Sint-Hubertus, patroon van de jacht ... | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Hubertus en het hert - Glasraam Sint-Pieterskerk Turnhout © Jan Verheyen

Sint-Hubertus, patroon van de jacht ...

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 2 november 2021 - 9:05
Afdrukken
Wat jagen wij na in ons leven?

Op 3 november vierde de Kerk het feest van de heilige Hubertus, de patroon van de jagers. Op heel wat plaatsen wordt dan ook in de maand november een Hubertusmis gevierd, onder begeleiding van jachthoorns. Ook bij ons is dat sinds 2002 een traditie geworden en wordt jaarlijks Sint-Hubertus gevierd in de Sint-Gummaruskerk. De viering werd zelfs tweemaal door Radio 1 uitgezonden. Nu zondag 14 november 2021 om 10 uur zijn alle jagers, natuurliefhebbers, hondenbezitters, maar ook iedereen die een feestelijke viering wil meemaken, van harte welkom, niet in de Sint-Gummaruskerk want die is gesloten omwille van restauratiewerken. De viering gaat door in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, en gaat daarna verder op het Renaat Veremansplein. De viering wordt zoals elk jaar opgeluisterd door het Jachthoornkorps Fugamus met Christian Van Looy aan het orgel. Belangrijk is wel – omwille van de te verwachten mensen – dat iedereen een Covid Certificaat bij zich heeft dat bewijst dat je Covid Safe bent! Dit heb je nodig om het plein op te mogen en zo aan de kerk te geraken. Maar laten we nu wat vertellen over Sint-Hubertus zelf.

Hubertus en het hert - Glasraam Sint-Pieterskerk Turnhout © Jan Verheyen

Het levensverhaal van Sint-Hubertus ... en de legende ...
In het levensverhaal van de heilige Hubertus zijn heel wat legendes verweven. Ik wil een poging doen om enkele bronnen bij mekaar te brengen. Hubertus werd rond het jaar 655 geboren als zoon van hertog Bertrand van Toulouse. Als jonge man kwam hij aan het hof van Theodorik III van Bourgondië, waar hij snel de gunst van de vorst won. Door intriges van jaloerse hovelingen werd hij gedwongen zijn toevlucht te zoeken bij koning Pepijn. Die benoemde hem tot hoofd van zijn hofhouding. Hubertus trouwde met Floribana van Leuven, maar zij stierf in het kraambed van hun eerste kind. Om zijn verdriet te vergeten, stortte Hubertus zich in wereldse genoegens. Op kerstdag, andere bronnen spreken van Goede Vrijdag, zocht hij in de bossen van de Ardennen zijn vertier in de jacht. Zijn honden hadden een reusachtig hert opgespoord. Tot verwondering van de hartstochtelijke jager bleef het hert voor hem stilstaan. Hubertus had zijn boog al gespannen om het neer te schieten toen hij in zijn gewei een lichtend kruis zag. Getroffen zonk hij op zijn knieën. Daarna hoorde hij een stem die hem maande om bij alle dingen van deze wereld het eeuwige leven niet te vergeten.

Sint-Hubertus als bisschop - Glasraam in de scoutskapel te Orval © Jan Verheyen

Hubertus verlaat het hof en schenkt zijn bezittingen aan de armen. Hij trekt zich terug in de eenzaamheid van de Ardennen, waar hij een tijdlang leeft als kluizenaar. Dan gaat hij naar bisschop Lambertus van Maastricht, die hem na een studie theologie tot priester wijdt. Hubertus gaat op pelgrimstocht naar Rome. Daar hoort hij dat Lambertus is vermoord. Paus Sergius krijgt in een visioen opdracht om Hubertus tot opvolger van Lambertus te wijden. Hubertus verzet zich tegen de benoeming, maar dan verschijnt er een engel uit de hemel die hem de bisschoppelijke stola omlegt. Deze hemelse stola heeft geneeskrachtige werking en Hubertus geneest veel zieken. Als bisschop keert Hubertus terug naar zijn geboortestreek en preekt in de Ardennen. In 717 (718) brengt hij de relieken van Lambertus over naar Luik, waar hij ook de bisschopszetel zou vestigen. Op 30 mei 727 sterft hij te Tervuren. Op 3 november 743 wordt zijn ongeschonden lichaam overgebracht naar Luik en in 825 naar Aubain in de Ardennen, het huidige Saint-Hubert, waar ze zich nu nog zouden bevinden, maar spoorloos zijn.

De jacht als symbool
Hubertus had grote naam als prediker in de Ardennen. Hij is ook alom geliefd als patroon van de jagers. De legende over het hert met het kruis in zijn gewei wordt overigens aan meerdere heiligen toegeschreven, bijvoorbeeld de heilige Eustachius, een van de veertien noodhelpers. Deze legende heeft blijkbaar de jagers van oudsher gefascineerd. Maar wat heeft het ons nu nog te zeggen? Bij welke nood kan Hubertus uitkomst bieden? De jacht is op zichzelf als een archetypisch beeld. Jacht staat bijvoorbeeld ook voor het hartstochtelijk najagen van geestelijke doelen. In de christelijke mystiek is de jacht een symbool voor de zoektocht van de ziel naar Christus geworden. In Egypte was de jacht een beeld voor de zege over de wildernis, de wanorde en de onwetendheid. De legende maakt duidelijk dat het er niet om gaat een machtig hert neer te leggen en met deze buit eer te halen. Het gaat om iets anders, om het eigenlijke doel dat ik moet najagen. In de legende is dit doel weergegeven met het teken van het kruis. Het kruis is de uitdrukking van de onvoorwaardelijke liefde van God. Het doel van het leven bestaat erin dat ik de liefde van God ervaar en daardoor zelf in staat ben om God en de mensen onvoorwaardelijk lief te hebben.

Jachthoornkorps Fugamus © Marcel Schoeters

Nog altijd actueel
De jacht oefent nog steeds aantrekkingskracht uit op veel mensen. Dat heeft te maken met de betrokkenheid op de natuur. De jager is lang alleen in de natuur. Hij observeert het bos, de dieren, het weer. Hij trekt zich terug van de dagelijkse beslommeringen en geniet van de stilte van het bos. Maar de jacht is ook doelgericht. De jager wil een haas, een ree of een hert schieten. Hij is helemaal geconcentreerd op dit doel. En blijkbaar heeft het voor veel mensen iets fascinerends om zo je macht over een dier te laten gelden.

De legende van Hubertus wil ons laten zien dat we in de schepping de Schepper moeten zien. Alles wat wij doen, verwijst naar het eigenlijke doel van ons leven, het eeuwige leven, het leven dat nu al deel heeft aan de eeuwigheid. Paulus heeft het beeld van de jacht voor ogen als hij schrijft: 'Ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept' (Filippenzen 3, 14). Alleen als we zo'n duidelijk doel voor ogen hebben, worden al onze krachten samengebald, zoals de jager al zijn zinnen zet op het dier dat hij wil doden.

Zo laat de legende zien hoe Hubertus onze helper kan zijn in de doelloosheid van ons leven. Veel mensen weten niet meer wat ze willen. Ze eten van verschillende walletjes in hun leven, maar ze durven niet te kiezen voor één weg. Ze hebben geen werkelijk doel om na te streven. Of hun doel is te vluchtig. Het gaat hen alleen om kortstondig succes, om het vervullen van vluchtige verlangens. Er is maar één doel, dat deze wereld te boven gaat, dat ons werkelijk mens maakt.

De viering van Sint-Hubertus mag een feest zijn en dat is het ook voor de vele mensen die we weer mogen verwachten volgende zondag. Mag die viering ook een uitnodiging zijn om doorheen de vele activiteiten en de hectische drukte van de dag ons eigenlijke levensdoel niet uit het oog te verliezen. In Psalm 34, 15 staat: 'Zoek de vrede en jaag die na!' Het zou al fantastisch zijn als we dat doel konden bereiken!

Wildverkoop © Marcel Schoeters

De viering zondag 14 november in de Heilig Kruiskerk
Alles staat in het teken van de jacht en de natuur. Tijdens de offerande brengen jagers een prachtig wildtableau naar het altaar. Het Hubertusbrood wordt gewijd en op het einde van de viering aan alle aanwezigen uitgedeeld. Tevens is er de mogelijkheid om de relikwie van de heilige Hubertus te vereren. Hondenbezitters mogen met hun viervoeters in de kerk. We rekenen er uiteraard op dat de kerk proper wordt achtergelaten na de viering!

Ook de viervoeters zijn welkom © Marcel Schoeters

Na de viering volgt er op het Renaat Veremansplein een dierenwijding. Ook de ruiters met hun paarden zijn welkom. Een wildverkoop per opbod van hazen, fazanten, bosduiven, grote Sint-Hubertusbroden en Lierse Vlaaikens vormen het derde deel van onze viering. Iedereen kan mee bieden, want voor het zuiver maken van het wild wordt kosteloos gezorgd. De jachthoornblazers zorgen voor nog meer sfeer. Er is gelegenheid om jachthonden en de jachtvogels van dichtbij te zien en vragen te stellen aan de eigenaars, de jagers en een bijzondere veldwachter. Tegen democratische prijzen kan je genieten van een borreltje, een warme wijn en meer lekkers ...

Tot zondag 14 november 2021 in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers.

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook