Het gebruik om elkaar bloemen te schenken gaat terug op het antieke Rome. Op de feestdag van de godin Juno, de beschermster van huwelijk en familie, kregen vrouwen en moeders bloemen als uitdrukking van de liefde omdat ze uit liefde nieuw leven schenken.
Wat is legende, wat is waarheid? Gaat het om één of om meerdere Valentinussen, die gemarteld en onthoofd werden? Toch is het zinvol dat christenen die commerciële Valentijnsgebruiken koppelen aan de heilige Valentinus (van Rome of van Terni). Valentijn had een wijsheid die indruk maakte op de mensen. Hij wist de keizer blijkbaar zo te boeien dat de prefect bang was dat Valentinus hem zou betoveren. Valentijn, die met zijn woorden mensen betovert, is het beeld voor de liefde die ook ons betovert. De liefde brengt ook licht in het leven, zoals Valentijn niet alleen de ongelovigen verlicht, maar ook de blinde dochter weer ziende maakt. De liefde die Valentijn verkondigt, is de liefde van Christus. Zijn liefde opent ons de ogen, zodat we in ieder mens het verlangen naar liefde kunnen zien.
Als je op Valentijn iemand bloemen geeft, dan zeg je daarmee: 'Ik zie jouw verlangen naar liefde. Ik wens je toe dat je gelooft in de liefde die in je is. Durf lief te hebben en je te laten liefhebben. Laat je door de liefde betoveren, laat je door de liefde binnenvoeren in het geheim van een diepere liefde, die je waren verlangen vervult.'
Ik wens aan ieder van jullie veel liefde en een mooie Valentijn!
Jan Verheyen, pastoor-deken