Samen! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Logo Broederlijk Delen

Samen!

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2024 - 13:35
Afdrukken
Campagne Broederlijk Delen 2024

De campagne van Broederlijk Delen draait dit jaar rond SAMEN! Want, als we naar de geschiedenis kijken, blijkt samenwerken dé manier bij uitstek om de wereld te verbeteren. Zie hoe de vrouwenbeweging via actie het stemrecht voor vrouwen heeft verworven. Of hoe arbeiders, door zich te verenigen, een stelsel van sociale zekerheid hebben afgedwongen. En recenter hoe de beweging 'Black Lives Matter' antiracisme en aandacht voor inclusie en dekolonisering hoog op de maatschappelijke agenda zette.

Campagne Broederlijk Delen 2024

Je bent echt niet alleen als je bezorgd bent om de oorlogen in deze wereld, de gevolgen van de klimaatcrisis wereldwijd en de groeiende ongelijkheid, ook bij ons. Je bent niet alleen als je zoekt naar manieren om een positieve invloed te hebben op je buurt, je stad of zelfs de wereld. En neen, je bent niet alleen als je vindt dat het systeem moet veranderen zodat iedereen mee is, maar je niet weet hoe je hieraan kan meewerken. Je bent niet alleen, want in vele huiskamers, straten en buurten, op het werk en vele andere plekken proberen mensen, net zoals jij, hun leven anders in te richten en te werken aan systeemverandering. En het is tijd om die veranderaars samen te brengen. Nu, meer dan ooit, én overal ter wereld, is het tijd om krachten te bundelen voor een samenleving waar het middenveld ruimte blijft krijgen. Waar de stem van boerenbewegingen, vrouwen, jongeren, mensenrechtenverdedigers, activisten, van jou en mij, luid en duidelijk mag klinken. Waarin we samen een vuist maken tegen macht, tegen uitsluiting en een dolgedraaide economie.

Ook onze partners in Afrika, Latijns-Amerika, Israël en Palestina verenigen mensen. Samen strijden we met hen voor respect voor mensenrechten, geven een megafoon aan hun politieke stem, en komen op voor een samenleving die niemand achterlaat. Een goed voorbeeld van samenwerking komt recht uit het diepe binnenland van de Democratische Republiek Congo. Een land waar toegang tot grond voor veel landbouwers uiterst moeilijk is. De wetgeving is de voorbije zestig jaar niet veranderd en voldoet niet langer aan de complexe Congolese realiteit. Ze zorgt ervoor dat familiale landbouwers met één pennenstreek de toegang tot grond verliezen. Door zich te verenigen en samen actie te ondernemen, garanderen boeren niet alleen voor zichzelf toegang tot grond, maar oefenen ze ook druk uit op het beleid. Boeren en boerinnen komen samen in groepen, overstijgen hun onderlinge verschillen en bieden zo weerwerk tegenover grootschalige agro-industrie. De nationale boerenbeweging doet dan op haar beurt aan beleidswerk en weet zich gesterkt door een achterban van vijfhonderdduizend boeren en boerinnen.

Campagne Broederlijk Delen 2024

Christine is een vijfentwintigjarige studente pedagogie uit Djuma, een stadje in het binnenland van Congo. Na haar lessen vind je haar op het veld om voedsel te kweken. Het was voor haar niet eenvoudig om toegang te hebben tot grond, daarom sloot ze zich aan bij de jongerenafdeling van de boerenbeweging. Vandaag is ze er zelfs voorzitter van. Samen met twintig studenten staken ze de koppen bij elkaar om geld bijeen te sprokkelen om samen een veld te delen. Maar daar blijft het niet bij, want ze versterken elkaar via vormingen in agro-ecologische landbouw en door het collectief organiseren van de verkoop van hun oogst.

Campagne Broederlijk Delen 2024

Bernadette en George wonen in Mikwi, een dorpje vlakbij Djuma. Ze zijn beiden actief in het bestuur van COPMIKWI. Enkele jaren geleden werden ze geconfronteerd met een bedrijf dat vertelde dat zij en alle andere familiale landbouwers plaats moesten maken voor een grootschalig agro-industrieel park. Internationale spelers en de lokale elite eisen vaak de grond op om grootschalige projecten op te zetten of gewoon voor prestige. De verschillende gemeenschappen zaten met de handen in het haar, want zonder grond, geen landbouw. Daarom zochten Bernadette en George contact met een ondersteunende organisatie. De boerenbeweging maakte hen bewust van een interessante wetgeving: de lokale gemeenschappelijke bosconcessie. Door een stuk grond te erkennen als een zone voor bosherstel, konden de gemeenschappen ook het beheer bemachtigen op stukken landbouwgrond. Nadat de diverse zones in kaart waren gebracht, dienden Bernadette en George het dossier ter goedkeuring in bij de gouverneur. Nadien begon het echte werk: de grond samen beheren.

De verhalen uit Mikwi en Djuma tonen aan dat familiale landbouwers door samen te werken toegang kunnen krijgen tot grond. Partners van Broederlijk Delen brengen mensen samen en zoeken samen met hen naar mogelijke oplossingen. Maar daar blijft het niet bij. Het Congolese landbouwbeleid moet dringend aangepast worden aan de realiteit van de familiale landbouwers, die 70 % van de bevolking vertegenwoordigen. Daar zorgen de beleidsmedewerkers bij de Congolese boerenbeweging Conapac voor. In Kinshasa voeren zij druk op voor een eerlijke wetgeving om de toegang tot grond te regelen. Net omdat de boerenbeweging van lokaal niveau tot nationaal niveau georganiseerd is, krijgen Christine, George, Bernadette en duizenden andere boeren een stem in het verhaal.

Logo Broederlijk Delen

Het is niet altijd even eenvoudig, samenwerken. Want hoe meer mensen aan tafel, hoe meer meningen er zijn. Bovendien heeft iedereen ook een eigen stijl om te werken. De ene wil vooral resultaten behalen, de andere kijkt eerder naar het proces. En terwijl jij communiceert met veel geuren en kleuren, kijkt iemand anders vooral naar de cijfers. Lastig, maar eigenlijk zit daar net de kracht van samenwerking.

De twee collectes voor Broederlijk Delen vinden plaats in het weekend van 9-10 maart (4de Vastenzondag) en in het weekend van 23 en 24 maart (Palmzondag) of op 31 maart (Pasen). Op zondag 3 maart houden we na de viering van 11 uur Koffiestop in de parochiezaal van het Heilig Kruis ten voordele van Broederlijk Delen: een (h)eerlijke kop koffie of thee drinken, ook dat is samen werken voor rechtvaardigheid!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook