Sacramentsdag | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Het Laatste Avondmaal, Avondmaalsaltaar uit Ering am Inn, Museum van de stad Aschaffenburg, Stiftsmuseum © Image

Sacramentsdag

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2024 - 10:54
Afdrukken
Jezus geeft zichzelf aan ons!

'Nadat ze de lofzang gezongen hadden, gingen ze naar de Olijfberg', schrijft Marcus als besluit van zijn relaas over het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn leerlingen. Dat klinkt zo'n beetje als: na het eten gingen ze nog even een wandeling maken in het stadspark. Maar het was niet zomaar een wandeling. Eén van hen, de hoofdpersoon, zou niet meer terugkomen. In die Hof van Olijven zou zich een drama afspelen en de groep die zich de voorbije drie jaren rond Jezus gevormd had, zou binnen het uur uiteenvallen, ondanks de beloften van hun woordvoerder Petrus: 'Al zullen allen U in de steek laten, ik nooit'. Hij wel dus, samen met de anderen. En dan zal het drama zich voltrekken: Jezus, verraden door de kus van Judas, wordt weggevoerd en veroordeeld tot de kruisdood. We gedenken het nog iedere zondag.

Het Laatste Avondmaal, Avondmaalsaltaar uit Ering am Inn, Museum van de stad Aschaffenburg, Stiftsmuseum © Image

Het drama was al begonnen tijdens de maaltijd in die bovenzaal in Jeruzalem. Judas was van tafel weggegaan om Jezus te verraden, de sfeer aan tafel was erg gespannen. Maar geen enkele van de andere tafelgenoten had gedacht dat ze Jezus zo vlug in de steek zouden laten. Zelfs zijn drie beste vrienden vielen tijdens de wake in de Olijfhof in slaap. Iets later zullen ze allemaal gaan lopen.

Met dat soort kleinmoedige, bange mensen vierde Jezus het Laatste Avondmaal, dat heilig ritueel waaraan wij de eucharistie te danken hebben. Die tafelgenoten van Jezus waren geen helden, ook geen heiligen, toen nog niet. Het waren mensen zoals wij, mensen die wel met de Heer willen aanzitten, maar die aarzelen wanneer Hij vraagt om op te staan en de weg te gaan die Hij gaat. Ja, Jezus vierde het avondmaal met heel gewone mensen en Hij viert eucharistie met evenzeer heel gewone mensen. Kijk maar eens naar jezelf in de spiegel.

Is dat een verwijt naar die volgelingen van Jezus uit het jaar 33 of naar ons in het jaar 2024? Omdat zij toen en wij nu ontrouw zijn? Neen. Ik zie iets heel anders. Het is gelovig constateren dat Gód de mens trouw blijft, dat Hij zijn verbond gestand doet, desnoods eenzijdig. Ja, God blijft zijn verbond trouw. En dat verbond wordt al eeuwen door in herinnering gebracht door het te vieren en te gedenken. Mozes had het in de woestijn duidelijk voorgehouden aan het verzamelde volk. Hij had hen een weg uitgestippeld die naar waarachtig en gelukkig leven leidt. En die verbintenis wordt bezegeld met bloed.

Dat vond ik als kind al heel bijzonder in de boeken van Karl May over Winnetou en Old Shatterhand die hun vriendschap bezegelden met mekaars bloed te drinken. Zo werden zij bloedverwanten voor het leven. Bloed staat symbool voor leven, ook in de tijd van Mozes. Mozes nam daarvoor bloed van jonge stieren dat hij in twee verdeelde. De ene helft goot hij uit over het altaar, het andere deel sprenkelde hij over het volk om zo het verbond van God met de mensen te bezegelen.

Ook Jezus van Nazareth heeft in die zin het verbond gevierd. Jaarlijks nam Hij deel aan de paasvieringen, waarin het verbond van God met de mensen in herinnering werd gebracht. Maar dat Laatste Paasmaal spreekt Hij andere taal. 'Dit is mijn bloed van het verbond, dat vergoten wordt voor velen', zegt Hij. Dat was nieuw. Jezus wilde zichzelf geven. Dat is meer dan het nakomen van bepalingen. Hij geeft zijn leven opdat wij zouden leven. Met die tekens van brood en wijn van dat Laatste Avondmaal vieren wij nog altijd het verbond van God met ons, mensen. En dat mogen wij op het feest van Sacramentsdag herdenken. Niet om dan weer, ongestoord, ons leven verder te zetten. Neen, altijd weer opnieuw worden wij uitgedaagd om de weg van Jezus te gaan, om Hem achterna te gaan en te doen wat Hij gedaan heeft: leven geven opdat mensen zouden leven.

Sacramentsprocessie © Marcel Schoeters

Eigenlijk zouden we de volgorde van de Sacramentsprocessie, die hopelijk volgende zondag gehouden wordt, moeten omkeren. Nu gaat heel de stoet voorop, en helemaal achteraan het Sacrament, het Allerheiligste. Zou het niet zinvoller zijn juist andersom te doen. Hij die vooropging in breken en delen, in leven geven, zou de processie moeten openen, en dan wij allemaal erachter, Hem achterna, levend zijn wegen gaan, Hem volgend om leven te geven in overvloed. Maar laten we het toch maar doen zoals we het al zovele jaren doen. Ten andere, wie loopt er voorop: Onze-Lieve-Vrouw in verschillende uitvoeringen, Sint-Margarita, de patrones van de Begijnhofkerk, Sint-Gummarus, onze stadspatroon ... Zij hebben hun bestemming al bereikt, zij hebben het breken en delen en leven geven reeds gedaan. En de kinderen die mee opstappen, zijn nog onschuldig. Maar ik nodig ieder die achter het Heilig Sacrament loopt uit om dat bewust en consequent te doen. Ook ikzelf, die Ons Heer mag dragen in de processie, moet me heel bewust zijn dat ik een waardige volgeling van Jezus moet zijn. Eenzelfde opdracht heb ik altijd weer opnieuw als ik tijdens de consecratie de 'instellingswoorden' uitspreek: 'Dit is mijn Lichaam ... dit is mijn Bloed voor jullie vergoten ...'.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook