Ook een schilderij uit 1698 dat achteraan in de Sint-Pieterskapel hangt, geschilderd door F. Cuyl (verder onbekend) en gesigneerd op de trede voor het altaar (tussen de benen van het kind), illustreert de inval van de Noormannen, die de kerk binnenstormden en de priester aan het altaar doodden. Op de zijkant van het altaar op dit schilderij staan twee namen, vermoedelijk de opdrachtgevers: 'Andreas Raes ende / Gummarus Huyghen / cappelmeesters van / Ste. Peeters capelle / alhier A° 1698 D.D.
Het klokje dat in de toren van de kapel hangt en ons oproept voor de vieringen en driemaal daags het Angelus klept, heet dan ook de Fredegerusklok. Enkele jaren geleden is er ook een processievaandel geschonken aan de Broederschap van Sint-Gummarus dat de 'martelaar Fredegerus' voorstelt.
Ter herinnering aan dit gebeuren wordt sedertdien in Lier in alle kerken en kapellen op de donderdag vóór Sint-Andries (feestdag op 30 november) van 19 uur tot 19.15 uur met alle klokken de Godswraak geluid. Dit jaar heeft dit plaats op donderdag 26 november.
De restauratie van het schilderij
Onlangs heeft de Kerkfabriek van Sint-Gummarus het schilderij 'De moord op priester Fredegerus' laten restaureren waardoor dat donker geworden schilderij er weer als nieuw uitziet. Kempens Karakter financierde dit religieus erfgoedproject met een projectsubsidie.
De vernis van het schilderij was na al die eeuwen sterk vergeeld en vervuild, waardoor details en kleuren moeilijk te onderscheiden waren. Veel zones van het schilderij waren bovendien overschilderd of van oude retouches voorzien. Omwille van scheuren was het vervuilde canvas bovendien ook gedoubleerd.
Nicole Tauchner restaureerde het kunstwerk in haar atelier in Deurne. Daar werd het schilderij eerst uit de lijst genomen en opgefrist. Het oppervlaktevuil werd aangepakt en daarna werd de vergeelde vernis weggenomen. De restaurateur vlakte de oneffen zones af met een warmtespatule. Enkele lacunes in het doek vulde ze op met een krijt-lijmmengsel. Daarna volgde een eerste dunne vernislaag, waarna de opgevulde lacunes in de verflaag werden geretoucheerd en afgedekt met een egaliserende vernislaag. Tenslotte nam de restaurateur ook de beschadigde lijst onder handen met plexigum en een product tegen houtworm.
Benieuwd hoe het resultaat eruitziet? Neem dan zeker eens een kijkje in de Sint-Pieterskapel, Heilige Geeststraat 9 te Lier. Alle dagen open van 8 tot 17 uur. De kapel is voorzien van een handgeldispenser aan de inkom en de stoelen staan voldoende ver uit elkaar.