't Wordt Pasen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Het Laatste Avondmaal © Hans Brunner, Image

't Wordt Pasen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 15 april 2022 - 8:13
Afdrukken

Zoals altijd willen we sterk naar Pasen toeleven als christelijke gemeenschap. Vorig jaar vierden we nog in mineur, want er mochten toen slechts vijftien aanwezigen zijn in de vieringen. Dit jaar zal het (hopelijk) anders zijn. De dagen voorafgaand aan Pasen zijn 'heilige dagen': Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag. En dan uiteraard hét hoogfeest: Pasen! We nodigen jullie uit om deze dagen mee te beleven. Kom naar de oase van onze kerken!

Witte Donderdag
Donderdag – Witte Donderdag – komen we samen rond de tafel van de Heer. En we doen dat letterlijk – zittend rond één grote tafel – de kerk is dan heel anders geschikt. We gedenken hoe Jezus met zijn leerlingen samen was om met hen zijn afscheidsmaal te vieren. Op die avond is Hij van tafel opgestaan om de voeten van zijn leerlingen te wassen. Een teken van dienstbaarheid, tekenend voor heel zijn leven.

En het is die avond niet bij dat ene teken gebleven. Tijdens de maaltijd is Hij veel verder gegaan. Hij heeft ons zijn Lichaam en Bloed gegeven in de tekenen van brood en wijn, met daarbij de uitnodiging dit te blijven doen 'tot Zijn gedachtenis'. Op het einde van de viering is er dan de uitnodiging – een uitnodiging van de Heer zelf tot zijn leerlingen – om te waken en te bidden.

Het Laatste Avondmaal © Hans Brunner, Image

Donderdag 14 april om 19 uur herdenken we Jezus' Laatste Avondmaal, met nadien aanbidding, in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers.

Goede Vrijdag
Op vrijdag scharen we ons rond het kruis van Jezus. In de namiddag willen we zijn lijdensweg en zijn dood gedenken en meebeleven in de kruisweg die in elke kerk gehouden wordt. In de avonddienst horen we dan de profeet Jesaja spreken over de lijdende dienaar van de Heer, 'veracht en verstoten, man van smarten'. En zoals op Palm- en Passiezondag het lijdensverhaal volgens Lucas werd gelezen, zullen we dan het lijdensverhaal lezen volgens Johannes. We houden regelmatig een bezinnende halte tijdens het lezen. Maar we willen ook hulde brengen aan het kruis, dat voor ons een teken van overwinning geworden is, teken van toekomst over de dood heen. En we willen ook uitgebreider dan anders bidden dat lijden en dood niet vergeefs zijn. Na de communie lezen we nog over de graflegging van Jezus en gaan dan in stilte naar huis, als 't ware met Jezus afdalend in het graf, uitziend naar de opstanding ten leven.

De Gekruisigde © Image

Vrijdag 18 april om 15 uur gaan we de kruisweg in de Sint-Pieterskapel, de Heilig Kruiskerk, de Heilig Hartkerk, op Lisp en in de kerken van Lier-Zuid.

Om 19 uur herdenken we Jezus' lijden en kruisdood met lezingen, kruishulde en communiedienst in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers, waar we de dag voordien met de Heer gewaakt hebben. Deze viering wordt gezongen door het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus. In Koningshooikt gebeurt dit aansluitend op de kruisweg.

Stille Zaterdag
Op Stille Zaterdag gedenkt de kerkgemeenschap Jezus' nederdaling ter helle. Gods Zoon daalt af in de wereld van de dood om alles wat levenloos en gestorven is, aan te raken en tot leven te brengen. In de namiddag is er biechtgelegenheid en kans tot Stil gebed in de Heilig Kruiskerk, Kartuizers (van 14 tot 15 uur).

Paaswake: oude verhalen nieuw geboren
De wake begint met de wijding van het nieuwe vuur – het oude is voorbij – en het ontsteken van licht aan de nieuwe paaskaars. En we mogen met zijn allen delen in dat nieuwe licht.

We willen ook waken en bidden in aandacht bij Gods Woord. We beluisteren verschillende oude verhalen die Gods barmhartigheid vertolken. Alle hebben ze het over Gods betrokkenheid op mens en wereld, vanaf de schepping over de uittocht naar profetische visioenen over een messiaanse tijd waarin alles voltooid zal worden. We leren er de geschiedenis lezen als het door God gekozen terrein om er zijn volk te overtuigen van zijn medeleven en bevrijdend handelen. Het is een ware geloofskunst om in de wisseling van de tijden Gods aanwezigheid en zijn Verbond met mens en schepping op het spoor te komen. Lezingen en gebeden bieden ons tal van kansen om ons die nieuwe lezing van de geschiedenis eigen te maken.

Toch blijven we tijdens de Paaswake niet hangen in oude verhalen over de geloofservaringen van het godsvolk in lang vervlogen tijden. Paulus zet alles in de tegenwoordige tijd. Hij heeft het over ons doopsel (cf. Rom. 6). De Barmhartige die we in de lange heilsgeschiedenis leerden kennen, leeft ook met ons mee in deze tijd. Wij staan Hem dag en nacht voor ogen. Wij zijn gedoopt in Jezus' Naam. We zijn één geworden met Hem. Voortaan wandelen we in geloof aan zijn hand. We leven verbonden met Hem. We staan nooit alleen. Ons kleine leven heeft Hij opgenomen in het zijne. Zijn levenskracht stroomt in ons over. Ons doopsel is geen zaak van lang geleden. Het is elke morgen weer de frisse belofte dat we in voor- en tegenspoed mogen vertrouwen op de nabijheid van Iemand die groter is dan ons hart en toch zo innig met ons meeleeft. Gedoopten zijn nooit zonder hoop. We weten ons meegenomen in de passage die Jezus heeft mogelijk gemaakt: dwars door strijd, pijn en dood naar een nieuwheid van leven. Als gedoopten hebben we toegang gekregen tot een Liefde sterker dan alle haat, tot een Leven sterker dan de dood. In zijn grote barmhartigheid blijft de Drie-ene ons vergezellen als een onzichtbare maar toch zo werkelijke levensgezel. Pasen nodigt ons uit om de gave van ons doopsel te gedenken en ons engagement als christen te vernieuwen in groeiend geloof en in barmhartig omgaan met elkaar. Daarom ook hernieuwen we met Pasen onze doopbeloften.

Paaskaars en doopvont © John Blankers, Image

Om 20 uur herdenken we Jezus' opstaan uit de doden: Paaswake met lichtritus, woorddienst, doopliturgie en eucharistie in de Sint -Gummaruskerk.

Paaszondag: Jezus' opwekking als grootste teken van Gods barmhartigheid
In de liturgie van paaszondag wordt al het voorgaande intens en bondig samengevat in een 'alleluia', een 'loof de Heer' waaraan geen einde schijnt te komen. De paasverhalen klinken met het ongehoord goede nieuws dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dit is het werk van de Barmhartige. De Vader heeft innig meegeleefd toen zijn mensgeworden Zoon de dood inging. De Vader kon niet onverschillig blijven. Het heeft Hem diep geraakt. Hij heeft dan ook de kracht van zijn liefde laten zien die sterker is dan de dood. Uit de diepe put van de dood heeft Hij Jezus gered en binnengeleid in een volheid van nieuw leven. Jezus' vertrouwen op het kruis is niet tevergeefs geweest. Voor God kon het uur van zijn einde het uur worden van een nieuw begin.

Licht overwint het duister © Josef Gabor, Image

Om 09.30 u. zijn er Paasvieringen in de Heilig Hartkerk, op Lisp en in Koningshooikt (Woord- en Communiediensten).
Om 09.30 u. Paaseucharistie in O.L.V.-Onbevlekt.
Om 11.00 u. Woord- en communieviering in H. Familie.
Om 11 uur Paaseucharistie in de Heilig Kruiskerk, gezongen door de Kon. Zangvereniging De Netezonen. Na de viering kunnen de kinderen paaseieren rapen voor de kerk en de pastorie.

We gaan samen de weg Jezus' lijden en dood naar zijn verrijzenis. Mag het een mooie, bezinnende weg zijn!
Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg
readmore

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg

icon-icon-information
Op vaste grond: Goede Week © Aagje Van Impe
readmore

Op vaste grond: Goede Week

icon-icon-artikel
pelgrimeren doorheen de goede week © https://www.gratispng.com/png-t1ewez/
readmore

Paastriduüm in woord, muziek en beeld

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook