Sint-Gummarus, patroon van Lier en Emblem | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Reliekschrijn Sint-Gummarus, Wierick Somers, 1681-82 met Zilveren boom, Johannes Fallais, 1665-66 © Jan Verheyen

Sint-Gummarus, patroon van Lier en Emblem

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 30 september 2022 - 11:00
Afdrukken

Nu dinsdag 11 oktober vieren we onze stadspatroon, de heilige Gummarus. En uiteraard hernemen we dat feest volgende zondag en trekken we in processie doorheen onze stad met de relieken van Sint-Gummarus en met het Allerheiligste. Tenminste als onze stadspatroon ons goedgezind is en voor goed weer zorgt. Ja, nog altijd laten we ons aanspreken door deze man Gods die hier zo'n 1300 honderd jaar geleden zijn woonplaats had. Graag vertel ik jullie wat meer over deze bijzondere man.

Sint-Gummarus, glasraam Vilain-Van Immersele, 1475-76, Sint-Gummaruskerk

Sint-Gummarus leefde in de tweede helft van de zevende en het begin van de achtste eeuw. De levensbeschrijving van Sint-Gummarus (de vita) vertelt dat hij afkomstig was van Emblem, van adel was, op jonge leeftijd naar het Frankische hof in Metz gebracht werd en er een belangrijke functie kreeg onder supervisie van hofmeier Pepijn van Herstal. Op vraag van de koning zou hij tijdens die periode aan het hof ook getrouwd zijn met Grimmara, volgens de vita een slecht mens. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat heel deze context historisch hoogst twijfelachtig te noemen is.

Wat wel zeker is, is dat Gummarus zich in de tweede helft van de zevende eeuw teruggetrokken heeft als kluizenaar in het oudste hart van het huidige Lier: het eilandje Nivesdonck aan de toenmalige samenloop van de Grote en de Kleine Nete. In een nachtelijk visioen had Gummarus immers de opdracht gekregen om zich op dit eilandje te vestigen en er een kapelletje te bouwen ter ere van de heilige Petrus. Door gevolg te geven aan deze opdracht plantte Sint-Gummarus de eerste kiem van de latere stad Lier. Want vrij snel kreeg Sint-Gummarus volgelingen en groeide er een kleine monastieke gemeenschap. In de context van deze prille monastieke gemeenschap worden de wonderen gesitueerd die de heilige Gummarus tijdens zijn leven heeft verricht:

  • Het wonder van de boom waarbij Sint-Gummarus een omgehakte boom opnieuw aaneen doet groeien.
  • Het wonder van de bron waarbij de heilige Gummarus voor uitgeputte en dorstige landarbeiders in Emblem een bron doet ontspringen.
  • Het wonder van het kind waarbij Sint-Gummarus een boreling redt van een adder.
  • De genezing van Grimmara waarbij Gummarus zijn kwaadaardige echtgenote redt van levensbedreigende koorts.
  • De ontmoeting van de heilige Gummarus met de heilige Rumoldus halverwege Lier en Mechelen, waarbij hun beider staf wortel schiet, blad draagt en beginnen te bloeien.
Sint-Gummarus, beeld door Hendrik Van de Velde, 1908, Sint-Gummaruskerk © Jan Verheyen

Gummarus sterft een natuurlijke dood, volgens de overlevering op 11 oktober 714. Zijn lichaam werd begraven in het kapelletje dat hij zelf bouwde. Het (lege) graf bevindt zich nog altijd achter het hoofdaltaar van de Sint-Pieterskapel. In 754 werd het gebeente van Gummarus opnieuw opgegraven, dit in het bijzijn van de bisschop van Kamerijk (het huidige Cambrai), die het gebeente in een reliekkoffer legde en de verzegelde reliekkoffer op het altaar van de kloosterkerk liet plaatsen ter verering, waar zich ondertussen een groeiende monastieke gemeenschap had gevestigd. Deze gebeurtenis en dit bijzonder ritueel hield meteen de heiligverklaring van Sint-Gummarus in.

Vanaf dat moment kreeg de verering voor Gummarus een ander elan: het ging nu immers om de verering van een heilige. De aanwezigheid van een plaatselijke heilige bracht tal van bedevaarders naar het jonge Lier en met die bedevaarders ook inkomsten. Zo kon de monastieke gemeenschap zich ontwikkelen tot een kapittel, kreeg Lier een burgerlijke overheid en kwam het onder de bescherming van de hertogen van Brabant te staan. Eén van hen, hertog Hendrik I, schonk in 1212 stadsrechten aan Lier. De stad koos op dat moment Sint-Gummarus als stadspatroon in de hoop dat hij bescherming zou brengen over de stad en haar inwoners.

Sint-Gummarus-icoon, 21ste eeuw, Sint-Pieterskapel © Jan Verheyen

Lier wordt één van de belangrijke bedevaartplaatsen van het toenmalige West-Europa zodat men genoodzaakt is om de bouw van een grotere kerk aan te vatten in plaats van de te klein geworden en bouwvallige kerk (waarschijnlijk in Romaanse stijl) die toegewijd was aan Sint-Jan de Doper. Men start met de bouw van de toren in 1378 (hoogte momenteel 83m) en bouwt verder in verschillende fases met de bouw van het schip en het koor. Intussen blijft de oude kerk in gebruik. De 'nieuwe' monumentale kerk wordt opgetrokken in Brabantse hooggotiek; zij heeft een lengte van bijna 100 meter, een breedte van 50 meter ter hoogte van de kruisbeuk en 25 meter ter hoogte van het 3-beukige kerkschip. De bouw van de kerk werd beëindigd in 1540. Deze zeer grote kerk biedt onderdak voor de vele pelgrims en krijgt de titel van 'Collegiale kerk' met een kapittel van kanunniken.

Belangrijke gebeurtenissen vonden plaats in deze kerk zoals het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië – de ouders van Keizer Karel V – in 1496. Maar ook de beeldenstorm in 1580 waarbij verschillende beelden en kunstschatten vernield werden en ook de relieken van Sint-Gummarus in de kerk uitgestrooid werden. Een deel ervan werd opnieuw verzameld en in een verzegeld houten (later koperen) schrijn opgeborgen. In 1668 wordt dit kleine schrijn ondergebracht in het ongeveer 820 kg wegende zilveren schrijn dat ook vandaag nog jaarlijks in processie door de straten van Lier gedragen wordt.

Reliekschrijn Sint-Gummarus, Wierick Somers, 1681-82 met Zilveren boom, Johannes Fallais, 1665-66 © Jan Verheyen

Sint-Gummarus wordt aangeroepen tegen allerlei lichamelijke breuken, breuken in relaties, echtscheiding en tegen kwaadaardige vrouwen.

Hij wordt meestal afgebeeld als Merovingische edelman met een tuniek, een schoudermantel of cape en een Merovingische muts. Meestal wordt hij afgebeeld met een verwijzing naar een van zijn wonderen. Het gaat dan om de omgehakte boom die aaneengezet is met zijn gordelriem of met zijn staf waarmee hij een bron doet ontspringen.

Om af te sluiten nog een schoolversje uit 1950, ons bezorgd door Gust Wouters uit Emblem.

Sint-Gommaar
Vóór meer dan duizend jaar
leefde in Emblem Sint-Gommaar.
Hij was goed voor groot en klein.
Weet jij iets van zijn fontein?
Zijn knechten hadden dorst,
moe en hijgend ging hun borst
water was er niet bij de hand.
Gummarus stak zijn stok in 't zand
en uit de heidegrond zo droog,
sprong een frisse bron omhoog.

Het programma van de Sint-Gummarusbedevaart lees je onder de tegel Sint-Gummarusprocessie in Lier. Nodig familie, vrienden en kennissen uit om mee onze stadspatroon te eren.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook