Op bedevaart naar het Mariabedevaartsoord Kevelaer | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Kevelaer: De Genadekapel en het Priesterhuis

Op bedevaart naar het Mariabedevaartsoord Kevelaer

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 17 april 2023 - 15:36
Afdrukken
Maandag 8 mei 2023

De meimaand, zo verbonden met Maria, is dan ook de maand van de bedevaarten naar Onze-Lieve-Vrouw. Als Pastorale Eenheid Heilige Gummarus en zalige Beatrijs willen we, zoals de jaren vóór corona, met alle geloofskernen op bedevaart gaan naar het prachtige Duitse bedevaartsoord Kevelaer, juist over de Nederlands-Duitse grens, en dit op maandag 8 mei 2023. Het wordt onze eenendertigste bedevaart vanuit Lier naar dit bedevaartsoord. Het bedevaartthema dat ons vanuit Kevelaer wordt aangereikt, is zeker passend voor deze moeilijke tijd: 'Weest gerust – Ik ben het!' (Mt. 14, 27), woorden van Jezus tot zijn leerlingen toen die angstig in een bootje op het meer in een storm waren terecht gekomen. Ook Maria, Jezus' moeder, kan ons in deze turbulente tijd vertrouwen geven! Om sommige twijfelaars toch nog over de streep te trekken en iedereen uit te nodigen om mee te gaan, dit artikel over deze bedevaartplaats en het programma van de bedevaart.

Kevelaer: Het Genadeprentje

Over het ontstaan van de bedevaart ...
Kevelaer is een Duits stadje dat ligt op een goeie 7 km van de grens van Nederland. Het ontstond omstreeks 1300. In de kerstperiode van 1641 hoorde de handelsreiziger Hendrick Busman in de buurt van Kevelaer driemaal een mysterieuze oproep: 'op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!' Een maand voordien had zijn vrouw Mechel 's nachts in een helder licht een voorstelling van een kapelletje gezien met daarin een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw. Kort tevoren hadden twee soldaten haar een prentje aangeboden, een Antwerpse kopergravure die de 'Troosteres der bedroefden' voorstelt zoals ze ook in de stad Luxemburg wordt vereerd. Busman liet het kapelletje in Kevelaer bouwen, maar het prentje werd aanvankelijk in Gelderen bewaard en vereerd. De pastoor van de Sint-Antoniusparochie in Kevelaer heeft op de laatste zaterdagavond in mei 1642 het prentje opgehaald en het op 1 juni 1642 in het kapelletje geplaatst.
 

Kevelaer: De Genadekapel en het Priesterhuis

Sindsdien is Kevelaer een bedevaartsoord waar onophoudelijk mensen komen bidden tot Maria, Troosteres van de bedroefden. Meer en meer bedevaarders kwamen naar Kevelaer. Daarom besliste men in 1654 een genadekapel te bouwen rond het kapelletje van Busman om dit te beschermen. Als voorbeeld heeft de basiliek van Scherpenheuvel gediend. De bisschop van Roermond wijdde in 1663 het altaar in. Er is heel wat te zien ...

  • De Kaarsenkapel (1643-1645) is de eigenlijke bedevaartkerk, waar elke avond een 100-tal bedevaartkaarsen wordt ontstoken. Met een barok hoofdaltaar en een Antwerps tabernakel.
  • Het Priesterhuis, als klooster door de Oratorianen van Scherpenheuvel opgericht in 1647, het oudste stenen woonhuis van de stad, is nu de pastorie van de Mariaparochie en zetel van de bedevaartleiding.
  • De Basiliek, gebouwd in 1864 en toegewijd aan Maria Tenhemelopneming, in 1923 verheven tot pauselijke basiliek. De beschildering is gebaseerd op de gedachte van de 'bijbel der armen' met taferelen uit de bijbel, de kerkgeschiedenis, het christelijke leven en de sacramenten. De toren is 90 meter hoog.
  • Mooie bronzen deuren in het hoofdportaal en de twee zijportalen.
  • De Brunnenhof die toegang geeft tot de Biechtkapel en de Sacramentskapel, met eveneens mooie bronzen deuren met een sterke symboliek.
  • Het Forum Pax Christi, een met glas overdekte, 'openluchtkapel', waar de kruisweg wordt gehouden. Deze plaats herinnert aan het eerste Pax Christi-congres dat in 1948 op Duitse bodem werd gehouden.
Kevelaer: De Kaarsenkapel

Deze bedevaartplaats, bezocht door pausen (o.a. Johannes-Paulus II in 1987, kardinalen (o.a. Ratzinger, de latere Benedictus XVI), bisschoppen, maar ook moeder Teresa van Calcutta, waar ook onze pater Damiaan een prominente plaats heeft op een van de bronzen poorten van de basiliek ... en waar ook elke mens, klein en groot, rijk of arm, bij Maria welkom is! Daarnaast is Kevelaer ook een gezellig stadje met mooie winkels, terrasjes, taart, koffie, enz. Gezellig om te kuieren, om kerken te bezoeken, iets lekkers te snoepen ...

Bedevaartprogramma op 8 mei:
07.15 u. Vertrek aan de Leuvensevest (serviceflats WZC Sint-Jozef).
07.30 u. Vertrek aan de kerk van het Heilig Kruis, Kartuizers.
10.00 u. Aankomst te Kevelaer. Koffie of thee in restaurant Goldener Schwan, even vrij.
11.30 u. Eucharistieviering in de Mariabasiliek (met aansluitend Angelus).
13.00 u. Middagmaal in restaurant Goldener Schwan.
14.30 u. Kruisweg in het Forum Pax-Christi (zittend of gaand), daarna vrije tijd (winkelen, bedevaartplaats bezoeken, wandelen, terrasje ...).
17.00 u. Aanbidding en lof in de Mariabasiliek.
18.00 u. Vertrek vanuit Kevelaer.
20.15 u. Terug in Lier.

Kevelaer: De Mariabasiliek

De bedevaart - praktisch
De prijs: 55 euro (met koffie en middagmaal) of 35 euro (zonder koffie en middagmaal). In de prijs is begrepen: reis met de autocar, fooi chauffeur, bedevaartboekje met eucharistie, kruisweg en lof, bijdrage offerkaars.
Zoals vorige jaren is er een liftbus voorzien. Iedereen kan dus mee, ook rolstoelgebruikers (wel eigen rolstoel voorzien). Inschrijven (en betalen) kan tot uiterlijk zondag 23 april 2023:

  • op de parochiesecretariaten tijdens de permanentie.
  • op de pastorie bij pastoor Jan Verheyen
  • in de sacristie vóór of na elke eucharistieviering

Het inschrijvingsgeld kan ook gestort worden op het rekeningnummer BE30 7350 5251 8111 van Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs - Lier, met vermelding 'Kevelaer' samen met uw naam en opstapplaats. Uiterlijk op donderdag 20 april 2023 storten.

We hopen dat we, na de heropstart van vorig jaar, weer opnieuw met een grote groep op bedevaart kunnen gaan, zoals voor corona, want het belooft weer een prachtige en stemmige bedevaart te worden . U bent dan ook van harte uitgenodigd om samen met ons op bedevaart te gaan naar Onze-Lieve-Vrouw van Kevelaer, Troosteres van de bedroefden.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook