Gewijd brood op Sint-Hubertus
Sinds de 12de eeuw reeds wordt de heilige Hubertus, bisschop van Tongeren en Maastricht, tevens een tijdgenoot van Sint-Gummarus, aangeroepen tegen razernij van mens en dier. Daarom wordt er op zijn feestdag, 3 november, de dag dat zijn lichaam in 743 werd teruggevonden en overgebracht naar Luik, brood gewijd. We zullen dit doen tijdens de viering in de Heilig Kruiskerk om 19 uur, maar het kan ook 's morgens bij bakkers die daarom vragen. Dat zal uiteraard ook gebeuren tijdens de Sint-Hubertusviering op 12 november.
Het levensverhaal van Sint-Hubertus ... en de legende ...
Hubertus werd rond het jaar 655 geboren als zoon van hertog Bertrand van Toulouse. Als jonge man kwam hij aan het hof van Theodorik III van Bourgondië, waar hij snel de gunst van de vorst won. Door intriges van jaloerse hovelingen werd hij gedwongen zijn toevlucht te zoeken bij koning Pepijn. Die benoemde hem tot hoofd van zijn hofhouding.
Hubertus trouwde met Floribana van Leuven, maar zij stierf in het kraambed van hun eerste kind. Om zijn verdriet te vergeten, stortte Hubertus zich in wereldse genoegens. Op kerstdag, andere bronnen spreken van Goede Vrijdag, zocht hij in de bossen van de Ardennen zijn vertier in de jacht. Zijn honden hadden een reusachtig hert opgespoord. Tot verwondering van de hartstochtelijke jager bleef het hert voor hem stilstaan. Hubertus had zijn boog al gespannen om het neer te schieten, toen hij in zijn gewei een lichtend kruis zag. Getroffen zonk hij op zijn knieën. Daarna hoorde hij een stem die hem maande om bij alle dingen van deze wereld het eeuwige leven niet te vergeten.