguur zijn: ze was helemaal ontvankelijk voor Gods woord, voor zijn boodschap en vooral voor de roeping die God voor haar had klaarliggen. Ondanks dat wij zelf misschien niet zo heilig zijn als Maria, mogen we wel geloven dat God ons graag ziet en daarom mensen – zoals Maria – op ons pad brengt, die ons mogen inspireren om het heilige in onszelf te vinden.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook