De Bijbel als leesboek, leerboek en leefboek
Heb jij het volgende al eens meegemaakt? Je neemt deel aan een (digitale) eucharistieviering of aan een andere bijeenkomst en er weerklinkt een Bijbelverhaal. De lector heeft nog maar één zin, misschien zelfs nog maar één woord gelezen en je denkt: 'die tekst ken ik al' en, zonder dat echt te willen, dwalen je gedachten af naar je middagmaaltijd, het weer buiten, de kinderen of de kleinkinderen. Het is niet gemakkelijk om Bijbelverhalen telkens opnieuw als ‘nieuw’ te beluisteren. En ... waarom een boek lezen of herlezen als je de inhoud reeds kent?
Iets nieuws ontdekken in wat oud en vertrouwd is!
Kennen wij de Bijbel? Of kennen we slechts enkele fragmenten? En ... zeggen we niet te snel: dat verhaal kennen we wel? Soms herkennen we een tekst, maar de context is ons totaal vreemd. Als we echter één zin of één fragment uit een tekst halen, dan ... bestaat het risico dat die zin of dat onderdeel een eigen leven gaat leiden en vervreemdt van het geheel waarvan het deel uitmaakt. Om die reden besloot onze bisschop en de stuurgroep Handelingen om een specifiek Bijbelboek in zijn geheel te lezen en te herlezen! Er werd gekozen voor het boek Handelingen. Dit boek bevat oude en vertrouwde verhalen, zoals het Pinksterverhaal en de bekering van Paulus, maar vele andere delen zijn onbekend en onbemind. Door het geheel te lezen kunnen zelfs de bekende fragmenten als 'geheel anders' verschijnen.
Lezen en laten lezen
Hoe kan je mensen aanzetten om een Bijbelboek te lezen en misschien zelfs meermaals te herlezen? In ons bisdom werden allerlei leesgroepen opgericht. Bedoeling was om zo samen het boek Handelingen te lezen. Spijtig genoeg konden we corona niet de les lezen en vele leesgroepen moesten stoppen voor ze goed en wel begonnen waren. Hoe konden we – coronaproof – apart, en toch samen, het boek Handelingen lezen? Als antwoord op deze vraag werden 'De Kruk' en 'De schat' geboren: twee ludieke, digitale Youtube-programma's met éénzelfde doel: mensen uitdagen om het boek Handelingen 'te nemen en te lezen'! Via spelletjes, zoekopdrachten en geheimschriften werden de 'kijkers' uitgedaagd om veel meer te doen dan alleen maar 'kijken'. Er werd hen gevraagd om de oplossingen te zoeken in alle hoeken van het boek Handelingen! Of ze dat deden? 23 weken lang gingen velen op zoek. Wekelijks gaven een 50-tal individuen, koppels, kleine groepjes of (religieuze) gemeenschappen het juiste antwoord door aan de organisatoren.
De Bijbel lezen: ludiek en leuk!
Conclusie? Moraal van het verhaal: de Bijbel lezen is allesbehalve saai! En ... onze 'kijkers' die 'lezers' werden, vertelden ons dat zij de Bijbel (her)ontdekten als een boek om te lezen, maar veeleer ook als een boek om van te leren én van te leven! Laten we op dit élan verder gaan en laten we, als mensen van de Weg, verder stappen zetten op het pad dat het boek Handelingen voor ons opent!
Lieve Gommers