Pasen – Verrijzeniszondag | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Licht overwint het duister © Josef Gabor - Image

Pasen – Verrijzeniszondag

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 3 april 2023 - 12:30
Afdrukken

Opgewekt uit de doden, verrezen tot een nieuw leven waar de dood geen vat meer op heeft: dat vieren we met Pasen. God de Vader heeft zijn Zoon niet bij de doden gelaten, maar Hem aan ons teruggegeven als Heer van het leven. En wij worden uitgenodigd om vrijmoedig te getuigen dat het kwaad-dat-uitmondt-in-de-dood 'in principe' overwonnen is. Eenvoudig? Neen. Want niemand van ons weet hoe die verrijzenis van Jezus zich voltrokken heeft. Gewoon omdat de Schrift hierover letterlijk zwijgt. Er zijn wel de verhalen over het lege graf en over de verschijningen van Jezus aan zijn trouwste volgelingen. Maar de Schrift geeft ons geen enkel ooggetuigenverslag van het verrijzenisgebeuren zelf.

Licht overwint het duister © Josef Gabor - Image

Toch zijn er heel wat schilders, beeldhouwers en zelfs cineasten gezwicht voor de verleiding om de verrijzenis van Jezus voor te stellen. Op de liturgieboekjes die ik meestal met Pasen maak, staat vooraan een Paastafereel. We zien dan meestal een graf dat door soldaten bewaakt was, maar ineens hangt Jezus boven dat graf, in volle glorie. De soldaten lijken een enorme dreun gekregen te hebben: ze liggen verdwaasd neer of vluchten weg. Maar dat staat nergens zo in de Schrift. We moeten het doen met getuigenissen over het lege graf.

We zouden dus kunnen spreken van negatieve getuigenissen. Bij Johannes wordt er zelfs niets gezegd. De andere evangelisten spreken nog van engelen of een jonge man die zegt: 'Hij is niet hier' of 'Hij is verrezen'. Maar niet bij Johannes. Het enige wat het lege graf bij hem doet, is de leerlingen uitdagen zelf te ontdekken waar Jezus dan wel is. Dat lege graf opent een werkelijkheid die alleen door het geloof toegankelijk is. Maria Magdalena en Petrus zijn te verbluft om door te hebben wat er gebeurd is. Petrus is nochtans haantje de voorste. Toch komt niet hij, maar de andere leerling in die lege ruimte tot geloof. Die andere leerling – de traditie zegt dat het Johannes is – is de enige die verder kijkt, die van 'zien' tot 'inzien' komt.

Petrus en Johannes bij het graf © Michael Tillmann - Image

Maar Jezus laat zijn leerlingen niet lang in het ongewisse. Na de ontdekking van het lege graf verschijnt Hij eerst aan Maria Magdalena en vervolgens aan de andere leerlingen. Dit zouden we dan positieve getuigenissen kunnen noemen, want het gaat om persoonlijke ontmoetingen met de verrezen Heer. Voor de leerlingen zijn dat beslissende momenten, zeker voor Petrus. Hoe zou hij anders later de Romein Cornelius tot inzicht hebben kunnen brengen? En al die mensen die tot geloof kwamen toen hij met Pinksteren het woord voerde? Hij, die als eerste het graf binnenging, maar toen nog niet inzag wat er gebeurd was, is een ziener geworden in de volle betekenis van het woord.

Maar hoe zit dat met ons? Wij kunnen de verrezen Heer niet meer spreken of aanraken. Sommige mensen kunnen getuigen van een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus, maar de meesten van ons is zulke genadegave niet geschonken. Wij moeten het eerst en vooral doen met verhalen over een leeg graf en getuigenissen van mensen die zeggen dat ze de verrezen Heer in levenden lijve ontmoet hebben.

Wat er met Jezus’ lichaam is gebeurd, weten we niet. Ons geloof zegt niets meer – maar ook niets minder – dan dat Jezus voortleeft bij God en dat Hij ons in het eeuwig leven wil laten delen. Ja, de opstanding van Jezus uit de doden heeft een geheimvol karakter waartoe alleen zij die in Hem geloven en op Hem vertrouwen, toegang hebben.

En dat is nu juist de blijvende uitdaging van Pasen. Het lege graf confronteert ons telkens weer met de vraag hoe het met ons eigen inzicht, hoe het met ons geloof gesteld is. Het mysterie van de opstanding zullen wij ten diepste nooit kunnen doorgronden. Maar misschien gaat het daar minder om dan om de vraag: zijn wij bereid om in navolging van de leerlingen Hem te gaan zoeken – of beter nog, zijn wij bereid ons door Hem te laten vinden? Zijn wij bereid ons door de verrezen Christus bij de hand te laten nemen, om te leven in zijn licht? Zijn wij bereid om ons door Hem te laten omvormen tot nieuwe mensen die geloven dat de dood niet het laatste woord heeft? Ja, het mysterie van de verrijzenis vraagt om een persoonlijk antwoord.

Paasicoon: Jezus neergedaald ter helle

De oosterse kerken hebben een heel mooie paasvoorstelling. Geen graf en geen tuin, maar een afbeelding van wat niet gezien kan worden en die toch de diepste betekenis van Pasen weergeeft: 'Jezus die neergedaald is ter helle'. Wij spreken dat uit in onze geloofsbelijdenis, de oosterse kerken beelden het uit op hun paasicoon. De grote deuren van het dodenrijk zijn opengebroken, ze zijn op de grond gevallen en liggen over elkaar heen als een kruis. En Jezus staat op dat kruis. Hij reikt de hand aan hen die door de dood gegijzeld waren: Adam, Eva, Abraham, Sara, David, Salomo, de profeten, de groten en de kleinen van het Oude Testament. Allen zijn ze vrij, allen mogen mee. Voor hen is het Pasen, de overwinning op de dood.

Mag de Heer ook ons ooit bij de hand nemen tot eeuwig leven. Zalig Pasen!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook