Ritueel van de asoplegging
Volgende week woensdag zetten wij dus een eerste stap op weg naar Pasen. Die stap wordt getekend met as. Die as vertelt ons over onze rouw, ons verdriet, onze sterfelijkheid. Maar het is niet de bedoeling dat wij in die as blijven steken. We laten ons bestrooien met as met het zicht op Pasen. Daarmee zeggen we ons geloof uit in God, bij wie rouw, verdriet, sterfelijkheid, schuld en boete niet het laatste woord hebben. Het gaat er uiteindelijk om wat er onder die aslaag kan en mag gebeuren. Waar het in het verleden de gewoonte was om een askruisje te geven op het voorhoofd, zal de voorganger – zoals we het verleden jaar ook reeds deden – wat as strooien op het hoofd van de gelovige die zich buigt voor de voorganger. De voorganger mag de gelovige niet aanraken omwille van corona (ook niet met een stempel die dan bij elke asoplegging ontsmet zou moeten worden). Ten andere, in vele landen is dit altijd het gebruik geweest. Tekenen met as, bedekt worden met as, werkt vruchtbaarheid in de hand. Zoals de as van de kachel over de zwarte kale grond werd gestrooid om de aarde vruchtbaar te maken. Met die as wordt er betekenis gegeven aan onze rouw, onze schuld, onze sterfelijkheid. Ze staan aan de wortel, maar zijn tegelijk ook teken van nieuw en vruchtbaar leven.
Jezus, die ons voorleefde hoe bewust te leven, geeft in het evangelie van Aswoensdag eenvoudige aansporingen: 'Doe het goede. Bid in de stilte van je kamer. Vast als iemand die weet waartoe hij of zij leeft. Doe het allemaal in stilte. God, die verborgen leeft in zijn schepping, zal het wel zien.' Ja, we willen in de Vastentijd dichter bij onze levenskern leven, dichter bij andere mensen, dichter bij God.
Vasten en een bezinnend huisritueel
Aswoensdag is, net zoals Goede Vrijdag, in de recentste editie van het kerkelijk wetboek van 1983 een verplichte vastendag voor katholieken. Dit houdt in dat alle gedoopten tussen 18 en 60 jaar gehouden zijn op die dag slechts één volledige maaltijd te nemen. Wie kan, wordt uitgenodigd om ook op de andere dagen, zoals paaszaterdag en de vrijdagen van de veertigdagentijd, te vasten. Naast het onderhouden van de vasten en onthouding zijn uiteraard ook andere vormen van boete mogelijk, vooral liefdewerken, inzet voor de medemensen, financiële steun aan de projecten van Broederlijk Delen. Ook een sterkere deelname aan de aangeboden vieringen of persoonlijke bezinning en gebed kunnen helpen om de vastentijd zinvol te beleven.
Zoals vorig jaar zullen er wekelijks bezinningsbundeltjes ter beschikking gesteld worden die zowel in de kerk als in de huiskring gebruikt kunnen worden. Wie die wekelijkse bundeltjes graag ontvangt, bezorgt ons jullie mailadres of postadres. Dit best op ons mailadres: jan.verheyen@bisdomantwerpen.be of op de pastorie van het Heilig Kruis.
Broederlijk Delen zal, ook dit jaar, onze blik verruimen en onze inzet prikkelen. En de Bijbelse verhalen, die doen ook iets met ons! Het wordt weer de moeite om de veertigdaagse Vastentijd goed te beleven! En moge die as ons tot vruchtbare mensen maken. Dan kan het vanzelf reeds een stukje Pasen worden.
We bieden jullie verscheidene vieringen aan met Aswoensdag, op 2 maart:
- om 17 uur in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers (gebedsdienst met asoplegging)
- om 19 uur in de Sint-Pieterskapel (eucharistieviering met asoplegging)
- om 19 uur in de kerk O.L.V.-Onbevlekt, Lachenen (gebedsdienst met asoplegging)
- om 19 uur in de kerk Sint-Jan Evangelist, Koningshooikt (gebedsdienst met asoplegging)
Jullie zijn alvast welkom in één van deze vieringen!
Jan Verheyen, pastoor-deken